avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Årsavslutning med bankintegrasjon

15-12-2014 01:47 (Sist oppdatert 08-03-2021)
  • 0 Svar
  • 3 Liker
  • 14526 Visninger

Du kan opprette nytt regnskapsår før du har avsluttet det pågående og du kan veksle mellom å føre på forskjellige regnskapsår når du har flere år opprettet.

 

Trenger du hjelp med årsavslutningen?

På denne siden har vi samlet en rekke tips, videoer, kurs og guider, som hjelper deg med å komme i mål med årsavslutningen i Visma eAccounting.

 

Det ligger en sjekkliste for årsavslutning inne i Visma eAccounting under Regnskap - Årsavslutning. Ta en titt på denne og gå igjennom følgende steg:

Sjekkliste.PNG

 

1. Logg inn på Visma Online og velg det firmaet du vil arbeide med.

 

2. Registrer alle leverandørfakturaer som tilhører det gamle året. Det samme gjelder for fakturaer. Når du har bankintegrasjon kan ikke forfallsdato på leverandørfakturaer være eldre enn dagens dato, fordi dette skal sendes til bank for utbetaling på forfallsdato. Det er derfor viktig å få registrert gamle leverandørfakturaer så snart som mulig slik at du får bilagsdato i det gamle året på de som skal ha det, og slik at de blir betalt så snart som mulig.

 

3. Bokfør alle inn- og utbetalinger mot riktig bilag. Dette gjør du på Kasse og bank, velg driftskontoen din. Alle betalinger som ligger her og som gjelder det gamle året, må bokføres og avstemes mot bilag for at reskontroen skal bli riktig ved årets slutt. Hvis du ikke har registrert noen leverandør- eller faktura som beløpet kan avstemes mot, må du registrere et innkjøp med kvittering/Annen innbetaling/Annen utbetaling på beløpet. Dette gjør du ved å klikke på Avstem til høyre på linjen og deretter legge inn bilaget du vil kjede mot.

 

Kasse og Bank1.PNG

 

4. Registrer eventuelle bilag som tilhører det gamle året og som ikke er bokført.

 

5. Opprett nytt år ved å gå til Innstillinger – Regnskapsår. Klikk på Nytt regnskapsår øverst til høyre.

 

Sidemeny 1.PNG


6. Kontroller at start- og sluttdato stemmer, klikk Lagre.

 

Nytt regnskapsår.PNG

 

 


7. Skriv ut Resultat- og Balanserapport for å ha dem som arbeidsmateriale for det gamle året. Det får du ved å gå til Regnskap – Utskrifter. Utskriftene du skal bruke heter Balanserapport og Resultatrapport. Klikk på Ny utskrift, deretter angir du perioden rapporten skal gjelde for. Til slutt klikker du på knappen Opprett for å lage rapporten.

 

8. Skriv ut og stem av åpne poster på leverandører med kontoen for leverandørgjeld. Åpne poster på leverandører finner du på Regnskap – Utskrifter – Ubetalte leverandørfakturaer. Kontroller at det som står her stemmer, altså at de nevnte fakturaene er ubetalt. Ved avvik kan du ta ut en Leverandørreskontroliste i tillegg og kontrollere alle transaksjonene mot et kontoutdrag fra banken.

 

9. Skriv ut og stem av ubetalte fakturaer med kontoen for kundefordringer. Ubetalte fakturaer finner du på Regnskap – Utskrifter – Ubetalte fakturaer. Kontroller at det som står her stemmer, altså at de nevnte fakturaene er ubetalt. Ved avvik kan du ta ut en Kundereskontroliste i tillegg og kontrollere alle transaksjonene mot et kontoutdrag fra banken.

 

10. Skriv ut mva-meldingen for den siste perioden i regnskapsåret. Mva-meldingen skrives ut fra Regnskap - Mva-melding. Klikk på Ny mva-melding øverst til høyre. Marker mva-meldingen i listen og velg Skriv ut som PDF.

 

11. Bokfør årsavslutningsbilag f.eks. interimfordringer, interimgjeld, nedskrivninger og avskrivninger. Dette føres som manuelle bilag på Regnskap – Bilag – Nytt bilag.

 

12. Bruk rapportene fra punkt 7, Resultatrapport og Balanserapport, til å stemme av rapporter med årsavslutningsbilagene.

 

13. Foreta årsavslutningsdisposisjoner som disponering av utbytte og skatt. Disse kan registreres som manuelle bilag på Regnskap – Bilag – Nytt bilag.

 

14. Bokfør årets resultat.

OBS! Om du benytter deg av Visma eAccounting skatt for innmeldining av saktteskjemaer, så vil modulen gjøre denne prosessen for deg.

 

Når det er på tide å gjøre dette vil du få opp et varsel i programmet. Svarer du JA her, vil programmet benytte bokføringsmalen som ligger inne. Hvis du ikke får opp varselet kan du gå til Regnskap - Bilag - Nytt bilag. Velg først siste dag i regnskapsåret som dato. Velg deretter bokføringsmalen Bokføring av årets resultat. Bokføringsmalen vil summere kostnads og inntektskontoene og beregne årets overskudd/underskudd, samt legge dette på riktige kontoer. 

 

Bilag 1.PNG

 

Bokføringsmalen bruker følgende kontoer:

 

For enkeltpersonsforetak (DA og Forening kan bruke samme)
a. Overskudd skal føres D 8800 og K 2050
b. Underskudd skal føres D 2050 og K 8800

 

For Aksjeselskap
c. Overskudd skal føres D 8960 K 2050.
d. Underskudd skal føres D 2080 og K 8990

 

15. Skriv ut Balanserapport og Resultatrapport på nytt og kontroller dem.

 

Utfylling av Næringsoppgave og Skattemelding

Dersom du har skattemodulen hjelper programmet deg videre med utfylling av skatteskjemaer som næringsoppgave og skattemelding for ENK og AS. Les mer om utfylling av skjemaene her.

 

Ønsker du skattemodulen?

Aktiver modulen under Utvidelser i menyen inne i Visma eAccounting. 

Aktuelt brukertips