avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Innkjøp av varer fra utlandet

30-12-2016 01:56 (Sist oppdatert 16-01-2018)
  • 0 Svar
  • 0 Liker
  • 1526 Visninger

Denne guiden forklarer hvordan du fører moms på fakturaer for varer fra utlandet.

Her er det ofte to ulike situasjoner, det er viktig å skille mellom disse og se hvilken av metodene du skal bruke.

1. Faktura fra utlandet der leverandøren sender deg en faktura med norsk mva. Det er en del store internasjonale leverandører som er pliktet til å sende fakturaer til norske kunder med norsk mva. Får man en slik faktura hvor norsk mva allerede ligger på fakturaen så skal man bokføre denne som en helt vanlig norsk leverandørfaktura med mva.

2. Den andre situasjonen er der man kjøper en vare fra en utenlandsk leverandør som ikke gjør slik som nevnt over, da dette ikke blir gjort av alle mindre leverandører. Da betaler man ikke mva via fakturaen, og har dermed ikke noe å føre fradrag for. Det skal likevel rapporteres merverdiavgift av dette, og man må derfor vise dette i Mva-meldingen. Dette vil gi føringer til både debet og kredit på samme beløp* og føringene vil gå i null.

Merk: Det går kun i 0 dersom man har 100 % mva-fradrag. Dersom man kun har 50% fradrag, så vil man ha en økning i sine kostnader på 50 % av mva-beløpet, da dette kommer til full betaling som inntekt, men bare 50% fradrag i post 14/17.

Hvordan skal leverandørfakturaen opprettes

Opprett en leverandørfaktura via Innkjøpsmodulen der du velger en kostnadskonto med mva-kode “Ingen mva” (dvs. blank, tomt i feltet for mva-kode).  Du kan se hvilken mva-kode en konto har ved å gå til Register – Regnskap - Kontoplan. Fakturaen betales på vanlig måte som andre leverandørfakturaer.

Eksempel på hvordan en slik leverandør faktura skal se ut som ferdig bilag

Mva-koder på disse kontoer

 

Husk å sjekke at du har nødvendige kontoer før du fortsetter, i vårt eksempel bruker vi 2754, 2708, 2755 og 2718, disse kontoene må se slik ut i kontoplanen:

Mva bokføres på et eget bilag når du har fått tollpapirene. Finn fram tolldeklarasjon fra Tolletaten før du fører bilaget. Gå til Arbeid med - Regnskap - Nytt bilag

For høy sats 25%: Start med å velge konto 2754 og legg inn beløpet på kredit. Dette beløpet finner du på tolldeklarasjonsdokumentet post 46 og 47.

Kontroller bilaget og klikk deretter Bokfør.

 

Dette er en forenklet framstilling som i mange tilfeller stemmer. Det kan være verdt å gjøre oppmerksom på at dette ikke alltid er så enkelt.

Skatteettaten har laget informasjon om dette i ulike formater.

På denne nettsiden finnes informasjon og en steg-for-steg-veileder:

www.skatteetaten.no/no/Bedrift-og-organisasjon/avgifter/import/mva/

Her er en lynlæring som gir noe mer informasjon: 

sitsmedia.no/NSL_Beregning/

Og her er presentasjonen som inneholder detaljer og lenker videre til mer stoff hos Tolletaten: 

www.skatteetaten.no/globalassets/odin/beregning-av-innforselsmva---utfyllende.pdf

 

Denne ligger på siden www.skatteetaten.no/mva-melding

Bidragsytere