Mine områder
Hjelp

Rettigheter og tilgang i Windows for Mamut og dens brukere

11-12-2012 08:00 (Sist oppdatert 14-08-2019)
 • 0 Svar
 • 0 liker
 • 3065 Visninger

For at Mamut skal fungere optimalt må Mamuts brukere og SQL-tjenesten ha full tilgang til filer og områder som Mamut benytter.

I nettverk, og i noen operativsystemer lokalt, er det mulig å begrense rettigheter til filer og områder for brukere. Dette gjøres oftest av sikkerhetshensyn enten med hensyn til datainnbrudd og tyveri eller for å hindre virus. Noen antivirusprogrammer begrenser også tilgang til visse områder i Windows. I tillegg er det mulig å sette skrivebeskyttelse på filer for å unngå at de slettes ved feiltagelse.

Mamuts oppbygning krever at dens brukere har full tilgang til de områder hvor Mamut jobber. Disse områdene er som følger:

 • Mamuts programmappe (der Mamuts programfiler er installert).
 • Brukerens tempmappe (der programmer i Windows legger midlertidige filer).
 • Mamuts dokumentområde.

Hvis en brukers tilgang til disse mappene er begrenset, kan vedkommende oppleve problemer i Mamut.

Hvis du opplever problemer med feilmelding 1102 (Cannot create file), 1104 (Error reading file) eller 1705 (access is denied), så kan problemet komme av tilgangen til mappene over.

I tilfellet med feilmelding 1102 kan også problemet komme av for liten diskplass.

Man kan også få slike meldinger på arbeidsstasjoner hvis maskinen som inneholder Mamut datafiler, krasjer eller får stans.

Dette bør gjøres:

 1. Sjekk at det er diskplass ledig både på harddisken hvor Mamuts database ligger og på harddisk C:\ på maskinen hvor feilmeldingen kom. Det bør være minst 500 MB ledig.
 2. Logg på som en bruker som er medlem av gruppen "Administratorer".
 3. Slå av eventuelle antivirusprogrammer.
 4. Fjern all eventuell skrivebeskyttelse på Mamuts datafiler. Se denne artikkelen for detaljer.
 5. På maskinen hvor Mamuts datafiler ligger, sjekk at alle brukere av Mamut har full tilgang og resett denne tilgangen. Se denne artikkelen for detaljer.
 6. Sjekk disken for feil. Se denne artikkelen for mer informasjon.
 7. Hvis du får problemer ved sikkerhetskopiering, kan det komme av problemer med tilgang til mappen hvor sikkerhetskopien skal legges. Prøv å opprette en ny mappe, og angi at Mamut skal ta sikkerhetskopi til denne. Dette gjøres under Fil - Sikkerhetskopiering - Innstillinger.