avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Del 2: Forbredelser til Skatteskjemaene

08-03-2021 14:31 (Sist oppdatert 08-03-2021)
  • 0 Svar
  • 0 Liker
  • 952 Visninger
Denne artikkelen er for deg som har et enkeltpersonforetak, om du har et AS kan du finne hjelp her.

 

Før du skal se over skatteskjemaene er det greit å se over regnskapet og annen informasjon først. I denne artikkelen skal vi gå gjennom de tre første underkategoriene for Årsoppgjør.

 

Saldobalanse

Her finner du en komplett oversikt over regnskapet for dette året, samt en sammenligning med foregående år. Dette er en god plass å se gjennom tallene fra Visma eAccounting om de stemmer. Det kan være lurt å ta ut en saldobalanse rapport fra Visma eAccounting, og om det er noen avvik går du til Startside og tar en ny import. Du har også mulighet til å redigere kontoer herfra, og vil ha de samme mulighetene som under Vedlikehold - Kundens kontoplan.

 

Saldobalanse.PNG

 

Opplysninger og skatt

“Opplysninger og skatt” er området hvor du finner den informasjonen skatteskjemane baserer seg på. Her kan du legge til tilleggsinformasjon, eller gjøre eventuelle revideringer. 

 

Opplysninger

Under “opplysninger” har du muligheten til å legge til tilleggsinformasjon som nødvendigvis ikke kommer fra regnskapet.

 

Sidemeny.PNG

 

Under Foretak vil du finne en del informasjonsfelt. Om det er første gang du bruker Visma eAccounting Skatt kan det være at du må legge inn en del informasjon vi ikke kunne hente fra Visma eAccounting. Eller så kan du importere informasjonen fra Brønnøysundregisteret, ved å trykke på den grønne knappen nederst på siden. Du kan også se at sidemenyen vil oppdatere seg med tanke på hvilke valg du velger her.

 

Foretaksopplysninger.PNG

 

Under Grunnlagsverdier kan du legge til informasjon som anleggsmidler og gevinst-/tapskonto, sammen med mer informasjon. Om du skal legge til noe tilleggsinformasjon, som for eksempel en gevinst-/ tapskonto, trykker du på det grønne plusstegnet. Her vil du få muligheten til å legge inn den informasjonen du skulle ønske.

 

Grunnlagsverdier.PNG

 

Under Tilleggsopplysninger har du som likhet med grunnlagsverdier mulighet til å legge inn informasjon som nødvendigvis ikke kommer frem i regnskapet, legg inn informasjon om Eiendom, bruk av bil eller overnattings- / serveringssted om dette er aktuelt for din virksomhet.

 

Tillegsopplysninger.PNG

 

Næringsinntekt

Her vil du få en fullstendig oversikt over ditt regnskapsmessige resultat og skattemessige resultat, samt at du kan gjøre eventuelle endringer om det skal være nødvendig. Om du ønsker å se hvordan de ulike punktene beregnes kan du aktivere Vis alt funksjonen. Trenger du å gjøre noen endringer på de feltene som er grået ut, holder du musen over det feltet og trykker på handling-knappen og du vil få muligheten for å overstyre beløpet.

 

Næringsinntekt.PNG

 

Regnskap

Her vil du finne enda en oversikt over regnskapet ditt med en oversiktlig fordeling av balanse og resultatregnskapet, men det er her du skal inn om det er noen endringer du skulle ønske å gjøre. Som tidligere nevnt, er det noen endringer som skal gjøres holder du musen over feltet og velger overstyr beløp.

 

Regnskap.PNG

 

Personinntekt

Under personinntekt finner du den beregningen som er gjort fra dine regnskapstall. Det kan være en god ide å se gjennom alle feltene for å forsikre deg at tallene stemmer. Du har muligheten til å se alle feltene, og under handling-knappen vil du finne muligheten for å overstyre beløpet og se hvilke kontoer som er med i beregningen.

 

Personinntekt.PNG

 

Skattemelding

På høyre side inne i Skattemelding vises kun de postene som er aktuell for deg. Postene 1.6/1.7 Personinntekt fra foretak og 2.7 Næringsinntekter blir automatisk generert basert på informasjon i Opplysninger, Næringsinntekt og Personinntekt.

Når årsoppgjøret for enkeltpersonforetaket er gjennomført, kan du automatisk få overført en rekke data fra årsoppgjøret inn i aktuelle felt i skattemeldingen. Klikk på tannhjul symbolet oppe til høyre i bildet for å få frem et vindu hvor du kan selv bestemme hvilke poster som er relevante for deg. Dette gjør du ved å krysse av for de postene du vil ha med, eller fjerne avkrysningen foran poster du ønsker å få fjernet.

 

Skattemelding1.PNG

 

Dersom du har lastet ned informasjon fra Altinn, kan det hende at enkelte av postene vil bli sperret for avkryssing. Dette er for å redusere muligheten for å registrere informasjon dobbelt.

For å laste ned forhåndsutfylt skattemelding fra Altinn, gjør som følger: Trykk på Altinn-symbolet Hent data fra Altinn, som du finner oppe til høyre i bildet.
Du får da opp et vindu hvor Forhåndsutfylt skattemelding RF-1030 er valgt. Klikk på Neste for å deretter registrer påloggingsinformasjonen din til altinn, klikk så på Last ned data og lukk vinduet.

Når nedlastingen er ferdig, vises det en melding om at forhåndsutfylt skattemelding er tilgjengelig og at du kan tas i bruk ved å klikke på knappen Ta i bruk. Da vil informasjon du har lagt inn manuelt bli byttet ut med forhåndsutfylt data. Du kan enda endre/ legge til poster og informasjon selv om du har lastet ned den ferdigutfylte skattemeldingen.

Skatteetaten har en veiledning om hver enkelt post som forteller om posten er relevant for deg, hvordan du skal føre noe i skattemeldingen og hva som er dokumentasjonskravene. Les mer her.

 

Skattemelding2.PNG

 

Skatteberegning

Under Skatteberegning finner du fanene Skatteberegning, Grunnlag for skatteberegning og Verdsettelsesrabatt og gjeldsfradrag.

I fanen Skatteberegning ser du beregnet skatt og om kunden har tilgode eller restbeløp etter avregning.

I fanen Grunnlag for skatteberegning ser du inntekter, fradrag, formue og gjeld fordelt på poster i skattemeldingen, samt gruppert og summert. Post 4.9 Nettoformue nederst i bildet samsvarer med beløpet som står på grunnlag for beregning av formuesskatt til Staten og Kommune i fanen Skatteberegning.

Fanen Verdsettelsesrabatt og gjeldsfradrag viser en spesifikasjon over post 4.8.6 Reduksjon av fradragsberettiget gjeld på grunn av verdsettingsrabatt. Postene er spesifisert på Bruttoverdi, Verdsettingsrabatt og Formuesverdi.

For å laste ned Skatteberegning som PDF, gå til Rapportsenter, velg aktuell rapport som du ønsker å generere under Øvrige dokumenter og velg Generer rapport. Deretter velger du Last ned PDF under Forhåndsvisning.

 

Skatteberegning.PNG

 

Kontroller

Under kontroller vil være et godt verktøy for deg som ønsker en oversiktlig måte å avstemme driftsmidlene, egenkapitalen og formuen til virksomheten. Det er også her du vil finne en oversikt over skatteskjemaene dine og om det er noen feil. Under Altinn kontroller  vil du få beskjed om programmet leser noen feil i skatteskjemaene, eller om du har glemt å legge til noe informasjon.

 

Kontroller.PNG

 

Posteringsbilag

Her finner du de systemgenererte bilagene som er beregnet fra den informasjonen du har lagt inn i Visma eAccounting Skatt. Det kan være en god ide å se over her for å få et klarere bilde om regnskapet stemmer eller ikke.På venstre side av kolonnene vil du se om disse bilagene er overført eller ikke, for å overføre de til Visma eAccounting går du til startsiden og utfører punkt 4.

 

Posteringsbilag.PNG

 

<- Del 1 Startside Del 3 ->
Aktuelt brukertips