avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Annullere/kreditere leverandørfaktura

20-12-2013 22:00 (Sist oppdatert 07-08-2020)
  • 1 Svar
  • 2 Liker
  • 15614 Visninger

Har du vært uheldig å bokføre en leverandørfaktura som ble feil finnes det flere måter å rette opp dette i Visma eAccounting. Da det ikke er mulig å slette en bokført leverandørfaktura, eller endre bokføringsdato og/eller pris etter bokføring, må dette rettes på andre måter. I denne artikkelen vil vi forklare de vanligste metodene; annullere, kreditere, delkreditere.  

Annullere faktura

Den enkleste måten å rette opp i en faktura som er feilført er å bruke funksjonen vi har for å annullere leverandørfakturaen. Dette fungerer slik at programmet vil automatisk generere en kreditnota (lik dato, likt beløp, identiske kontoer), og fakturaen vil automatisk kjedes med denne kreditnotaen. Gå til Kjøp - Leverandørfakturaer - Ubetalte leverandørfakturaer. Finn frem til fakturaen du ønsker å annullere, og marker denne i listen. Klikk så på Handling, og deretter Annullere faktura

Merk: Du kan kun annullere ubetalte leverandørfakturaer. Dersom du har bankintegrasjon er det kun mulig å annullere en forfalt faktura, dersom fakturaen ikke er forfalt, vil du ikke kunne annullere denne. Alternativt må det opprettes en manuell kreditnota som beskrevet lengre nede i artikkelen.

Deretter må den manuelle kreditnotaen kjedes mot leverandørfaktura.

 

Annullere Faktura.jpg

 

Etter at fakturaen er annullert vil den forsvinne fra listen Ubetalte leverandørfakturaer, men du kan finne igjen både faktura og kreditnota under Alle leverandørfakturaer.

 

 

Kreditere faktura

Har du mottatt en kreditnota fra din leverandør, eller skal kreditere en faktura når du har bankintegrasjon, bruker du denne metoden.

 

Gå til Kjøp - Leverandørfakturaer.

Klikk på Ny leverandørfaktura øverst i høyre hjørne, akkurat slik du ville ha gjort om du skulle opprette en vanlig leverandørfaktura.

Velg leverandøren du skal bokføre kreditnotaen på, og huk deretter av for Kreditnota til høyre for feltet Leverandør.

 

Kreditere Leverandørfaktura.JPG

 

Som du kan se på eksempelet over, gjør avhukingen på Kreditnota at beløpet du legger inn i ruten for Totalbeløp blir ført på debet, og ikke kredit som en vanlig leverandørfaktura.

 

Har du ikke huket av for Vise debet og kredit på leverandørfaktura under Innstillinger - Firmainnstillinger - Fakturaopplysninger, vil du se at beløpet på konto 2400 - Leverandørgjeld er positiv, og ikke negativ som den gjør når du oppretter en vanlig leverandørfaktura.

 

Etter at du har bokført denne kreditnotaen, er det viktig at du kjeder kreditnotaen med faktura som skal krediteres.

Om du ikke gjør dette, vil fakturaen og kreditnotaen forbli som ubetalt.
Se lenger ned i guiden hvordan du kjeder kreditnotaen mot faktura.

 

 

Delkreditere faktura 

Skal du kun kreditere deler av en faktura oppretter du en kreditnota på samme måte som forklart over.

Gå til Kjøp - Leverandørfakturaer - Ny leverandørfaktura. Pass på at du huker av for Kreditnota etter at du har valgt leverandøren. I ruten for totalbeløp legger du så inn det beløpet som skal krediteres/trekkes fra fakturaen. Beløpet må så deles opp mellom eventuelle kostnadskontoer og mva-kontoer slik at bilaget balanserer.

 

 

Kjede kreditnota med faktura

Når du har opprettet kreditnotaen, enten den skal kreditere hele eller bare delkreditere fakturaen, kjeder du kreditnotaen med fakturaen slik;

Gå til Kjøp - Leverandørfakturaer - Ubetalte leverandørfakturaer.

Finn kreditnotaen (den med negativt beløp) i oversikten og klikk på denne.

Klikk så på Handling og velg Kjede

 

kreditnota kjeding redigert.jpg

 

Du vil da komme til et nytt bilde hvor du må velge fakturaen.

Dobbeltsjekk gjerne at bilagsdatoen er riktig øverst på siden. Dette er datoen kjedingsbilaget får når det blir bokført.

For å velge faktura klikker du på det blå søkeikonet i ruten under Fakturanr.

Du må klikke på fakturaen (dobbeltsjekk fakturanummeret) i listen for at den skal velges.

Summen nederst i høyre hjørne vil da bli lik null (0).  

 

Merk: delkrediterer du en faktura, vil du nederst i høyre hjørne stå igjen med en sum som ikke er null. Dette er da det gjenstående beløpet fakturaen vil ha etter kjedingen. 

 

kjede kreditnota redigert.jpg

 

 

Når du klikker på Bokfør vil kreditnotaen og fakturaen ikke lenger ligge under Ubetalte fakturaer. Du vil nå kunne finne dem under Alle fakturaer, og de vil ha et kjedebilag som vises som et relatert bilag.

 

Pass på å velg riktig faktura, da det ikke er mulig å angre kjeding på inngående fakturaer, men det er mulig å angre kjeding på utgående fakturaer. Du kan se hvordan det gjøres her

 

Tips

  • Det er mulig å velge flere fakturaer om du har en kreditnota som skal kjedes mot flere mindre fakturaer. Da klikker du bare på det grønne plusstegnet til høyre for Beløp, men husk at du kan kun kjede kreditnota og faktura som er registrert på samme leverandør.
  • Om noe skal nulles helt ut ved hjelp av kreditering/delkreditering må du passe på at datoer på alle bilag blir like.
    Dette er veldig viktig for at det skal bli riktig i mva rapportene og i årsavslutning.

 

 

Kommentarer
Kari17
CONTRIBUTOR *
av Kari17

Dersom leverandørfaktura ikke bare er bokført, men også betalt, hvordan kreditere den da? Får ingen mulighet til kjeding. Må en bare føre beløpene mot hverandre? Og hvordan delkreditere en betalt leverandørfaktura? Har ikke bankintegrasjon. 

Aktuelt brukertips