Mine områder
Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Hjelp

Feriepengeberegning i Mamut

08-05-2014 09:00 (Sist oppdatert 18-06-2020)
  • 2 Svar
  • 0 liker
  • 4502 Visninger

For å beregne feriepenger i Mamut må du benytte deg av standard lønnsarter for feriepenger. Har du kjørt lønninger i fjor kan du rekalkulere feriegrunnlaget fra fjoråret.

 

Feriepengesats:

Før du begynner å kjøre lønn er det viktig at det er satt riktige feriepengesats på de ansatte. Slik går du frem:

  1. Gå til VisLønnPersonalregister
  2. Velg fanekortet Lønn, og klikk på Ferie. Her må du passe på at det er valgt riktig feriepengesats for alle ansatte. Finner du ikke ønsket feriepengesats i listen, klikk her.
  3. Er en eller flere av de ansatte over 59 år, skal det også være merket av for Oppfyller kravet til 2,3 prosentpoeng ekstra feriepenger. Les mer om dette her.


Satsen som er satt på de ansatte blir automatisk brukt ved lønnskjøring. Har det blitt kjørt lønn mens det har vært registrert feil feriepengesats, så må dette korrigeres. Les mer her

 
Rekalkulering av feriepenger fra fjoråret:

Slik går du frem:

  1. Stå i vinduet for Ferie, i personalregisteret.
  2. Klikk på knappen Rekalkuler feriepengene fra fjoråret. Dette er en liten knapp med tre prikker.
  3. Velg hvilket år du vil hente feriegrunnlaget fra, og om det gjelder kun aktuell ansatt eller alle.

Det er også mulig å legge inn tall manuelt i feltene. Legg da inn det aktuelle tallet i feltet Totalt feriepenger til utbetaling og alternativt i Utbetalte feriepenger, dersom det allerede har blitt utbetalt feriepenger. Lønnsart 765 og 760 henter beløpet som ligger i feltet Feriepenger tilgode. Lønnsart 770 henter fra feltet Feriepenger tilgode i kolonnen Ekstra ferieuke o/60. Disse feltene blir utregnet på følgende måte:

Totalt feriepenger til utbetaling

- Utbetalte feriepenger

= Feriepenger tilgodeDersom du av ulike årsaker ikke har feriegrunnlag fra fjoråret registrert i Mamut, så kan feriepengene legges inn manuelt. Les mer her.

 

Utskrift av Liste for feriepenger:

1. Velg Vis - Lønn - Rapporter.

2. Marker rapporten Liste for feriepenger.

3. Klikk Skriv ut. Velg 2018 for å få oversikt over hva som skal utbetales i 2019.

 

Rapporten gir deg en oversikt over de ansattes feriepengegrunnlag og hva som skal utbetales.

 

Liste for feriepenger: 

Utskrift for 2018

Feriepengegrunnlag: Summen av alle lønnsarter med avmerkingen Feriegrunnlag, som det ble kjørt lønn mot i 2018

Avsatt: Sats * Feriepengegrunnlaget

Utbetalt i opptjeningsåret: Føringer mot lønnsart 775 i 2016

Utbetalt i utbetalingsåret: Føringer mot lønnsart 760, 765 eller 770 i 2018

Tilgode: Avsatt – (Utbetalt i opptjeningsåret + Utbetalt i utbetalingsåret)


Merk: Liste for feriepenger henter tallene ut i fra hva som er kjørt av lønninger i Mamut. Har du manuelt lagt inn et beløp i personalregisteret, så vil altså dette ikke ha noen effekt på rapporten.

 

Utbetaling av feriepenger:

Feriepengene utbetales normalt siste vanlige lønningsdag før ferien. Arbeidstakeren kan kreve å få utbetalt feriepengene senest 1 uke før ferien begynner. Dersom ferien deles, skal feriepengene deles tilsvarende.

Det er åpnet for at arbeidsgiver kan utbetale feriepengene i forbindelse med hovedferien eller overskytende beløp kan utbetales sammen med lønnen i juni måned. Man vil da bytte om på utbetalingstidspunktet slik at man vil ha ordinær lønn i 11 måneder og feriepengene utbetales i juni måned.

Dersom dere har fast utbetaling av feriepengene i juni, skal de ansatte også ha et tillegg/trekk av månedslønnen i samme lønning, f.eks. 4/26. Les mer her.

 

Lønnsarter som skal brukes ved utbetaling av feriepenger:

Lønnsart 765 Feriepenger u/skattetrekk er lønnsarten som skal brukes ved utbetaling av feriepenger fra fjoråret. Denne lønnsarten henter automatisk opp opptjente feriepenger som skal utbetales fra personalregisteret, fra feltet Feriepenger tilgode.

Lønnsart 770 Feriepenger 6. ferieuke gjelder for ansatte over 60 år som skal ha ekstra ferieuke. Merk at det trekkes skatt av den ekstra ferieuken.

Lønnsart 775 Feriepenger, årets m/skatt brukes hvis den ansatte skal ha utbetalt feriepenger som er opptjent samme år. Denne brukes når den ansatte slutter og får utbetalt årets feriepenger sammen med siste lønn.

Kommentarer
Vomo
CONTRIBUTOR ***
av Vomo

Vedr 6. ferieuke.

Er det normalt å legge inn feriepenger lønnsart 770 + ferietrekk for den 6. ferieuke, sammen med det "ordinære" ferietrekket og feriepenger uten å konferere med arbeidstager?

Eller må man spørre de aktuelle arbeidstagerne om når de vil ha utbetalt og bli trukket for den 6. ferieuken? 

av Turi M Sorensen (Oppdatert ‎15-05-2019 11:02 av Turi M Sorensen VISMA )

Hei Heidi.

Du kan gjøre begge deler, det er egentlig opp til hver enkelt bedrift. Men, siden den sjette ferieuka er en "frivillig" uke som det blir trukket forskuddstrekk av, så er det ikke sikkert den ansatte ønsker å benytte seg av den. Så det du da kan gjøre er å utbetale ordinære feriepenger i juni, samt trekke for 5 uker ferie. Og så kan du utbetale 'ekstra-uke-feriepenger' og trekke den sjette uka når, og om, den ansatte faktisk tar ut den ferieuka.
Så ja, jeg vil anbefale at du sjekker dette av med de ansatte dette gjelder. 
Merk at hvis den ansatte ikke ønsker å benytte den ekstra ferieuka, skal det heller ikke utbetales feriepenger for den, eller trekkes ekstra feriedager.

Mvh Turi M. Sørensen, Visma Mamut Support

Aktuelt brukertips