Mine områder
Hjelp

Oversikt over tekniske forkortelser og betegnelser

23-03-2005 08:00 (Sist oppdatert 25-10-2018)
  • 0 Svar
  • 0 liker
  • 2025 Visninger

I dataverdenen finnes det fullt opp med tekniske forkortelser og betegnelser som man lett kan gå seg vill i. Her kommer en liten forklaring på hva noen av de betyr og hvordan de skal skrives.


Enheter:

- CPU - er en forkortelse for Central Processor Unit. CPU er prosessoren i en maskin. I PC-verdenen er disse i dag nesten alltid fra Intel eller AMD.

- RAM - er en forkortelse for Random Access Memory. RAM er kort-tidshukommelsen på en PC. Tilsvarende norsk ord: "Minne".

- HD - er en forkortelse for Hard Drive. HD er disken på en PC. Alt som lagres her blir liggende når strømmen skrus av. Tilsvarende norsk ord: "Harddisk".

- CD - er en forkortelse for Compact Disc.

- CD-R - Rett skrivemåte er "CD-R" eller "CDR" som er en forkortelse for Compact Disc Recordable. En CD man kan brenne data på selv med CD-brenner. Etter at platen er skrevet full eller "lukket" kan man ikke skrive mer til denne.

- CD-RW - er en forkortelse for Compact Disc Re-Writable. En CD man kan brenne data på selv med CD-brenner. Hvis man har en CD-RW brenner kan man også slette data på platene og skrive på nytt et begrenset antall ganger.


Størrelser:

- GB - er en forkortelse for Giga Byte. Enhet for måling av lagringsplass. En gigabyte er 1024 MB.

MB - er en forkortelse for Mega Byte. Enhet for måling av lagringsplass. En megabyte er 1024 KB.

- KB - er en forkortelse for Kilo Byte. Enhet for måling av lagringsplass. En kilobyte er 1024 Byte.

- Byte - Skrives rett frem eller forkortes til B. En byte er ett tegn. En tekstfil med tre tegn (f.eks. ABC) i seg blir på 3 byte.

- Bit - En åttendedels byte. Et signal. En byte består av 8 bits eller signaler. Ordet brukes lite i dag utenom i sammenheng med overføringshastighet.


Hastigheter:

- MHz - er en forkortelse for Mega Hertz (M(ega)H(ert)z). Dette er en måling av frekvens, i vårt tilfelle nesten alltid hastigheten (eller frekvenshastigheten) på en prosessor. Nå for tiden kan man også se frekvensbetegnelser (MHz-numre) på noen minnetyper som er for spesielle hovedkort/prosessorer.

- Mbs - er en forkortelse for Mega bit per second (Megabit/second). Brukes til å måle overføringshastighet av data mellom f.eks. enheter inne i en PC eller over nettverk. Merk at det måles mega _bit_ ikke byte, derfor liten b. Brukes gjerne til å definere maksimal hastighet i et nettverk. F.eks. 10Mbs nettverk, 100Mbs nettverk, etc. Dette uttales 10 megabits, 100 megabits, etc.

- Kbs - er en forkortelse for Kilo bit per second (Kilobit/second). Brukes til å måle overføringshastighet av data i nettverk som f.eks. Internett. Merk at det måles Kilo _bit_ ikke byte. Derfor liten b. Brukes gjerne til å definere maksimal hastighet over en forbindelse. F.eks. 56Kbs modem, 64Kbs ISDN, 704Kbs ADSL. Forkortes også av og til ned til bare K (56K, 64K, 704K).

- KBs - er en forkortelse for Kilo _Byte_ per second (KiloByte/s). Brukes gjerne til å definere den faktiske overføringshastigheten akkurat nå eller på en bestemt overføring.

Eksempel:
Si at du har koblet det deg til Internet med ISDN ved 64Kbs og laster ned en fil. Teoretisk skal du kunne laste ned med 64 kilobit per sekund. Dette gir deg 64 (kilobit per sekund) / 8 (bits i en byte) = 8 Kilo_byte_ per sekund.

Hvis filen er på 10MB så blir regnestykket: (10MB = 10 * 1024 = 10240KB) / 8 KBs =  1280s.

1280s = ca 21 min.

Problemet med overføring over Internett er at man sjelden får optimal overføringshastighet fordi overføringen går igjennom mange servere. 21 minutter er derfor minimumstiden som må beregnes.


MERK
: Det er flere av de overnevnte forkortelsene/betegnelsene som lett/ofte forveksles:

- Megabits (nettverkshastighet) forveksles ofte lett med Megabyte (lagringsplassenhet). Spesielt siden man ofte dropper s-en i megabits i daglig tale.

- Kilobit/s forveksles med kilobyte/s enda lettere da de begge er enheter for hastighet i nettverk.

  

Bidragsytere