avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn

Logg inn eller registrer en ny bruker for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

(updated by Mats Kvamme MODERATOR ‎17-04-2020 09:51 )
  • 0 Svar
  • 4 Liker
  • 47930 Visninger

For å aktivere bankintegrasjon til DNB i Visma eAccounting, må du ha avtale om nettbank bedrift. 

 

Nederst i denne artikkelen har vi laget en video som viser hvordan du aktiverer bankintegrasjonen, samt fordelene ved å benytte bankintegrasjon i Visma eAccounting. 

 

Hvordan fungerer bankintegrasjon?

Med aktiv bankintegrasjon til DNB vil du kunne automatisere, forenkle og effektivisere hvordan du jobber i programmet. Du får mulighet til automatisk avstemming av kontoutdraget i regnskapet. Dette vil spare deg for mye tid i forhold til å gjøre avstemmingen manuelt, ettersom alt av transaksjoner på kontoen overføres automatisk. Alle inn- og utgående betaling av fakturaer vil bli avstemt automatisk mot tilhørende åpne poster i regnskapet, så du får raskere og bedre kontroll. Leverandørfakturaer overføres automatisk til bedriftsnettbanken for godkjenning og utbetaling ved forfall. I tillegg vil alle andre transaksjoner (renter, avgifter, kort transaksjoner osv.) tilknyttet kontoen bli presentert i Kasse og bank i Visma eAccounting for avstemming.

 

Transaksjoner som har blitt hentet fra nettbank vil du finne under Kasse og bank inne i Visma eAccounting. Her må du avstemme og bokføre transaksjonene.  Du ser også enkelt hvilke transaksjoner som ikke er avstemt, samt få en oversikt over periodens transaksjoner.


Programmet vil foreslå betalinger basert på kunde- og leverandørfakturaer som allerede ligger bokført. 


Bankintegrasjon gir også mulighet for å sende betalingsforslag til nettbanken, basert på leverandørfakturaene som bokføres i Visma eAccounting (se mer info om Leverandørfakturaer under). Det er mulig å knytte bankintegrasjonen mot en driftskonto, samt flere valutakontoer dersom det er ønskelig. 

Fra denne siden kan du bestille bankintegrasjon direkte hos DNB.


Når er integrasjonen aktiv?

Når integrasjonen er aktiv vil det under Innstillinger - Kasse og bankkonto stå Aktiv og en dato. Er den ikke aktivert ennå står det Ingen.

NB: Det tar normalt 1-3 virkedager fra integrasjonen aktiveres til transaksjonene begynner å komme inn.  I denne perioden vil det stå Venter på første kontoutdrag inne i Kasse og bank. 


Hvis du må registrere betalinger som kom inn før integrasjonen ble aktiv, må du gjøre dette på Kasse og Bank - (velg driftskonto) og klikke Ny transaksjon. (OBS: Man vil ikke kunne registrere betalingen fra Salg - Fakturaer).

Du vil ikke få lagt til manuelle transaksjoner fra og med datoen integrasjonen ble aktivert. Dette er fordi alt av transaksjoner da vil være tilknyttet nettbanken din. De skal vises på Kasse og Bank, men om ikke skal de kunne legges til manuelt.

Under Innstillinger – Kasse og bankkonto under kolonnen Bankintegrasjon vil du kunne se når integrasjonen først ble aktivert. Dersom du skulle ha behov for å skru av bankintegrasjonen, kan supportavdelingen deaktivere integrasjonen midlertidig.

Merk: Hvis integrasjonen deaktiveres, kan det ta inntil tre virkedager fra den skrus på igjen til du får transaksjoner inn i Kasse og bank.  

 

Leverandørfakturaer

Før å overføre betalingsforslag til nettbanken må du stille inn rettigheter i nettbanken for dette. Se egen guide for oppsett i DNB nettbank. 

Med bankintegrasjon bokfører du først leverandørfakturaen i Visma eAccounting. Etter cirka 15 minutter vil du finne denne som et betalingsforslag til godkjenning i nettbanken under Filoverføring - Godkjenne filer (DNB). Her er det bare å huke av for Godkjenn - og fakturaene dine vil utbetales ved forfall.

Hvis leverandørfakturaen er overført fra Visma eAccounting, vil betalingen komme inn på Kasse og Bank - og bokføres automatisk mot fakturaen. 


Finner du ikke filene på Godkjenne filer vil de ligge på Status innsendte filer med info om hvorfor de ikke kan godkjennes (Eksempelvis: "mangler KID"). Hvis dette er tilfelle må betalingen legges inn manuelt. Merk: betalingen vil da bokføres automatisk i Visma eAccounting. Man må klikke Avstem - Betaling av leverandørfaktura og velge leverandørfakturaen.

NB: hvis det på forhånd ligger en leverandørkreditnota fra samme leverandør på Ubetalte leverandørfakturaer, vil summen på denne trekkes fra beløpet som går til betaling. Bakgrunnen for dette er at man har penger til gode fra leverandøren, og dermed skal betale tilsvarende mindre. 

Når utbetalingen er utført i nettbank vil den innen neste virkedag ligge under Kasse og bank i Visma eAccounting. Merk: Du vil ikke få noen transaksjoner automatisk, heller ikke disse, før tidligst tre dager etter integrasjonen startet (som nevnt over). Disse må i tilfelle legges til manuelt ved å klikke Ny transaksjon, samt legge inn dato og beløp. Når transaksjonen ligger i Kasse og Bank vil den forsøke å avstemmes mot riktig faktura. Hvis den finner en faktura med likt beløp, vil den foreslå å bokføre mot denne. Klikk deretter Bokfør for å registrere fakturaen som betalt. 

Dersom du har en leverandørfaktura som ikke dukker opp i nettbank, skyldes dette oftest at feil KID eller kontonummer er oppgitt. Sjekk derfor alltid dette.

Dersom du skulle komme til å registrere utbetalingen på fakturaen manuelt i nettbank, for så å legge den inn i Visma eAccounting, er dette uproblematisk. Opprett fakturaen på vanlig måte, avvis betalingsforslaget i nettbanken, og avstemme deretter utbetalingen som allerede ligger i Kasse og bank med fakturaen.

 

Dersom du ønsker kontroll over hvilke og når leverandørfakturaen skal sendes bank har du to alternativer:

1. Velg manuelt hvilke leverandørfakturaer som skal sendes til bank.
Gå til - Innstillinger - Firmainnstillinger - Fakturaopplysninger, nede på siden er det et valg som heter "Bekreft betalinger før de sendes til banken". Marker den og klikk lagre.
Nå vil du i leverandørfakturalisten ha valg angående eksportere fakturaer til betaling, valget er rett under Ubetalte leverandørfakturaer.

bekreft betalinger.png

 

Eksporter1.png

 Eksporter2.png

 

2. Pr leverandør.
Rediger leverandøren og på høyre side er det et valg som heter "Avtalegiro"
Sett en hake i det feltet og leverandørfakturaer fra den leverandøren vil ikke bli sendt over til banken.
avtalegiro.png

 

 

Dersom man har flere brukere eller regnskapsfører og kundesamarbeid kan man definere ulike rettigheter. En av disse er om brukeren har tilgang til å sende leverandørfakturaer til betaling.

 

Gå til Innstillinger - Rettigheter, hake i feltet "Send leverandørfakturaer til betaling"

 

Godkjenne2.png 


 
 

 

Fakturaer

Les mer om fakturaer i denne artikkelen. 
 
 

Andre banktransaksjoner

Inn- og utbetalinger som ikke er relatert til fakturaer vil du også finne i Kasse og bank. Disse vil stå med oppsumering Ingen tilhørende bilag funnet. Avstem transaksjonen. Her må du klikke på Avstem for å få avstemt transaksjonen. Velg i nedtrekkslisten hva bilagstypen gjelder. Hvis du for eksempel har vært og fylt bensin betalt med bedriftskortet for 500 kr, vil du finne en utbetaling på 500 kr inne i programmet. Denne kan du eksempelvis bokføre som et Innkjøp med kvittering

  

Ønsker du bankintegrasjon til DNB, kan du bestille dette her.

 

Merk: Avtale om bankintegrasjon til Visma eAccounting kan medføre en kostnad fra DNB. Ved oppsigelse av bankintegrasjon må du først kontakte banken med oppsigelse, så vil DNB informere oss om å avslutte bankintegrasjonen.

 

KID/OCR avtale (Nets) i Visma eAccounting

Det er mulig å bruke KID/OCR på fakturaene i Visma eAccounting. For å kunne gjøre dette må tjenesten bankintegrasjon være aktivert. I tillegg må du du ha en aktiv KID/OCR-avtale med DNB. Kontakt DNB og be om en OCR/KID avtale, i avtalen må du oppgi at du bruker Visma eAccounting. Avtale om OCR/KID gjøres med kunderådgiver i DNB som videre setter opp avtalen hos Nets. Følgende oppsett for OCR/KID avtale hos Nets gjelder for Visma eAccounting hos DNB:

 

  • KID nr for Visma eAccounting skal følge modulus 10 og 8 siffer
  • Retur av OCR-fil fra Nets skal rutes til Visma AutoPay (AutoPay Kundeenhet ID hos Nets = 508042) og skal settes opp med ett oppgjør pr dag, ved sluttoppgjøret kl 15:30
  • Avtalen i Nets settes opp av rådgiver i banken.

 

Video om hvordan du kan aktivere bankintegrasjon mot DNB: