Mine områder
Hjelp

Masseoppretting av klienter og import av fjorårs-data (2022) fra Finale/Total/Altinn

19-10-2022 08:53 (Sist oppdatert 15-02-2024)
  • 3 Svar
  • 2 liker
  • 13825 Visninger

Det er nå klart for  import av 2022 data fra Finale og Total. 

 

Hente fjorår fra Altinn kommer etter at ligningen er lagt ut. Vanligvis i november/desember året etter inntektsåret.

 

Masseoppretting av klienter:

Etter at du har logget deg på første gang kommer du til en tom klientoversikt. Bruk da knappen øverst til høyre og opprett klienter fra Altinn.

KnutLofsberg_0-1676885592834.png

 

Du logger deg inn i Altinn med f.nr og passord. (har du glemt passord, endrer du det enkelt i Altinn)

 

Etter pålogging får du opp listen over alle selskaper du har rettigheter på i Altinn. Du velger hvilke klienter du skal opprette og hvilke pakketype de skal ha. Det er ikke teknisk mulig å opprette klienter 2 ganger.

KnutLofsberg_1-1676885751535.png

Klientene er nå opprettet. Ved første gangs oppstart av klienten, vil du få spørsmål om import av fjorårsdata. (forklart nedenfor)

 

Vær oppmerksom på at det kun er fjorårsdata du importerer fra Finale eller Total, det er ikke årsoppgjøret. Så du kan ikke åpne 2022 klienten i Periode & År og se på det du har importert.

Imp1.png

 

Du får kun frem en importstatus etter import.

 

Imp2.png

 

Etter at årsoppgjøret 2023 er startet, tidligst 15 desember 2023, og 2023 tall er importert fra regnskapssystem eller fil, vil fjorårsdata, saldotall og driftsmidler pr 31.12 foregående år, være synlige i programmet.

 

OBS: Aksjonær status og aksjonærregister er løsrevet fra avslutningsåret og kan vedlikeholdes fortløpende hele året. Du kan derfor starte dette fra menylinjen din og registreres årets endringer før du sender inn aksjonærregisteroppgaver 2023.

 

Det er fullt mulig å sende aksjonærregisteroppgaver nå og videre fremover.

 

1. Import ved oppstart av klienten.

Du vil ved første gangs oppstart av klienten få spørsmål om import i oppstartsbildet. Dette er den anbefalte metoden, som gjør at du får med alt fra Finale eller Total. Benyttes Næringsspesifikasjon 2 får du også med anleggsregisteret. 

 

Importerer du fra Altinn får du kun saldotall tilsvarende spesifikasjon på næringsoppgaven, saldoskjemaer, aksjonæroppgaver med status 31.12 i fjor, og andre relevante opplysninger som er innrapportert på fjorårets skattemelding.

KnutLofsberg_0-1694071777420.png

 NB: Opplysningene er ikke synlige før du har importert årets saldotall.

Når du her velger å importere data vil du få inn kontoplan/saldotall, opplysninger fra saldoskjemaer, eiendommer, driftsmidler og aksjonærstatus pr 31.12 foregående år.

Dette er den anbefalte metoden!

 

2. Import fra fanen Innstillinger.

Har du allerede startet arbeidet med en klient i periode/avstemmings delen i Periode og År, kan du likevel importere fjorårsdata fra fanen Innstillinger. Innstillinger med importmuligheter fra Finale/Total eller Altinn vil først vises når du starter Årsoppgjøret på klienten din.

impFjorår.png

 


Med dette valget importeres ikke kontoplan eller saldotall. Aksjonærer importeres kun om det ikke ligger noe i aksjonærregisteret fra før. Driftsmidler oppdateres. Enkelte opplysninger i Skatteberegning, Skatteskjemaer og Årsregnskap vil bli erstattet. I hovedsak gjelder det utgående verdier som trengs for det kommende året og tekster i årsregnskapet som blir gjenbrukt fra foregående år. Andre data som er registrert vil beholdes etter kopiering.

 

Her er et kort kurs som viser hvordan du masseoppretter klienter fra Altinn eller oppretter klienter manuelt. Det viser hvordan du importerer data fra Total. Det vises også hvordan du eksporterer data fra finale og importerer dette inn i Periode & År.

 

Her kan du se en kort film (ca 2 min) om hvordan dette gjøres:

 

Oppretting av klienter, herunder masseoppretting av klienter om org. nummeret ikke finnes i klientregisteret ditt fra før. (det er støtte for AS, ENK, ANS/DA og KS og enkelte andre upersonlige selskapstyper.

 

 

Import fra Total:

For å finne filene du skal importere til klienten fra Total, gå inn i Total og høyreklikk på klienten det gjelder i klientregisteret, velg "utforsker", da kommer man direkte til mappen med klientene. I importbildet i Periode & År, skal du så bla deg frem til denne katalogen. Deretter velger man FELLESDATA22.TWD22, TOTAS22.TWD22, og  eventuelt Aksjebok fil, TOTAB22.TWD22 og laster dem opp i Periode & År 

 

 

Eksport av data fra Finale:

 

 

Import av data fil fra Finale.

 

 

Import fra Altinn. (dette åpnes i desember 2023)

Du kan også importere fjorårsdata fra Altinn. Dette krever rettigheter i Altinn. 

KnutLofsberg_0-1671193816208.png

Logg deg inn i Altinn med f.nr og passord. Påse at du benytter Fagsystem ID (Her kommer det endringer, disse vil bli forklart når det er endelig avklart med skatteetaten) knyttet til Visma Periode og År (settes opp i Altinn, Profil - Avanserte Innstillinger)

KnutLofsberg_1-1671194724190.png

Når du har dette, logger du deg inn i Altinn og søker i Altinn arkiv etter aktuell innsender. Klikk Fortsett, fjorårsdata importeres og du er i gang. 

 KnutLofsberg_2-1671194825426.png

🙂

Kommentarer
KariKB
CONTRIBUTOR **
av KariKB

Strålende med masseoppretteelse fra altinn! 🙂 Jeg skulle ønske at det var mulig å sortere på selskapsform og evt. navn når en velger selskaper.

Mone Nielsen
CHAMPION ***
av Mone Nielsen

Ifølge videoen for eksport fra Finale Årsoppgjør til Periode & År, så sies det at man skal passe på at man har siste versjon 35 - oppdatering 18

Men jeg har kun oppdatering 14.  Skal ikke Årsoppgjør oppdatere seg automatisk?

 

av Knut Lofsberg

Hei Mone.

Finale oppdaterer seg selv ved oppstart av programmet. Pr i dag er det oppdatering 21 som er gjeldende. Får du ikke oppdatert ved omstart av programmet, må du ta kontakt med oss på support.finale@visma.com

Aktuelt brukertips
Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"