avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Føring av mva på fakturaer for tjenester fra utland

11-03-2015 16:34 (Sist oppdatert 25-02-2021)
  • 18 Svar
  • 8 Liker
  • 34186 Visninger

Denne guiden forklarer hvordan du fører mva på fakturaer for tjenester fra utlandet. Situasjonen kan ofte inndeles i to ulike scenario:

 

 

Situasjon 1: Faktura fra utlandet der leverandøren sender deg en faktura med norsk mva. Det er en del store internasjonale leverandører som er pliktet til å sende fakturaer til norske kunder med norsk mva. f.eks. Google. Får man en slik faktura hvor norsk mva allerede ligger på fakturaen så skal man bokføre denne som en helt vanlig norsk leverandørfaktura med mva.

 

Situasjon 2: Den andre situasjonen er der man kjøper en tjeneste fra en utenlandsk leverandør som ikke gjør slik som nevnt over, da dette ikke blir gjort av alle mindre leverandører. Da betaler man ikke mva via fakturaen, og har dermed ikke noe å føre fradrag for. Det skal allikevel rapporteres merverdiavgift av dette, og man må derfor vise dette i mva-meldingen. Dette vil gi føring til både debet og kredit på samme beløp* og føringene vil gå i null.

Merk: Det går kun i null dersom man har 100 % mva-fradrag. Har man kun 50% fradrag, vil man ha en økning i sine kostnader på 50 % av mva-beløpet, da dette kommer til full betaling som inntekt, men bare 50% fradrag i post 12/17.

Dette håndteres av mva-kodene GR og BR til post 12 i mva-meldingen. Disse mva-kodene ligger tilgjengelig i systemet når du redigerer/oppretter en konto i kontoplanen.

NB! Før du kan opprette en leverandørfaktura må du kontrollere om kontoene dine er satt opp riktig. Har du kjøpt programmet etter 28. april 2015 er kontoene automatisk satt opp riktig. Du kan da hoppe ned til avsnittet «Hvordan skal leverandørfakturaen opprettes».

Kontroller kontoene dine

 

Gå inn på Innstillinger – Kontoplan og søk opp om du har konto 2745 og 2746. Dersom du ikke har det så legg opp kontoene slik som du ser på bildene under. Du begynner med å klikke på knappen «Ny konto» øverst i høyre hjørne.

   

 (Dersom du bruker konto 2745 og 2746 til andre formål så kan du fint opprette andre kontonummer som ikke allerede er i bruk).

Gå inn på Innstillinger – Kontoplan og søk opp konto 2701, denne skal ha kode BR. Søk deretter opp 2711, denne skal ha kode 18 (25%). Dersom disse kontoene ikke er satt opp slik beskrevet så klikker du på Rediger på hver av kontoene og korrigerer dem. Dette vil ikke ha tilbakevirkende kraft for bilag som tidligere er ført på disse kontoene.

Hvordan skal leverandørfakturaen opprettes

 

Når du oppretter fakturaen legger du inn kontoene som vist i eksempelet under. I eksempelet er det brukt en valutakurs på 10 for å få vise eksempelet enklere. Fakturaen er på totalt 1000 USD. 

 

Lev.fak 1.PNG

 

Fakturaen blir omregnet til NOK. På Regnskap - Bilag vil den se slik ut: 

 

Bilag 1.PNG

 

Tallene som legges inn på konto 2745 går til post 12 Grunnlag, tall på konto 2701 vil komme i post 12 Beregnet avgift mens tallene fra konto 2711 vil komme til fratrekk i post 17 Beregnet avgift. Dersom man har 100% fradrag vil disse hverken øke eller redusere det som skal betales i mva for denne terminen. Disse tallene nuller hverandre, men skal synliggjøres etter gjeldende lover

 

Kommentarer
Ola Ohm
CONTRIBUTOR *
av Ola Ohm

Hei!

Hvorfor ikke bare innføre momskode 86 og 87 i eAccounting slik at dette blir automatisk ført?

 

Mvh Ola Ohm

Jan-Tore Ljøstad
CONTRIBUTOR ***
av Jan-Tore Ljøstad

Hvordan blir denne rutinen hvis man har gjort kjøpet ved å ta utlegg på privat visakort?

Ann Sissel
CONTRIBUTOR ***
av Ann Sissel

Jan-Tore Ljøstad du må da føre bilaget som ett manuelt regnskapsbilag og da føre det enten mot kredit konto 2255 gjeld eier hvis du har AS eller mot konto 2060 hvis du har enkeltmannsforetak, ellers vil føringen være den samme. Hvis det er ansatte som har lagt dette ut så skal det føres mot kredit 2930 og så må man da huske på at personen skal ha dette utbetalt via lønnsslippen.

gudbrand3
CONTRIBUTOR *
av gudbrand3 (Oppdatert ‎07-12-2020 21:52 av gudbrand3 )

@Ann Sissel hvordan blir det i en situasjon hvor fakturaen og beløpet er trukket i USD men med ferdig beregnet MVA i NOK på faktura 25% (norsk org nr på faktura på leverandør - amazon web services ala azure) men selve trekket er privat utlegg hvor banken har benyttet en annen kurs en hva som er grunnlaget for beregning på faktura fra amazon? føres dette bare som vanlig med den "nye" 25% på bakgrunn av bankens kurs og det faktiske NOK trekket? eller bruker man mva beregnet på faktura og evt fører diff på annen konto?

Odd Olav
CONTRIBUTOR ***
av Odd Olav

Dersom man i tillegg har forholdsvis inngående mva, så feiler beregningen totalt pr. d.d. Support er klar over dette, men man kan få alvorlige feil i regnskapet dersom man bare trykker bokfør uten å legge inn riktige tall manuelt.

Bjørn Hindøy
CONTRIBUTOR **
av Bjørn Hindøy

Hei. Er ikkje oppskrifta litt feil ift kva side vi fører GR for konto 2745. Den skal vel stå til Kredit på utgåande moms og ikkje til Debet.  Fint om dere får oppdatert oppskrifta. 

I tillegg lurer eg på forholdsmessig moms og berekninga av dette. Må vi overstyre utg. mva til 100% og legge på manuelt kostnaden på kontoen den skal på i resultatet?

EvaHj
CONTRIBUTOR *
av EvaHj (Oppdatert ‎21-02-2021 21:58 av EvaHj )

Hvordan bokfører man Tjenester fra utlandet uten fradragsrett for mva?

 

 

Ann Sissel
CONTRIBUTOR ***
av Ann Sissel (Oppdatert ‎22-02-2021 12:59 av Ann Sissel )

@gudbrand3 Hei! når det gjelder amazon så skal den registreres på vanlig måte med vanlig mva altså mot riktig kostnadskonto og 25% mva (2710) da de har norsk org.nr. men de skal registreres i den valutaen som de opererer med.

Ellers så skal faktura fra Amazon registreres som faktura og i den valuta den kommer i feks USD, da det er kjøpstidspunktet som gjelder vedrørende beregningen av mva.  Og når fakturaen så blir betalt så vil differansen i valuta gå mot agio gevinst/tap. 

Ann Sissel
CONTRIBUTOR ***
av Ann Sissel

@Bjørn Hindøy Hei! Oppskriften er riktig GR skal på inngående faktura på Kredit 2745 for da dette er riktig, da kostnaden for mva kommer på 2746 Debet. Er derfor man avstemmer også mva kontoene for å sjekke at alt stemmer. Så kun ved kreditnota skal 2745 være på debet.

Bjørn Hindøy
CONTRIBUTOR **
av Bjørn Hindøy
 

Om du ser øverst på dette innlegget så ligg føringa på i eksempelet til Debet. Det er det eg vil at blir endra i oppskrifta @Ann Sissel 

Skjermbilde.PNG

Ann Sissel
CONTRIBUTOR ***
av Ann Sissel

@Bjørn Hindøy Hei! Jeg tok kontakt med Visma eAccounting så de skal rette oppskriften tilbake til den som var før. For det blir jo feil vist her.

K-like
CONTRIBUTOR ***
av K-like

Hvordan blir det når det gjelder en kvittering som er belastet firmakontoen?

Og skal man ikke bruke vanlige kontoen for reklamekostnader?

Jeg har opprettet en ny konto, 6786 som skal gjelde Google adwords og facebook ads, blir det riktig?

Vi har forholdsmessig mva og det virker å beregne seg greit, men får fortsatt en diff som samsvarer med kvitteringsbeløpet. 

Ann Sissel
CONTRIBUTOR ***
av Ann Sissel

@K-like  du trenger ikke å opprette ny konto er en konto allerede som heter kjøp av tjenester utlandet (6785) denne kan fint brukes både til google adwords og facebook ads, da den kontoen ikke har mva i beregningen. For 7320 har jo 25% som standard sats og da er det lett å glemme å fjerne satsen når man fører med omvendt avgiftsplikt.

K-like
CONTRIBUTOR ***
av K-like

@Ann Sissel Ok, men det er likevel greit, om man ønsker å spesifisere/skille litt mellom ting? tenkte bruke 6785 til div andre utenlandskjøpte tjenester. Hva er det som blir feil her da, noen som vet?

Skjermbilde 2021-04-08 kl. 11.27.34.png

Ann Sissel
CONTRIBUTOR ***
av Ann Sissel

@K-like Hei! Føringen din her er helt feil. Her er hvordan dette skal føres:

Kredit 1920 315,23

Debet 6786 315,23 ingen avgift.

Kredit 2745 315,23 (da kommer mva riktig og du skal her legge inn den forholdsmessige mva.

kredit 2701 kommer da automatisk sammen med debet 2711 og debet 2746.

Og slik du har nå ført det vil mva rapporten din bli feil...

K-like
CONTRIBUTOR ***
av K-like

@Ann Sissel mange takk for svar (heldigvis har jeg ikke ført eksemplet jeg sendte bilde av istad 😃

Tenker du dette blir riktig da? Måtte dog beregne den forholdsmessige mva manuelt for den var helt feil...men det mener jeg at jeg leste var et kjent problem her et annet sted i tråden? eller har de noe med avhuking av beløp inkl mva å gjøre kanskje?

Skjermbilde 2021-04-08 kl. 14.03.43.png

Ann Sissel
CONTRIBUTOR ***
av Ann Sissel

@K-like Hei! ja dette så mer riktig ut, at den forholdsmessige avgiften der skal det ikke ha noe å si om du huker av inkl mva, er nok beregningen som uansett blir feil, For tallet som skal (forholdsmessig bli er er jo 283,707)

ErikJ
CONTRIBUTOR *
av ErikJ

Jeg får ikke løsningen på Situasjon 1 som beskrevet ovenfor, til å sammenfalle med det Skatteetaten skriver her: https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/avgifter/mva/utland/kjop-fra-utenlandske-virksom... 

Er det et krav for å kunne føre utenlandsk faktura med norsk mva til fradrag, at den utenlandske leverandøren har et norsk org.nr som vises på fakturaen?

Aktuelt brukertips