Mine områder

Logg inn for å legge til dine favorittområder
avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
(updated by Turi M Sorensen VISMA ‎24-01-2019 14:05 )
Bjørn Erik Dørre
 • 5 Svar
 • 0 Liker
 • 30102 Visninger

Fra versjon 22.0 av Mamut vil alle våre kunder kunne aktivere og benytte den nye modulen for å håndtere fakturaer, både innkommende og utgående gjennom Mamut Autoinvoice. Løsningen lar deg sende og motta fakturaer i alle formater, for så å kunne importere de direkte til din Mamut og bokføre i regnskapet. Dette har også vært mulig tidligere, men da via den eldre løsningen Mamut Online Desktop.

 

Om du skal sende eFaktura til dine kunder (både bedrifts- og privatkunder), anbefaler vi at dere tar den nye løsningen i bruk allerede i dag.

Se denne artikkelen og videoen for hvordan aktivere Mamut AutoInvoice.

Du er i gang på under ti minutter!


Hvis dere har allerede har en kobling mot Mamut Online, og ikke har benyttet det til annet enn eDokumenter, ønsker vi at dere nå aktiverer den nye løsningen, og deretter deaktiverer Mamut Online, under Vis - Innstillinger - Firma - Innstillinger per modul - Mamut Online.

Se også denne artikkelen for hvordan sende eFaktura i den nye AutoInvoice-løsningen

-----------
Fra og med juli 2012 ble EHF/efaktura innført som et krav ved fakturering av statlige og kommunale foretak. Dette vil også bli obligatorisk for fakturering mellom bedrifter, og er fra regjeringens side planlagt å legges frem som obligatorisk krav i løpet av 2018.

Visma eFaktura er integrert med alle Mamut One Enterprise og Office-produkter, og er inkludert i din Mamut Serviceavtale. Det er ingen ekstra oppstarts- eller vedlikeholdskostnad, du betaler kun for de fakturaene du sender, og mottar.

 

Denne artikkelen beskriver hvordan du aktiverer og tar i bruk Visma eFaktura i Mamut Online, og hvordan du sender fakturaer i Elektronisk handelsformat (EHF) via nettverket Visma Autoinvoice. 

Mer informasjon om priser og Visma eFaktura
.

Se video her (se mer informasjon under  videoen): 

 


Steg 1: Kontroller at organisasjonsnummeret er korrekt registrert

For at aktivering og sending skal fungere, er det viktig at korrekt organisasjonsnummer er registrert i Mamut. Dersom dere er er momspliktig, må MVA legges inn bak organisasjonsnummeret. Sjekk dette under Vis - Innstillinger - Firma - Firmainnstillinger - Økonomi - Land.  


Steg 2: Aktiver Visma eFaktura

Aktivering av Visma eFaktura gjøres i modulen eDokumenter i Mamut Online. Dette betyr at Mamut Online allerede må være tatt i bruk. Har du ikke koblet til kan du se her for å komme i gang med Mamut Online

 1. Logg deg inn på www.mamutonline.com og gå til Firmainnstillinger (tannhjul øverst til høyre) – Salg - eDokumenter.
 2. Klikk Aktiver knappen litt oppe i midten av hovedvinduet.
 3. Les gjennom lisensavtalen, og klikk Jeg aksepterer og så Fortsett.
 4. Du får nå opp et spørsmål om du ønsker å søke etter kontakter som kan motta elektroniske fakturaer. Det vil da bli foretatt et søk opp mot nettverket Visma Autoinvoice på alle kontakter i ditt kontaktregister. Merk at søket kan ta tid.
 5. Under Kopier og meldinger vil din epostadresse automatisk legges til, slik at du mottar meldinger og kopier ved sending og mottak av elektroniske fakturaer. Hvis du ikke ønsker dette, kan du redigere eller fjerne varsler ved å klikke på blyant- eller søppelkasseknappen. For å få varsel til en annen epostadresse, legger du inn denne i Angi E-postadresse i bunnen, velger hva slags varsel du vil ha, og klikker på knappen Lagre til høyre.
 6. Angi hvilken fakturarapport du ønsker å sende som standard sammen med den elektroniske fakturaen, i feltet Standard utskriftsformat.
 7. Start Mamut på nytt for at eDokument- innstillingene skal ta effekt.


Steg 3: Aktiver sending av eFaktura til en kunde (kan gjøres i både Mamut og i Mamut Online)

Mamut Online:

 1. Gå helt øverst på: CRM Kontaktoppfølging - Kontaktliste. Finn den kontakten du ønsker å sende eFaktura til.
 2. Klikk på Gå til kontakt til høyre for den aktuelle kontakten, under kolonnen Tiltak..
 3. Klikk på eDokumenter knappen og huk av for Denne kontakten skal motta eDokumenter
 4. Klikk på søkeknapp til høyre i feltet Elektronisk adresse for å utføre et automatisk søk. Dersom du får treff kan du velge kontakten, og da er det ikke nødvendig å velge Aksesspunkt. Dersom du ikke får treff på søkefunksjonen må du ta kontakt med kunden, og be om å få deres Elektroniske adresse samt hvilket Aksesspunkt de benytter, slik at du kan legge dette inn manuelt.  Merk!
  Dersom du skal sende eFaktura til mottager via meldingsformidler Peppol så må mottager være registrert i ELMA og den elektroniske adressen er 9908:0rganisasjonsnummer.


Mamut:

 1. Gå til Vis – Kontakt – Kontaktoppfølging.
 2. Finn den kontakten du ønsker å sende eFaktura til og åpne denne.
 3. Velg fanekortet Innstillinger, og klikk på eDokumenter.

  eDokument innstillinger Mamut
 4. Huk av for Denne kontakten skal motta eDokumenter.
 5. Klikk på søkeknapp til høyre i feltet Elektronisk adresse for å utføre et automatisk søk. Dersom du får treff kan du velge kontakten, og da er det ikke nødvendig å velge Aksesspunkt. Dersom du ikke får treff på søkefunksjon må du ta kontakt med kunden, og be om å få deres Elektroniske adresse samt hvilken Aksesspunkt de benytter, slik at du kan legge dette inn manuelt.

  Merk! Dersom du skal sende eFaktura til mottager via meldingsformidler Peppol så må mottager være registrert i ELMA og den elektroniske adressen er 9908:0rganisasjonsnummer
 6. Klikk OK og  Lagre.

 
Steg 4: Send eFaktura

Ved sending av faktura i Elektronisk handelsformat (EHF) må følgende informasjon være utfyllt for at sending skal fullføres:

 • Adresse på kontakt (arves automatisk til ordren)
 • Organisasjonsnummer på kontakt (fanekortet Annen info)
 • Deres referanse på ordre
 • Leveringsdato på ordre (dersom leveringsdato ikke er fylt ut vil systemet automatisk sette fakturadato som leveringsdato i EHF filen)

Når du oppretter ny ordre på en kunde som skal motta eFaktura, så vil denne automatisk bli markert for eFaktura (ikon oppe til høyre på ordren). Kontroller at påkrevd informasjon som beskrevet ovenfor er lagt inn.

Ved fakturering må du velge skjemaet eDokument (ingen utskrift). eFaktura blir nå sendt til mottager via Visma Autoinvoice.

Fakturaer som er sendt finner du igjen i Mamut Online, under eDokumenter - Utboks - sett kolonnen Status til Sendt

I Utboks ligger alle utgående fakturaer - og i Status kolonnen kan man endre mellom de ulike statusene; slik at du kan sortere fakturaer på statusene Sendt, Levert og Under behandling. Merk at det kan ta litt tid før sendingen blir fullført. Du finner Logginformasjonen i kolonnen Tiltak til høyre, ved å trykke på Gå til eDokument.

Kommentarer

Hei Smilefjes glad

Dette funker veldig bra på utgående fakturering men kan da umulig være gode nok funksjoner for utfakturering. Her er det i våre øyne mange mangler og virkelig behov for forbedring, vi har deaktivert den biten. Når man står i startbildet på mottatte fakturaer er det f.eks.

-Ingen mulighet for sortering på fakturaer fra f.eks. en leverandør, 

-Søke på bokførte eller ikke bokførte fakturaer

 

Med mellom 150-200 fakturaer i uka og ansvaret for bare å kontere (vi har egenregnskapsfører 1 dag pr. uke) blir det vanskelig å holde oversikt når det er mangler på søkefunskjoner. Fått tilbakemelding på at det foreløbig ikke er noen løsning med det første, derfor deaktiverte vi.

Hei

Dette er den gamle løsningen som du finner i Mamut Online.
Vi anbefaler at du deaktiverer Mamut Online i din databse, og heller tar i bruk den nye løsningen.
Les mer om hvordan du kommer i gang med den nye løsningen her:
https://community.visma.com/t5/Brukertips-i-Mamut-One/Hvordan-aktivere-Visma-Autoinvoice-for-Mamut/t...

Her kan du også se hvordan du kan sende faktura fra den nye løsningen:
https://community.visma.com/t5/Brukertips-i-Mamut-One/Hvordan-sende-faktura-fra-Mamut-Autoinvoice/ta...Mvh Turi M. Sørensen, Visma Mamut Support

Hei ,

Selvfølgelig har vi deaktivert Manut Online og startet Autoinvoice, det er Autoinvoice for mottatte dokumenter vi mener ikke er ferdig utviklet. Hjelper lite å sende oss noen linker vi kan se på da.. Ville bare kommentere dette så andre som vurderer å ta ibruk Autoinvoice er klar over at det kanskje ikke er helt oppe å går på alt de ønsker og.

CONTRIBUTOR *

Hei!
Vi ønsker å sende EHF faktura fra Mamut One til dem som kan motta det, men vi ønsker ikke å selv motta EHF faktura pr i dag.

Kan sending og mottak separeres, slik at vi kan velge kun å sende EHF faktura fra Mamut, men ikke motta?

 

Cecilie

 

(updated by Johan Thomasson VISMA ‎10-07-2019 11:00 )

Hei Cecilie,

 

Hvis du ikke ønsker å motta EHF via AutoInvoice, men forsatt ønsker å sende gjør du følgende, gå til:

Vis - AutoInvoice - Innstillinger - Inngående, deaktivere 'PEPPOL-nettverk' og 'Inngående'.

 

Om du også har 'Skanning' aktivert, må den deaktiveres før 'PEPPOL-nettverk' og 'Inngående'.


Med vennlig hilsen,

Johan Thomasson