avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Mva-oppgave får feil beløp i post 1 - "Samlet omsetning og uttak innenfor og utenfor merverdiavgiftloven (mva-loven)"

10-08-2016 14:00
  • 0 Svar
  • 0 Liker
  • 825 Visninger
Dersom årsaken til feil beløp skyldes omsetning utenfor mva-loven, kan det skyldes feil oppsett.

Omsetningen i mva-oppgaven styres av kontointervallene under Egenskaper | Felles | Kontointervall

 

Intervallene for avgiftspliktig og avgiftsfrie salgskonto er som regel satt opp riktig.  Utfordringen skjer når det er snakk om annen type inntekt som skal innrapporteres som utenfor avg.område.


Differansen mellom post 1 og post 2 i mva-oppgaven styres ved intervallet "Omsetn. konti utenfor avg.område (markert med orange farge).

Alle posteringer som er bokført på disse kontoene innenfor valgte avgifts-termin vil komme med i post 1 i tillegg til annen salgskonti.

Er du i tvil om hvilke tall dette er, kan du skrive ut en saldoliste hovedbok, kun på dette intervallet for å få fram summen av disse kontoene.  Dersom dette ikke gir deg samme tall som avviket, kan det være at bokføringen er registrert på en annen avgiftstermin enn hva som er standard på denne regnskapsperioden.
Dette kan lett oppstå dersom du bokfører årsavsluttningsposter på fjorår, etter at 6. termin er avsluttet.

Du vil få følgende melding når du bokfører en bunt på en regnskapsperiode hvor avgifts-terminen er avsluttet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dersom posteringene ikke inneholder avgift, vil ikke dette få noen konsekvens. Imidlertid dersom det er bokført mot en konto innenfor intervallet for "Omsetn.konto utenfor avg.området", vil dette påvirke post 1 i mva-oppgaven.

Imidlertid vil du i slike tilfeller få skrevet ut en "Korreksjonsjournal" til slutt ved utskrift av mva-oppgaven. Denne gir en oversikt over hva som hører til en annen regnskapsperiode.

 

Dersom summen av Korreksjonsjournalen stemmer med avviken i Post 1, har du funnet årsaken til avviken, og kan godta denne.

 

Hvis du finner ut at intervallet for omsetning ikke stemmer med de kontoene som skal være med på mva-oppgaven, kan du gå inn og endre kontointervallet.

Kanskje det er en konto som ikke skal være med, eller det er en konto som mangler?  Da kan du justere intervallet. 

Neste gang du skriver ut samme oppgave, vil post 1 være endret.

Er det ikke tilstrekkelig å endre intervallet for å få mva-oppgaven korrekt, anbefaler vi at dere kontakter Visma DI support slik at vi kan hjelpe dere videre.