avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Bokføring av betalinger på Kasse og Bank med/uten KID

31-12-2013 24:00 (Sist oppdatert 09-01-2020)
  • 0 Svar
  • 0 Liker
  • 9990 Visninger

Denne artikkelen tar for seg bokføring av betaling på fakturaer ved bruk av Kasse og Bank, og hva du bør tenke på i den forbindelse. Dette avhenger av om du bruker KID på fakturaene eller ikke.

Betalinger uten KID

NB: Hvis du ikke skal bruke KID, pass på at du ikke har huket av for Bruk KID på Innstillinger - Firmainnstillinger - fanen Andre opplysninger  - Utskriftsinnstillinger (nederst til høyre).

Registrerer man transaksjoner på Kasse og Bank, eller har bankintegrasjon vil man først ha ikke-avstemte transaksjoner der. Visma eAccounting vil i utgangspunktet foreslå å bokføre de transaksjonene som gjelder en faktura, som betaling på fakturaen den tilhører. Dette forutsetter selvsagt at fakturaen allerede er bokført. Hvis man klikker på Bokfør vil betalingen bokføres på fakturaen som vist. 

Merk at programmet foreslår en faktura, og dette forslaget kan være feil. I visse tilfeller vil ikke programmet foreslå noe i det hele tatt. Dette kan skyldes at man har flere fakturaer på samme beløp. I dette tilfellet må man klikke Avstem - Betaling av faktura og velge fakturaen manuelt. Kasse og Bank3.PNGHar man ikke huket av for Bruk KID (se under) vil det på fakturaen stå fakturanr. og "Vennligst oppgi fakturanummer ved betaling". 

Hvis kunden legger fakturanummeret inn i meldingsfeltet i nettbanken, vil nummeret vises på kontoutskriften, og evt. under Referanse på Kasse og Bank (hvis man har bankintegrasjon). Forutsatt at kunden oppgir dette, vil man uansett finne ut hvilken faktura betalingen tilhører. Man kommer altså langt uten bruk av KID, særlig hvis man har tjenesten Bankintegrasjon. Har man derimot mange fakturaer, og ofte like beløp, er det verdt å vurdere bruk av KID.  

 

KID i Visma eAccounting

 

Det er mulig å bruke KID på fakturaene i Visma eAccounting. For å kunne gjøre dette må tjenesten Bankintegrasjon være aktivert. I tillegg må du du ha en aktiv OCR-avtale med banken. Bankintegrasjon støttes av flere banker, se om din bank finnes på listen her. Kontakt din bank og be om en OCR/KID avtale, i avtalen må du oppgi at du bruker Visma eAccounting.

 

Avtale om OCR/KID gjøres med din rådgiver i banken som videre setter opp avtalen hos Nets. Følgende oppsett for OCR/KID avtale hos Nets gjelder for Visma eAccounting:

 

EVRY tilknyttede banker 

  • KID nr for Visma eAccounting skal følge modulus 10 og 8 siffer
  • Retur av OCR-fil fra Nets skal rutes til Evry (Evry Kundeenhet ID hos Nets = 75340) og skal settes opp med ett oppgjør pr dag, ved sluttoppgjøret kl 15:30
  • Avtalen i Nets settes opp av rådgiver i banken.
  1.  

For OCR/KID avtaler med bankintegrasjon til Visma eAccounting for banker tilknyttet EVRY kreves det etablering av Cremul avtale hos Evry på kunden. Denne avtalen etableres av banken og meldes inn av rådgiver i banken til Evry.

Andre banker (DNB, Eika, Danske Bank): 

  • KID nr for Visma eAccounting skal følge modulus 10 og 8 siffer
  • Retur av OCR-fil fra Nets skal rutes til Visma AutoPay (AutoPay Kundeenhet ID hos Nets = 508042) og skal settes opp med ett oppgjør pr dag, ved sluttoppgjøret kl 15:30
  • Avtalen i Nets settes opp av rådgiver i banken.

 

Det finnes avtaler både med og uten «tvungen» KID, altså hvorvidt kunden må oppgi KID-nr ved betaling i nettbank eller ikke. Man kan også velge hvor ofte man ønsker KID-info sendt til eAccounting. Har du spørsmål til avtalen må du kontakte din bank. 

For å få KID-nr på fakturaene. huk av for Bruk KID på Innstillinger - Firmainnstillinger - Andre opplysninger (nederst til høyre).

NB: Det er viktig at du ikke huker av på denne før både Bankintegrasjon og OCR-avtalen er aktiv. Om du huker av for KID før dette er klart, vil KID-nummeret ikke godkjennes ved betaling, og kunden vil få melding om "ugyldig KID"

Fakturaer med KID vil ha info om dette på fakturaen: 

Betalinger med KID

Etter at flere kunder har betalt med KID kommer disse betalingene først inn som en samlepost i banken, og vil følgelig vises på Kasse og Bank. Denne samleposten er låst og kan ikke bokføres direkte (Avstem er inaktiv).

Når OCR-filen senere kommer fra banken (med info om betalingene), vil samleposten splittes opp i flere transaksjoner. Merk: hvor tidlig dette skjer er avhengig av hva du har avtalt med banken. Hvis samleposten ikke splittes når den skal, og det heller ikke har fungert tidligere, er det mest sannsynlig satt opp feil innstillinger for KID hos banken. Vi anbefaler derfor å høre med dem først. Hvis banken sier det er riktig satt opp der, ta kontakt med oss.  

Transaksjonene vil automatisk bokføres som betalinger på fakturaene de gjelder. Hvis betalingen ikke bokføres automatisk må man klikke på Transaksjonen - Avstem - Bilagstype : Betaling av faktura - og velge fakturaen det gjelder. Ta evt. kontakt med banken for info om dette.  

Aktuelt brukertips