Mina produkter
Hjälp

Användartips för Visma PX

Sortera efter:
Har du råkat sätta upp en periodisering, där det visat sig att hela beloppet skulle ha kostnadsförts direkt, t ex månaden före första periodiseringsmånaden enligt registret?    Om du inte ännu inte har påbörjat kostnadsföringen från registret, kan du radera registerposten under Redovisning / Register / Periodiseringar. Markera posten i listan och välj radera.    Därefter redigerar du direkt i verifikationen för att direkt kostnadsföra beloppet. Stryk raden som är periodiserad och lägg till en ny rad med kostnadskonto, och utan periodisering i fältet Ägartyp och utan periodiserings ID i fältet Skapad av.       
Visa fullständig artikel
19-04-2023 09:00
 • 0 Svar
 • 1 gilla
 • 37 Visningar
I Control finns åtta avskrivningsmetoder, med möjlighet för användaren att lägga upp avskrivningstyper under respektive avskrivningsmetod. Avskrivning för fastigheter kan bestå av en bokföringsmässig- och en skattemässig avskrivningstyp.    Om du fått nya uppgifter om avskrivningstid för en anläggning, och därför vill byta avskrivningstyp, går du in på Anläggning / Anläggning, och ändrar direkt på fliken Avskrivningar. Du har kanske tidigare använt standardregeln för bilar, d v s 5 år, men i det här fallet ska det ändras till 3 år.      När du gör nästa månads avskrivning, kommer beloppet att korrigeras framåt, så att avskrivningarna blir korrekta totalt sett för anläggningen.      Däremot görs inte korrigeringar av historiska belopp. Om du vill redigera en tidigare avskrivning behöver du gå in under Anläggning / Sök och klicka på mappen i kolumnen Händelsetyp. Du kan inte ta bort en avskrivning, utan som lägst minska den till 1 krona eller, som i det här fallet, öka den.    Har du frågor om anläggningar? Kontakta visma.control@visma.com.
Visa fullständig artikel
29-03-2023 13:00
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 46 Visningar
  Undrar du hur du själv kan ändra i en periodisering eller i betalningsflödet? Har du funderat på vad konsekvensen blir av att ändra anläggningstyp, eller om det finns några smarta knep i Control som du inte använder idag?   Välkommen till våra webbinar. Kostnadfritt för dig som har supportavtal. 
Visa fullständig artikel
17-03-2023 09:00
 • 0 Svar
 • 1 gilla
 • 115 Visningar
Om du råkat skriva en månad tidigare än du tänkt dig för att börja kostnadsföra en periodisering, så kan du ändra. Så här gör du om du ännu inte hunnit utföra någon månad:    Gå in under Redovisning / Register och välj Periodiseringar i listan. Ändra t o m datum i grunduppgifterna.  Stryk därefter översta raden.  Lägg till en ny rad genom att klicka på nedersta plustecknet.  Välj den sista perioden på månadsraden och fyll i belopp och utländskt belopp.  Klicka på Spara.  Gå in i registerposten igen och ändra fr o m datum.  Spara igen.    Har du frågor eller funderingar om periodiseringar? Kontakta visma.control@visma.com
Visa fullständig artikel
08-03-2023 09:00 (Uppdaterad 08-03-2023)
 • 0 Svar
 • 1 gilla
 • 57 Visningar
Om du har missat att utföra periodiseringar för en tidigare period, kan du utföra dem nu i en öppen period. Under Redovisning / Operationer väljer du då Utför periodiseringar, och periodens datum, t ex 2022-11 samt aktuellt bokföringsdatum, t ex 2023-02-22.       Ett annat sätt är att bokföra periodiseringen samtidigt som övriga nästa gång du ska periodisera. Då kan du välja att istället ändra parametrarna i periodiseringsposten under Redovisning / Register / Periodiseringar i två steg. Först behöver du ändra ”T o m Datum” i grunduppgifterna till den sista dagen i som står på tur att bokföras nästa gång, och spara.     När du sparat kan du ändra raden med den missade perioden till den period som skall bokföras nästa gång, och spara igen. När du utför periodiseringarna nästa gång, kommer den ändrade raden att periodiseras tillsammans med övriga periodiseringar för månaden.    Hör av dig till visma.control@visma.com om du har frågor.
Visa fullständig artikel
22-02-2023 09:00 (Uppdaterad 22-02-2023)
 • 0 Svar
 • 1 gilla
 • 318 Visningar
Marie hos Vismas partner PX Expert lämnar några tips om vad du kan söka fram i transaktionslistan.   Du når transaktionslistan via klienten i Visma PX. Välj Fakturering/Registrera_lista uppdragstransaktioner/Lista transar     Sök på ändrade poster på fakturaunderlagen Du kan även lägga till vilka transaktionstyper du vill titta på. Se exemplet nedan.     Sök på uppdragstyper som t ex semester eller sjukdom en viss period eller tidigare år.      Det finns mängder av urval att söka på.  Så passa på att testa. Svara gärna i inlägget vad du brukar söka på i transaktionslistan!?
Visa fullständig artikel
16-02-2023 10:55
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 85 Visningar
När du slagit ihop två anläggningstillgångar är anläggningsnumret för huvudanläggningen samma som tidigare och anläggningningens ID är sökbart i fältet anläggnings ID, medan den tillkommande anläggningen inte finns kvar i listan.    Om du vill hitta ursprungligt anläggnings ID för den tillkommande anläggningen, kan du gå in under Anläggning / Sök och Ladda fram huvudanläggning från listan (111 i bilden). Då ser du alla händelser på anläggningen.   Ta därefter fram fältet Historikinfo genom att klicka på kugghjulet (gulmarkerat i bilden) och därefter på texten Historikinfo i listan.      I kolumnen Historikinfo syns nu ursprungligt anläggnings ID på den anläggning som huvudanläggningen slagits ihop med (115 i bilden).    Vill du veta mer om anläggningstillgångar i Visma Control? Anmäl dig till kostnadsfritt webbinar här. 
Visa fullständig artikel
08-02-2023 09:00
 • 0 Svar
 • 1 gilla
 • 123 Visningar
Vill tipsa om några funktioner som kan hjälpa dig som skapar fakturor.   Använd pilarna för att  enkelt navigera mellan fakturaunderlagen När du har ett fakturaunderlag öppet så kan du enkelt navigera till nästa eller föregående underlag genom att klicka på pilarna i området navigering.   Vill du komma tillbaka till fakturaunderlagslistan klickar du på denna  ikonen:  Spara initieringsvärden/urval Om du normalt sett alltid kör samma urval när du  t ex Öppnar fakturaunderlag (gäller även andra sökningar som t ex skapa fakturaunderlag, fakturalistan) kan du använda Spara initieringsvärden.   Gör så här: Fyll i ditt favoriturval Bocka i spara som initieringsvärden och OK. Om du inte längre vill ha kvar urvalet välj Rensa alla fält och spara.    Detta var några tips.  Vill du ha fler? Skriv gärna en kommentar om vad du vill veta mer om så lägger jag in fler tips.
Visa fullständig artikel
06-02-2023 09:27
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 106 Visningar
Vill tipsa dig om att det finns en inbyggd avtalsfakturering för återkommande fakturering i Visma PX.    Den kan användas för t ex licenser, prenumerationer m m. Du kan fakturera med olika intervall som månad, kvartal, halvår, helår osv. Man kan välja att periodisera och det går även att indexreglera avtalen med olika indextal, år etc. Det går att ha  2 olika index per avtal om så önskas. Register finns för att uppdatera  indextalen.   Om du vill ha hjälp att komma igång med avtalsfaktureringen skicka ett mejl till visma.control@visma.com så kontaktar en konsult från PX Expert dig.
Visa fullständig artikel
12-01-2023 11:31 (Uppdaterad 12-01-2023)
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 122 Visningar
Det var många år sedan beloppen för milersättning ändrades och jag vill därför påminna er om att dessa behöver ändras även i PX.   Det bör göras innan ni släpper på tidrapportering för 2023.   Länk till Skatteverket.   Följande steg behöver ske: Ändra belopp på reseersättningstyperna Ändra %-sats för sociala avgifter på ev. skattepliktigt belopp Ändra i styrning till löneexport för hur stor del som är skattefri Ändra belopp på reseersättningstyp Välj  PX klient/Administration/Inställningar/Resor-Utlägg/Reseersättningstyper Exempel Ersättningen för förmånsbil ändras från 9,50 kr milen till 12 kr milen. I PX är det km som räknas så i exemplet jag ändrar från 0,95 till 1,2.   Ändra %-sats för sociala avgifter på ev skattepliktigt belopp Om ni ersätter era anställda även med ett skattepliktigt belopp behöver ni ändra %-satsen på de sociala avgifterna.   Formel för beräkning Beräkning sociala avgifter på den skattepliktiga delen av bilersättningen:  (Soc.avg / Tot ers per mil kr x skattepliktigt belopp per mil) = soc avg på skattepliktigt belopp   Exempel om skattefritt belopp är 25 kr och den anställde får 40 kr i ersättning. 31,42/40 x 15= 11,78     Ändra i styrning till löneexport för hur stor del som är skattefri Välj PX klient/Administration/Körningar/Öppna lönekörningar/Styrningar för löneexport I detta exempel ändrar jag så att det skattefria beloppet är 2,50 i stället för 1,85 som det var tidigare och allt som överstiger går mot skattepliktigt belopp.     Hoppas du får en riktigt God Jul och Gott Nytt År 🎄!
Visa fullständig artikel
22-12-2022 11:26 (Uppdaterad 22-12-2022)
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 501 Visningar
För att inte våra mail ska klassas som skräppost kan det ibland vara nödvändigt att vitlista Visma. Det innebär att du markerar oss som seriös avsändare. Annars finns en risk att våra mail inte kommer fram till dig.   Om du upplever att du inte får mail från oss behöver du be din IT avdelning att släppa igenom mail från IP address: 85.222.150.206 Mail from (Sender): visma.control@visma.com då dessa mail skickas från en extern leverantör och inte från Visma direkt.   Om du har några frågor vänligen kontakta oss på telefon 010-141 27 50 kl 9-12 eller på visma.control@visma.com. 
Visa fullständig artikel
09-12-2022 12:00 (Uppdaterad 09-12-2022)
 • 0 Svar
 • 1 gilla
 • 106 Visningar
Nu när julen är nära och många vill vara lediga vill vi påminna om möjligheten att lägga till en vikarie som ersättare.   Om ersättaren normalt inte har samma behörigheter och rättigheter som du har så kan du tilldela temporära roller till personen. Det administreras från Visma DCE Administrator på användaren och där under fliken "Köer och Roller".   Numera ärver ersättaren attestbelopp för rad och faktura från attestanten. Om du har en äldre version behöver du även kontrollera attestbeloppen ifall ersättaren skall attestera fakturor.   Du som användare kan själv lägga till en vikarie genom att i DCE klicka på användaren uppe till höger och välja användarinställningar.     I den nya rutan som öppnas väljer du fliken "Hantera ersättare" och klickar på knappen "Lägg till".   Hör av dig med frågor och funderingar på visma.control@visma.com.
Visa fullständig artikel
06-12-2022 12:43
 • 0 Svar
 • 1 gilla
 • 125 Visningar
Året närmar sig sitt slut och med det följer en del förberedelser som behöver ske i Visma PX. OBS! Tänk på att året ska vara 2023.    Det finns dokument för årsrutin för version 13-14, 11-12, 9-10 samt för version 8 och tidigare (dokumentet för version 8 kan även användas av er som har tidigare versioner av Visma PX som 6.7-6.9)   Här finns dokumenten: Rubriken Länkar, sedan Dokument Visma PX . Klicka på Rutiner för att se dokumenten.         För Visma Control kan du även delta i ett webbinar om årsbytesrutin den 1 december.
Visa fullständig artikel
18-11-2022 09:52
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 653 Visningar
I Visma Control finns funktionsbehörigheter för Visma PX. Vissa behörigheter styr många delar i PX. Här kommer några exempel på behörigheter som vi ofta får frågor om.   Personal allmänt Gäller uppläggning och underhåll av personal (ej löneuppgifter).   Personal kvalificerat Gäller uppläggning och underhåll av personalens löner samt körning av generella löneförändringar.   Grunddata allmänt Gäller uppläggning och underhåll av följande: Arbetsuppgifter Artiklar Attestgrupper Faktureringssorter Frasminne i faktureringen Kategorier Reseersättningstyper Tidkoder Tidrapportsperioder Uppdragstyper Utläggskoder Grunddata kvalificerat Gäller uppläggning och underhåll av följande: Kompensationskoder Tidperiodtyper Uppdragsnummerserier Övertidstyper, externt Övertidstyper, internt  System För uppläggning och underhåll av följande: Attestgruppsbehörigheter Borttag av låsningar Resultatenhetstyper och Resultatenheter Rapportbehörighetsmallar Rapportkategorier Språkkoder Starta lagerkörning Styrdata för beräkning av traktamente Styrdata i budget Styrning av objekt Styrningar till lönesystem Systeminställningar Texter, t ex utvidgad fakturatext Överför till lönesystem Är det någon annan behörighet som du funderar över? 
Visa fullständig artikel
25-08-2022 15:42
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 280 Visningar
Vill tipsa om hur du som är administratör i PX enkelt kan anpassa menyn på webben för era användare. Det kanske är så att ni har en rapport som ni använder ofta och vill att användarna enkelt ska nå från menyn.   Gör så här:  Välj Ekonomi/Administration/Underhåll webbmeny Saknade tidrapporter brukar vara en rapport som chefer vill ha som en snabblänk. Klicka på 3000 och Funktioner och rapporter för chef visas. För att söka fram en ny rapport som du vill lägga till öppna fliken Rapport.   Sök fram Saknade tidrapporter (börja skriv ex Sak så kommer du snabbt till rapporter som börjar på S och hittar rapporten) Fyll i ordningsnummer ex 150 så hamnar rapporten högt upp i listan. Klicka på Spara.  Nu finns rapporten som ett snabbval i menyn Chef. På motsvarande sätt kan du göra för en funktion som du önskar lyfta fram i menyn.   Lycka till! Du hittar säkert fler rapporter eller funktioner som är användbara för era användare.        
Visa fullständig artikel
16-08-2022 14:31 (Uppdaterad 16-08-2022)
 • 0 Svar
 • 2 gilla
 • 325 Visningar
Hej!   Vill tipsa om hur du på ett enkelt sätt kan skapa prislistor på användare om du använder funktionen uppdragsmedlemmar.   Gör så här: Börja med att på uppdraget gå till fliken Bemanning och välj Endast uppdragsmedlemmar Klicka på Uppdragsmedlemmar och Ladda anställda Markera vilka användare som ska vara medlemmar och klicka på spara. I fliken affärsuppgörelse väljer du att klicka på pennan vid enskild prislista. Fyll i gäller fr o m datum och klicka på Nästa. Välj Blank och klicka på Skapa prislista. Gå till fliken Prislistrader och klicka på Ladda medlemmar.     Då kommer medlemmarna visas och du fyller i à-pris per person, övertiden räknas ut automatiskt och när du klickar på  Ladda är allt klart och du kan klicka på Slutför. Glöm inte att markera Enskild prislista och spara.     
Visa fullständig artikel
06-07-2022 15:43
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 350 Visningar
I korthet innebär det att man på uppdraget lägger in en eller flera  uppdragsledare som kan hantera uppdrag, fakturaunderlag.   Inför semestern kan detta underlätta för era uppdragsledare som då har möjlighet att använda detta som en vikariefunktion.   Den biträdande uppdragsledaren ser dessa uppdrag med blå text .   Läs mer här om hur det fungerar.   Not: Funktionen kom redan i version 11. 
Visa fullständig artikel
15-06-2022 09:01
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 323 Visningar
Vill ge dig som fakturerar ett tips för att underlätta när du gör ändringar på fakturaunderlagen.    I Systeminställningar i PX så kan man ange ett bokföringsdatum som kommer upp med automatik på fakturaunderlagen i fältet Bokföringsdatum för flyttningar och ändringar.       Alla ändringar som görs på fakturaunderlagen måste ha ett datum för att PX ska veta i vilken månad ändringarna ska bokföras i.   Gör så här:  I PX-klienten välj Administration/Inställningar/Systeminställningar och fliken Fakturering   I fältet bokföringsdatum väljer du om det ska vara ett datum som bokför ändringarna i upparbetningsmånaden eller i faktureringsmånaden. Om datumet ej ska kunna ändras på fakturaunderlaget så bockar du i rutan  "Får ej ändras" .  
Visa fullständig artikel
10-06-2022 13:32 (Uppdaterad 10-06-2022)
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 266 Visningar
Vill tipsa om hur ex en uppdragsledare på ett enkelt sätt kan lägga till fler grafer på startsidan eller någon av de andra flikarna som t ex Bevakning.   Jag kommer visa hur uppdragsledaren kan lägga till en graf för att följa kundfordringar på ett specifikt uppdrag.   Gör så här:  Klicka på Välj grafer på startsidan.    Välj Uppdrag vid Urval av nya grafer och klicka på Visa.   Klicka  Välj på grafen Uppdrag - Kundfordringar, åldersfördelat. Välj uppdrag och flik där grafen ska visas och klicka på Spara.     Gå till startsidan och välj  fliken Bevakning och grafen finns tillgänglig.   Klicka på den blå länken Fakturor på uppdrag och rapporten öppnas.     Rapporten visar betalningsstatus för alla fakturor på uppdraget. Ögat visar fakturan. Dok visar kopplade dokument och genom att klicka på siffran för antal dokument kommer du åt dokumentet och kan titta på det.   Om du gillar tipset skicka det till era uppdragsledare och fråga mig gärna om fler tips så kan jag skriva om det i ett nytt inlägg!           
Visa fullständig artikel
01-06-2022 13:33
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 307 Visningar
Det finns många sätt att utnyttja funktionaliteten Dokumenthantering.   Ett exempel:  Om ett dokument läggs på t ex en resultatenhet så kan det dokumentet bifogas de fakturor som tillhör det uppdraget.   Via länken Dokumenthantering som brukar finnas i er installation under Uppdragsledare eller Chef lägger du till dokumentet.    Gör så här: Välj Uppdragsledare eller Chef/Dokumenthantering Välj Dokumentkategori/Resultatenhet Fyll i Resultatenhet och klicka på Visa I nästa bild välj Dokumenttyp Bilaga, Hämta filen och Ladda upp den.            Nu finns bilagan tillgänglig på fakturaunderlaget och kan bifogas fakturan. Klicka på ikonen för dokumenthantering    Klicka på Bifogningsbara dokument  Bocka i att dokumentet ska bifogas fakturan och spara. Nu kommer dokumentet bifogas e-fakturan eller om du skickar faktura och bilagor via mejlfunktionen.   Ikonen på första sidan i fakturaunderlaget har nu ändrats till en 1:a.            
Visa fullständig artikel
09-05-2022 08:20 (Uppdaterad 09-05-2022)
 • 0 Svar
 • 0 gilla
 • 364 Visningar