avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Innkjøp av tjenester fra utlandet

30-12-2016 24:25 (Sist oppdatert 16-01-2018)
  • 0 Svar
  • 0 Liker
  • 2465 Visninger

Denne guiden forklarer hvordan du fører moms på fakturaer for tjenester fra utlandet.

Føring av moms på fakturaer for tjenester fra utland

Her er det ofte to ulike situasjoner, det er viktig å skille mellom disse og se hvilken av metodene du skal bruke.

1. Faktura fra utlandet der leverandøren sender deg en faktura med norsk mva. Det er en del store internasjonale leverandører som er pliktet til å sende fakturaer til norske kunder med norsk mva. f.eks. Google. Får man en slik faktura hvor norsk mva allerede ligger på fakturaen så skal man bokføre denne som en helt vanlig norsk leverandørfaktura med mva.

2. Den andre situasjonen er der man kjøper en tjeneste fra en utenlandsk leverandør som ikke gjør slik som nevnt over, da dette ikke blir gjort av alle mindre leverandører. Da betaler man ikke mva via fakturaen, og har dermed ikke noe å føre fradrag for. Det skal likevel rapporteres merverdiavgift av dette, og man må derfor vise dette i omsetningsoppgaven. Dette vil gi føringer til både debet og kredit på samme beløp* og føringene vil gå i null.

Merk: Det går kun i 0 dersom man har 100 % mva-fradrag. Dersom man kun har 50% fradrag, så vil man ha en økning i sine kostnader på 50 % av mvabeløpet, da dette kommer til full betaling som inntekt, men bare 50% fradrag i post 8.

Dette håndteres av mva-kodene GR og BR til post 7 og 8 i mva-oppgaven. Disse mva-kodene ligger tilgjengelig i systemet når redigerer/oppretter en konto i kontoplanen.

NB! Før du kan opprette en leverandørfaktura må du kontrollere om kontoene dine er satt opp riktig. 

Kontroller kontoene dine

Gå inn på Register – Regnskap – Kontoplan og søk opp om du har konto 2400, 6785, 2711, 2701, 2750 og 2751. Dersom du ikke har det så legg opp kontoene slik som du ser på bildene under, se også til at har rett mva-kode på kontoet. Du begynner med å klikke på knappen «Ny» øverst i høyre hjørne.

(Dersom du bruker konto 2750 og 2751 til andre formål så kan du fint opprette andre kontonummer som ikke allerede er i bruk).

Gå inn på Register – Regnskap – Kontoplan og søk opp konto 2701, denne skal ha kode BR. Søk deretter opp 2711, denne skal ha kode 24. Dersom disse kontoene ikke er satt opp slik beskrevet så klikker du på dobbeltklikk på hver av kontoene og korrigerer dem. Dette vil ikke ha tilbakevirkende kraft for bilag som tidligere er ført på disse kontoene.

Hvordan skal leverandørfakturaen opprettes

Du kan enten opprette dette som bilag eller som faktura, hvis du oppretter dette som faktura med annen valuta enn NOK vises det bokførte bilaget beløpet i NOK. Når du oppretter fakturaen legger du inn kontoene som vist i eksempelet under. 

Etter at fakturaen er bokført vil den se slik ut på Arbeid med – Regnskap - Bilagshistorikk:

Tallene som legges inn på konto 2750 går til post 7 Grunnlag, tall på konto 2701 vil komme i post 7 Beregnet avgift mens tallene fra konto 2711 vil komme i post 8 Beregnet avgift. Dersom man har 100% fradrag vil disse hverken øke eller redusere det som skal betales i mva for denne terminen. Disse tallene nuller hverandre, men skal synliggjøres etter gjeldende lover.

Bidragsytere