avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Firmabil / Yrkesbil i Visma eAccounting

18-10-2017 12:24 (Sist oppdatert 20-11-2019)
  • 1 Svar
  • 2 Liker
  • 4437 Visninger

 

Visma eAccounting Lønnsslipp støtter Firmabil/Yrkesbil med både Sjablonmetoden og Individuell verdsettelse også kalt yrkesbil private kjørte kilometer.

 

 

Firmabil legges inn per ansatt i eAccounting under Lønn - Ansatte - klikk på aktuell ansatt og deretter Rediger. Informasjon om firmabil ser du på høyre side. Du kan velge mellom Firmabil, Yrkesbil km og Yrkesbil. Hvilken du velger vil definere hvilken av beregningsmetodene som blir lagt til grunn, sammen med opplysningene om listepris, registreringsår, over/under 40 000 km. avhukning for El-bil og startdato. Firmabil.png

 

På bakgrunn av alle disse opplysningene vil Visma eAccounting automatisk legge til skattegrunnlaget for firmabilen på alle nye lønnsslipper som blir opprettet for den ansatte. Merk: det er grunnlaget som legges til, ikke det faktiske trekkbeløpet. Trekket som blir gjort avhenger av hvilken skattetabell den ansatte er lagt inn med.Lønnsslipp.png

 

Har du behov for å endre grunnlaget kan du velge å overstyre beløpet som blir lagt inn som grunnlag på lønnsslippen, eller du kan fjerne det i sin helhet. Merk at skatten påløper fra og med den første måneden bilen disponeres. Skulle du vært uheldig å kjøre firmabil på en måned den egentlig ikke skulle være med, kan du reversere lønnsslippen på vanlig måte. Enten ved å annullere den (dersom den ikke er registrert som utbetalt) eller ved å kjøre lønning med motsatt fortegn (dersom den er registrert som utbetalt). Har man levert dette på a-melding må det sendes ny a-melding for de aktuelle periodene. NB: Ikke slett firmabil på ansatte før eventuell all lønn er reverserert.

 

A-meldingen vil også vise rapporteringen av firmabil, og det vil komme med på rapporten Sammenstilling til inntektsmottaker.a-melding.png

 

 

Velger man Yrkesbil km på ansattkortet vil man kunne bruke lønnsarten Kilometer yrkesbil.

Denne metoden innebærer at man skal skattlegges for faktiske private kilometer med en sats på kr 3,40 per km.

Med private kilometer menes:

Kjøring mellom hjem og arbeidssted (arbeidsreiser) og annen privat kjøring
For å bruke denne metoden er det et krav at yrkeskjøringen dokumenteres med en elektronisk kjørebok. All kjøring ut over det som dokumenteres som yrkeskjøring, skattlegges etter satsen over.

 

Når firmabilen ikke lenger disponeres av den ansatte, legges det til en sluttdato på den i ansattregisteret. Det vil deretter komme frem en ny knapp kalt Historikk. Her vil du se tidligere registreringer av firmabil for den aktuelle ansatte. Dersom bilen var registrert på en ansatt ved en feil kan den slettes her, MEN merk at sletting ikke vil påvirke det som allerede er bokført som lønn og rapportert på a-meldingen. For at man skal kunne legge til lønnsarten firmabil i lønnskjøringen, må bilen være registrert på ansatte i ansattregisteret. Vi anbefaler derfor at man ser over og korrigerer eventuelt feilført lønn angående firmabil først, og fjerner firmabil i ansattregisteret etterpå.

 

Firmabil posteres som standard i regnskapet mot konto 5200 - Fri bil og 5290 - Motkonto for gruppe 52. Har man behov for å overstyre dette kan man gjøre det under Innstillinger - Firmainnstillinger - Lønnsopplysninger.

 

NB! Enkelte deler ved bruk av bil vedrørende lønn støttes ikke. Det er følgende:

 

  • Firmabil hvor fordelen ikke står i forhold til listeprisen: 
    "Fordelen blir på forskuddsstadiet fastsatt til kr 53 000 for inntektsåret 2017"
  • Bil utenfor standardregelen (Les mer hos skattetaten her)
     
Kommentarer
Britt Mordal
CONTRIBUTOR **
av Britt Mordal

Det står at det skal legges inn listepris. Siden jeg ikke kjenner til oppsettet for grunnlag skatt i eAccounting så lurer jeg på om systemet håndterer det som har med fradrag på listeprisen. Skal vi legge inn listepris etter fradragene dvs. 30% inntil kr. 303.900 og 20% for det over. Maks fradrag kr. 150.000 eller kjøpsprisen på ny bil.

Aktuelt brukertips