Mina produkter
Hjälp

Förtydliga fakturans innehåll och fakturaspecifikation

03-06-2020 10:18 (Uppdaterad 23-07-2021)
  • 0 Svar
  • 0 gilla
  • 1561 Visningar

Nedan följer information om fakturaposter och hur ni med hjälp av specifikation och fakturainställningarna kan snygga till fakturabilden och förtydliga fakturans innehåll. 

 

Vid faktureringstillfället används ofta filtret Klart för fakturering  för att säkerställa att endast fakturerbara timmar, avgifter och övriga kostnader kommer inkluderas de fakturorna som kommer skapas. Datumet anges i Klart för fakturering kommer även bli fakturadatumet. Det kan ändras i efterhand vid behov - om man flyttar fram fakturadatumet på utkastet kommer inte fler fakturerbara poster på det valda datumet att hämtas till fakturan. Detta måste göras manuellt genom att fälla ut fliken Ofakturerade poster och markera de poster som ska inkluderas. 

 

 

artikel1.PNG

 

Fritextfältet & Anteckningsfält:

Fritextfältet kan användas för att ytterligare specificera perioden som fakturan avser genom att manuellt lägga till exempelvis Fakturerade timmar avser upparbetat t.o.m. fakturadatum, eller liknande text. Vi rekommenderar även att använda taggarna som finns tillgängliga, dessa hjälper er fylla på fritextfältet med redan befintlig information som finns i systemet. Läs mer här!

 

Anteckningsfältet kan användas för statisk information ska finnas på alla fakturor för projektet. Till exempel information om tid för anmärkning eller överenskommelser med kunden. Detta fält påverkas inte av t.ex. byte av fakturamall vilket fritextfältet däremot gör. 

 

artikel2.PNG

 

Specifikation:

 

Om ovan förslag inte täcker behovet hos företaget och ni fakturerar från Visma.net Project Management, går det även bifoga en specifikation till fakturan. Genom att anpassa organisationens fakturamallar till att alltid innehålla en specifikation så kommer systemet per automatik lägga till en sådan som en bilaga till fakturan. Specifikationen innehåller den informationen som "göms" på fakturabilden när man väljer att gruppera t.ex. arbetstimmar 

 

Detta är smidigt om man har t.ex. många fakturaposter som är arbetstimmar och det blir flera fakturabilder av raderna så kan man gruppera arbetstimmarna efter t.ex. Arbetstyp, då syns endast 1 rad/arbetstyp som använts för tidposter i projektet summerad för respektive vald kolumn att visa (Enhet, Enhetspris, Moms, Total). 

 

specifikation.PNG

 

 

Anpassa fakturamall

För att ställa in automatisk gruppering och specifikation, gå till Verktyg > Inställningar > Fakturering > Fakturamallar och öppna en befintlig mall eller klicka på Lägg till ny. 

 

Gå till avsnitt Gruppering av fakturarader. Notera att det inte går att bifoga en specifikation om man inte grupperar något. Alla 3 kategorier inkluderas på samma specifikation. Det går att gruppera efter en sekundärgruppering även. T.ex. om du vill dela upp arbetstimmar på person och arbetstyp. Välj även vilka kolumner som ska visas på specifikationen. 

 

grupp.PNG

 

 

Här kan du läsa mer om fakturmallar och hur de kan underlätta er faktureringsprocess. 

 

 

Medverkande

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här