avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Guide Autoinvoice och e-faktura till privatperson(B2C) via internetbank

18-06-2020 08:49 (Uppdaterad 18-06-2020)
  • 0 Svar
  • 2 gilla
  • 645 Visningar

Alla som använder Visma Business har möjlighet via vår tjänst Autoinvoice skicka fakturor B2C (privatpersoner/internetbank).  Vi har skapat en guide hur det går till men du som kund behöver kontakta din Visma partner för upplysningar kring transaktionskostnader och uppstartskostnader för B2C fakturor.

Guide

B2C fungerar lite annorlunda jämfört med B2B(företag). När det kommer till B2B kan man alltid förutsätta att den som kan ta emot en e-faktura vill ta emot en e-faktura och det är i regel bara är att börja skicka.

När det kommer till B2C fungerar det lite annorlunda. Första fakturan är alltid en pappers eller PDF-faktura. När personen i fråga tagit emot fakturan och går in på sin internetbank för att betala så kommer det finnas ett aktivt val att göra “anmäl e-faktura” eller liknande. Trycker man där så kommer man till fakturautställarens sk landningssida. Kan se ut ungefär såhär:

Internetbank.png

 

 

 

 

 

Där anger man den information som fakturautställaren behöver för att leverera en e-faktura. Det som händer när man anmält är att det går en “beställning” till InExchanges underleverantör som i sin tur skickar ut en på och avanmälningslista (via mail) på de som anmält eller avanmält e-faktura. En anmälan består av en FMI-kod (fakturamottagaridentitet). En FMI-kod innehåller ett personnummer, bank och landskod ex: 197501014465.SEB.se.Detta är något som fakturautställaren behöver få med i fakturafilen till InExchange då FMI-koden är det man adresserar på. FMI-koden läggs i fältet avsett för GLN. InExchange levererar sedan fakturan till mottagarens internetbank. Att lägga in detta i kundkortet är något fakturautställaren gör manuellt.

 

Förberedelser bank

Det finns ett par saker man måste göra innan man kan börja med detta. Fakturautställaren måste kontakta sin husbank och skaffa en “licens” för att få distribuera fakturor mot internetbanker. Detta brukar kallas för bastjänst och brukar kosta ca 1000 kr per år, men detta varierar såklart från bank till bank, både benämning och pris. Rekommenderat är även att höra om banken tar ut någon transaktionsavgift i samband med att man ordnar “licensen”. Om man använder sig av OCR-nummer eller har tänkt börja med detta i samband med B2C-tjänsten är det något InExchange behöver veta.

Förberedelser i Visma Business

När det gäller B2C fakturor till privatpersoner så är det inte stor skillnad mot B2B(Företag). Fakturalayout och innehållet på faktura är samma om man vill. Här kan man använda olika formulär om det är önskvärt.

 

Kolumner i kundregistret som måste underhållas är de vanliga adressuppgifter med ett tillägg att vi användare EAN lokaliceringsfältet(EANLocCd) till att lagra FMI numret som kommer från internetbankerna.

Business_B2Cconfig.png

 

 

 

I övrigt är det samma uppgifter som för en vanlig implementering av e-faktura i Visma Business.

 

 

Medverkande
Visma Business Web Extension