avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 

Beräkna arbetstidsmått utifrån schemaperiod, Bussbranschavtalet

28-06-2018 09:12 (Uppdaterad 28-06-2018)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 527 Visningar

 

I transPA finns stöd för att beräkna arbetstidsmått efter schemaperiod enligt bussbranschavtalet. I löneberäkningen visas värden som anger hur mycket tid som arbetstagaren skall utföra och hur mycket som faktiskt är utfört. Man får också hjälp där övertid och undertid presenteras.

När en schemaperiod har avslutats presenteras dessa värden i löneberäkningen:

 

Planerad tid Anger den arbetstid som arbetstagaren skall utföra under en schemaperiod. Exempel: en arbetstagare tillhör en lönegrupp som är inställd på schemaperiod 8 veckor och 40 tim/helgfri vecka. När en schemaperiod har avslutats kommer detta värde att vara 320 tim (eventuellt reducerat för infallande helgdagar). Detta värde skall inte förväxlas med den faktiskt schemalagda arbetstiden.
Rapporterad tid Anger den rapporterade tiden under den aktuella schemaperioden. Både arbetstid och frånvarotid ingår i detta värde.
Undertid

Anger att arbetstagarens rapporterade tid är lägre än planerad tid.

Övertid Anger att arbetstagarens rapporterade tid är högre än planerad tid. Detta värde visas i listan över med beloppslönearter.

 

Om dessa värden inte visas i löneberäkningen innebär det att schemaperioden inte har avslutats under avräkningsperioden (=månaden före löneperioden). Avstämningen sker alltså inte under denna löneperiod. Den kommer att ske i en kommande löneperiod.

Utöver dessa värden visas även Arbetad tid. Tänk på att detta värde alltid visar arbetad tid för den aktuella avräkningsperioden. Den har alltså inte någon betydelse för avstämningen av en schemaperiod men är användbar för att få en snabb överblick över en månad och att ta fram rapporter över en längre period.

Funktionen bygger på att arbetstidsförläggningen "schemaperiod" ställs in med önskat antal veckor i lönegruppen.

 

Exempel:

Vi börjar med att titta i lönegruppen.

Här syns inställningen för lönegruppen "2 år schemaperiod" där arbetstidsförläggningen är satt på schemaperiod i 8 veckor. Schemaperioden börjar 27 mars. Vi har också ställt in arbetstidsmåttet till 40 timmar per helgfri vecka.

 

I löneberäkningen har vi nu kommit fram till junilönen med maj månads avvikelser. Vår schemaperiod är alltså från 27 mars och 8 veckor framåt, dvs t o m 21 maj. Nu känner transPA av att schemaperioden avslutas och därmed visas planerad arbetstid. Klicka på raden så ser vi att perioden avslutas den 21 maj och att den innehåller 304 timmar (här har transPA reducerat arbetstidsmåttet från 320 timmar pg a två infallande helgdagar den 28 mars och 5 maj)

Observera att transPA inte tar hänsyn till det schema som finns utlagt när arbetstidsmåttet beräknas. Här räknas alltså istället 8h per helgfri vardag.

Beräkna arbetstidsmått utifrån schemaperiod, Bussbranschavtalet.png

 

Sker inga förändringar av schemaperiod så kommer nästa period som avräknas bli från 22 maj - 16 juli. Här krävs ingen ändring av datum i lönegruppen för att få hjälp framåt - transPA känner av inställningen på 8 veckor och fortsätter räkna nya schemaperioder.