avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn

Logg inn eller registrer en ny bruker for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

(updated by Kaj Sjursen Kleveland Community Manager ‎11-07-2019 08:38 )
  • 3 Svar
  • 7 Liker
  • 27194 Visninger

Denne guiden forklarer hvordan du fører mva på fakturaer for tjenester fra utlandet. Situasjonen kan ofte inndeles i to ulike scenario:

 

 

Situasjon 1: Faktura fra utlandet der leverandøren sender deg en faktura med norsk mva. Det er en del store internasjonale leverandører som er pliktet til å sende fakturaer til norske kunder med norsk mva. f.eks. Google. Får man en slik faktura hvor norsk mva allerede ligger på fakturaen så skal man bokføre denne som en helt vanlig norsk leverandørfaktura med mva.

 

Situasjon 2: Den andre situasjonen er der man kjøper en tjeneste fra en utenlandsk leverandør som ikke gjør slik som nevnt over, da dette ikke blir gjort av alle mindre leverandører. Da betaler man ikke mva via fakturaen, og har dermed ikke noe å føre fradrag for. Det skal allikevel rapporteres merverdiavgift av dette, og man må derfor vise dette i mva-meldingen. Dette vil gi føring til både debet og kredit på samme beløp* og føringene vil gå i null.

Merk: Det går kun i null dersom man har 100 % mva-fradrag. Har man kun 50% fradrag, vil man ha en økning i sine kostnader på 50 % av mva-beløpet, da dette kommer til full betaling som inntekt, men bare 50% fradrag i post 12/17.

Dette håndteres av mva-kodene GR og BR til post 12 i mva-meldingen. Disse mva-kodene ligger tilgjengelig i systemet når du redigerer/oppretter en konto i kontoplanen.

NB! Før du kan opprette en leverandørfaktura må du kontrollere om kontoene dine er satt opp riktig. Har du kjøpt programmet etter 28. april 2015 er kontoene automatisk satt opp riktig. Du kan da hoppe ned til avsnittet «Hvordan skal leverandørfakturaen opprettes».

Kontroller kontoene dine

 

Gå inn på Innstillinger – Kontoplan og søk opp om du har konto 2745 og 2746. Dersom du ikke har det så legg opp kontoene slik som du ser på bildene under. Du begynner med å klikke på knappen «Ny konto» øverst i høyre hjørne.

   

 (Dersom du bruker konto 2745 og 2746 til andre formål så kan du fint opprette andre kontonummer som ikke allerede er i bruk).

Gå inn på Innstillinger – Kontoplan og søk opp konto 2701, denne skal ha kode BR. Søk deretter opp 2711, denne skal ha kode 18 (25%). Dersom disse kontoene ikke er satt opp slik beskrevet så klikker du på Rediger på hver av kontoene og korrigerer dem. Dette vil ikke ha tilbakevirkende kraft for bilag som tidligere er ført på disse kontoene.

Hvordan skal leverandørfakturaen opprettes

 

Når du oppretter fakturaen legger du inn kontoene som vist i eksempelet under. I eksempelet er det brukt en valutakurs på 10 for å få vise eksempelet enklere. Fakturaen er på totalt 1000 USD. 

ny leverandørfaktura.PNG
Fakturaen blir omregnet til NOK. På Regnskap - Bilag vil den se slik ut: 

bilaget som ska in.PNGTallene som legges inn på konto 2745 går til post 12 Grunnlag, tall på konto 2701 vil komme i post 12 Beregnet avgift mens tallene fra konto 2711 vil komme til fratrekk i post 17 Beregnet avgift. Dersom man har 100% fradrag vil disse hverken øke eller redusere det som skal betales i mva for denne terminen. Disse tallene nuller hverandre, men skal synliggjøres etter gjeldende lover

 

Kommentarer
CONTRIBUTOR *

Hei!

Hvorfor ikke bare innføre momskode 86 og 87 i eAccounting slik at dette blir automatisk ført?

 

Mvh Ola Ohm

CONTRIBUTOR ***

Hvordan blir denne rutinen hvis man har gjort kjøpet ved å ta utlegg på privat visakort?

CONTRIBUTOR *

Jan-Tore Ljøstad du må da føre bilaget som ett manuelt regnskapsbilag og da føre det enten mot kredit konto 2255 gjeld eier hvis du har AS eller mot konto 2060 hvis du har enkeltmannsforetak, ellers vil føringen være den samme. Hvis det er ansatte som har lagt dette ut så skal det føres mot kredit 2930 og så må man da huske på at personen skal ha dette utbetalt via lønnsslippen.