Mine områder
Hjelp

Aksjonærregisteroppgaver for 2022 kan sendes inn allerede nå med Visma Finale Årsoppgjør.

03-11-2020 10:50 (Sist oppdatert 17-11-2022)
  • 3 Svar
  • 1 liker
  • 10919 Visninger

Spar tid, send inn aksjonærregisteroppgavene for 2022 allerede nå.

Dersom man har selskaper som er avviklet eller gått konkurs, er det fint å kunne ferdigstille innrapporteringen tidlig.

Aksjonærregisteroppgavene vil allerede nå være klar også for mange andre selskaper, eventuelt utbytte er vedtatt og utbetalt, ingen eierskifter forventes og selskapet har ikke planer om skattepliktige utlån til aksjonærer.

Det er mulig å sende inn aksjonærregisteroppgaven for 2022 allerede nå, og dersom du likevel skulle ha endringer i ettertid så løses dette ved at du sender inn en ny og endret aksjonærregisteroppgave innen fristen 31. januar 2023. (behandlingen hos skateetaten skjer først i februar 2023)

Du kan dermed spare tid i desember og januar hvis du allerede nå sender inn aksjonærregisteroppgavene.

Denne artikkelen gir deg praktisk informasjon om hvordan du kan rapportere inn aksjonærregisteroppgaven for 2022 med Visma Finale Årsoppgjør for 2021 (versjon 34).

Registrering av data i aksjonærdatabasen

Det er mulig å registrere data for senere inntektsår helt uavhengig av aktivt regnskapsår. Hvis 2021 er klientens aktive regnskapsår, kan du likevel holde aksjonærdatabasen oppdatert frem til dags dato.

Aksjonærregisteret kan også vedlikeholdes med Visma Finale Rapportering eller Visma Finale  Avstemming, men Visma Finale Rapportering og Visma Finale Avstemming har ikke støtte for RF-1086 Aksjonærregisteroppgave.

For å se på aksjonærregisterskjemaet for 2022 i Visma Finale Årsoppgjør må klienten overføres til regnskapsår 2022. Aksjonærregisteroppgaven vises alltid for det aktive regnskapsåret.

Selv om et selskap har avvikende regnskapsår, så er RF-1086 Aksjonærregisteroppgave for kalenderåret. Visma Finale Årsoppgjør vil fylle ut oppgavene for kalenderåret selv om regnskapsåret er for en annen periode.

Når man først har sendt inn data til Altinn, og senere registrerer endringer, vil det være å anbefale at innsendelse foretas med det samme, slik at du ikke blir glemmer å sende inn dataene, siden klientoversikten viser status for den forrige innsendelsen som du har foretatt. Det er også mulig å høyreklikke på klienten i klientoversikten, og endre Altinn-status på klienten, slik at klienten viser status "Ikke sendt".

Overføring av en klient til nytt regnskapsår 2022 med Visma Finale Årsoppgjør for 2021 (versjon 34)

For å overføre klienten til nytt regnskapsår, går du inn i menyen Firma - Åpne i nytt år, og åpner klienten. Det aktive regnskapsåret til klienten vil bli endret, og prosessen er ikke mulig å reversere i de tilfeller der du har en felles klientkatalog for alle regnskapsår.

Dette betyr at du må være helt ferdig med klientens årsregnskap, og sendt inn ligningsoppgaver og årsregnskaper via Altinn før overføring til nytt regnskapsår foretas.

Dersom dere har rutiner for å kopiere klienten til en ny datakatalog før klientene overføres til nytt regnskapsår, så er dette noe som gjøres før man åpner klienten i nytt regnskapsår via denne menyen.

Er det mulig å vise klientens data for regnskapsåret 2021 etter at klienten er overført til 2022?

Det er mulig å se regnskapet og ligningsoppgavene for 2021 ved å høyreklikke på klienten i klientoversikten og velge "Åpne klienten i regnskapsår 2021". Klienten vil da bli åpnet i regnskapsår 2021 slik at du kan se på og skrive ut skjemaer og rapporter, men det er ikke mulig å lagre endringene som eventuelt gjøres.

 

KnutLofsberg_0-1668692961906.png

Innsendelse av RF-1086 Aksjonærregisteroppgave 2022 til Altinn

Innsendelse av RF-1086 Aksjonærregisteroppgave til Altinn gjøres på vanlig måte når klienten er i regnskapsår 2022. RF-1086 Aksjonærregisteroppgave viser nå status og transaksjoner for 2022, og kan sendes inn elektronisk til Altinn.

Altinn-funksjonen fungerer på samme måte som for 2021-skjemaene.

 

Klientoversikten for FINALE Årsoppgjør 2021 for klienter som er overført til 2022

Når klienten er overført til nytt år, vil status for regnskapsåret 2022 vises i programmet for 2021.

For å sikre at man ikke forveksler status for de ulike regnskapsårene, vil status som gjelder et senere år enn programmets standard regnskapsår vises med årstallet foran status-teksten. Dermed kan man også sortere klientene etter statuskolonnen ved å klikke på kolonneoversikten. 

 

Utsendelse av Brev til Aksjonærer.

Dersom du skal sende ut brev til aksjonærene, anbefaler vi at du benytter Visma Boardroom. Ved bruk av Vima Boardroom til distribusjon av brev til aksjonærene, tilfredsstiller du også GDPR kravene. Siden Visma Boardroom legges ned må dette i tilfelle gjøres før 31.12.2022

 

2020-10-21_11-20-12.png

 

Innsending av RF-1086 for tidligere år.

Har du behov for å sende inn eller se på aksjonæroppgaver for tidligere år, kan du selv velge år for produksjon av RF-1086 i aksjonærregisteret.

KnutLofsberg_0-1635410066303.png

 

Kommentarer
Dag Are Hedberg
CONTRIBUTOR *
av Dag Are Hedberg

Er det mulig å fjerne personnummer fra utskrift?

Nils Haustveit1
CONTRIBUTOR *
av Nils Haustveit1
Er det mulig å få skrevet ut Aksjonærregisteroppgaven på engelsk?
av Knut Lofsberg (Oppdatert ‎03-09-2019 15:01 av Knut Lofsberg VISMA )

Hei.

For distribusjon av aksjonærregisteroppgaven som ikke bryter med GDPR, har vi Visma Boardroom.

Aksjonærregisteroppgaven er ikke mulig å skrive ut i Engelsk språk.

Bidragsytere
Aktuelt brukertips
Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"