avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Trekk av lønn ved uttak av ferie, når ansatt ikke har full opptjening.

03-05-2018 15:23 (Sist oppdatert 29-04-2020)
  • 0 Svar
  • 0 Liker
  • 3616 Visninger

Support får ofte spørsmål om hvordan gjøre når en ansatt ikke har full opptjening i firmaet. Hvordan gjennomføre trekk i lønn for feriedagene?

Vi vil først gjøre oppmerksom på at det er noen situasjoner hvor den ansatte kan nekte å ta ut ferie hvis feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet.

Dette kan du lese mer om i Ferieloven som du har tilgang til under "Hjelp / Oppslag Juridisk" i Visma Lønn.

 

I denne artikkelen tar vi for oss ansatte som har brukt opp feriepengene fra tidligere arbeidsgiver. Tipset kan også brukes på ansatte som mangler feriepengegrunnlag, men likevel ønsker å ta ut full ferie.

Som første punkt bør ditt firma ha etablert en rutine hvor det avklares med de ansatte som mangler full opptjening, hvordan ferietid og ferietrekk skal gjennomføres. 

 

Hvordan finner du hvem disse ansatte er? 

Under "Utskrifter / Ansattrapporter". Velg rapporten "Ansatt begynt" og velg "Fra dato" 1.februar på fjoråret. La "Til dato" stå blankt.

Du vil nå få ut en oversikt over alle ansatte som ikke har full opptjening i firmaet. Hvis det ikke er du som lønningsansvarlig som gjennomfører denne avklaring med de(n) ansatte, kan denne rapporten også sendes automatisk til respektive avdelingsleder. Fremgangsmåte finner du her.

 

Noen av disse ansatte vil bekrefte at de har penger nok til at du trekker de i lønn mens andre vil svare at de ikke har råd til ferie. Som arbeidsgiver skal du påse at alle ansatte tar minst 4 uker og 1 dag ferie (unntak fra regelen står i Ferieloven). Det må derfor avtales hvordan trekket for feriedagene skal gjennomføres. Som arbeidsgiver har man full rett til å fastsette ferietid.

 

For eksempel - dersom arbeidsgiver bestemmer at ferietiden  er hele juli måned så er ikke den ansatte på jobb og har dermed ikke krav på lønn.  Men dette er kanskje ikke den beste personalpolitikk? Dere kan for eksempel bli enig om å ta 14 dager i juni og tilsvarende i juli, men dette kan også være økonomisk utfordrende for den ansatte og litt ekstra arbeid for lønningsansvarlig.

 

Et alternativ du / dere kan vurdere da for de ansatte som ikke har nok feriepenger, er å avtale at trekket pga. ferie fordeles over flere måneder. Dermed kan ansatt ta ferietid når det passer firmaet og den ansatte. For da å slippe og huske på å gjennomføre trekket hver måned så kan følgende anbefaling brukes (her kan ditt firma og den ansatte tilpasse avtalen, slik at det passer best for dere):

  1. Gå inn på den ansatte det gjelder og videre i fanen "Faste transaksjoner".
  2. I neste ledig linje for kolonnen "Fast. tr. type" velg "0-Manuell". Legg inn standard lønnsart 285 - Lønn/trekk ved feriepengeutbetalingen  og beløpet som er avtalt trukket med negativt fortegn.
  3. Legg inn en "Til dato" slik at du slipper å huske på å avslutte trekket.

Dersom den ansatte slutter før til datoen er nådd, må rest trekk beregnes og trekkes manuelt. 

 

Tilhørende artikler:

Utbetaling av feriepenger

Selvbetjening
Aktuelt brukertips