Mine områder
Hjelp

Hvordan registrere utleggstrekk / kreditortrekk? (tidligere kalt påleggstrekk)

13-09-2017 14:50 (Sist oppdatert 01-12-2022)
 • 0 Svar
 • 0 liker
 • 1707 Visninger

Når bedriften mottar krav om å trekke et visst beløp eller prosent fra lønnen til den ansatte, må det registreres en kreditorbetaling. Følgende kreditorer er forhåndsdefinert i eAccounting Payroll:

 • NAV Innkrevingssentral
 • Statens innkrevingssentral – straffbar handling
 • Statens innkrevingssentral– utleggstrekk
 • Skatteetaten – skatteinnkreving

  Du kan opprette flere kreditorer under Employees - Innstillinger - Kreditorer.
  Les mer om dette her.

 

Employees - Oversikt - Aktuell ansatt - Skatt og andre trekk

Bildet er delt i to, en kolonne for Skatt, og en kolonne for Andre trekk

Legge til utleggstrekk:
 • Klikk på Legg til under Andre trekk øverst til høyre:
  Screenshot_85.png

I bruk: Angi dato for når trekket skal starte, evt. også når trekket skal stoppe. Dette er et obligatorisk felt og du vil ikke kunne legge til informasjon vedr. trekket før min. startdato er angitt. Dersom det f.eks. kun settes en fra dato, vil trekket stoppe dersom hele beløpet for trekket er trukket på den ansatte. 

Kreditortrekktype: Velg hvilken type kredittrekk det gjelder. Inkassosaker skal registreres som "Andre". Alle kreditorer som er opprettet av deg, vil automatisk få typen "Andre".
Andre trekk valg.png
Registreringen videre avhenger av hva du velger her:

Andre: Inkassosaker
Bidragstrekk: Bidragstrekk til NAV, f.eks. barnebidrag

Utleggstrekk – skatt og avgift: Betaling av restskatt og kun restskatt. IKKE f.eks. ubetalt mva. Velg da Utleggstrekk – statlige foretak.

Utleggstrekk – statlige foretak: Betaling av krav til statlige foretak, f.eks. Statens innkrevingssentral

Utleggstrekk – straffbar handling: Betaling av bøter o.l., f.eks. til Statens Innkrevingssentral.

Screenshot_82.png

 

Kreditor: Trekket må knyttes til en Kreditor dersom kravet kommer fra en kreditor. Kreditorene opprettes under Employees - Innstillinger - Kreditorer
- Innstillingen er KUN aktuell for Kreditor trekktype Andre

Opprinnelig beløp: Legg inn totalbeløpet som skal trekkes på den ansatte. Innstillingen er ikke aktuell for "Bidragstrekk".
- Eks: Om den ansatte skylder totalt 50000 kr, og skal trekkes kr 4000 hver mnd, eller 20% av brutto lønn, så er det 50000 som skal legges inn her

Betalingsmetode: Velg om det skal trekkes et fast beløp eller prosent. For Bidragstrekk er det kun mulig å velge Beløp

Beløp: Legg inn beløpet som skal trekkes hver måned. 

Prosent: Dersom det er prosent som skal trekkes, så vær oppmerksom på at prosenttrekkes beregens på grunnlag av brutto lønn.
- I brevet fra kreditor vil det være definert om du skal trekke et fast beløp eller en gitt prosent av brutto lønn. Prosent vil da typisk benyttes for ansatte som har svært varierende lønn fra måned til måned.
Inntektsår: Feltet er kun tilgjengelig for utleggstrekk skatt, og det vil stå i brevet med pållegg om utleggstrekk hvilket inntektsår denne skatten gjelder for.

Beskrivelse: Her kan du legge inn en beskrivelse for kreditoren / trekket.
- Dette er typisk saksnummer som vil ligge i overskrift/tittel på brevet fra kreditor

KID: Her kan du legge inn KID nummeret for kreditoren / trekket.
- Dersom det er utleggstrekk for skatt trenger du ikke legge inn KID her, da skatten innrapporteres via a-meldingen, og KID-nummeret genereres automatisk i tilbakemeldingen på a-meldingen fra Altinn

 

Visning og beregning i Payroll

Under Payroll - Lønnskjøringer - Aktuell lønnskjøring - Kontroller lønnslipper kan du klikke deg inn på de ansatte for å kontrollere sammendraget av lønnslippene. Klikker du deg inn på en av de ansatte som har en kreditorbetaling, vil du se trekket i sammendraget over utbetalingene øverst til høyre. Merk at den ansatte ha lønnstransaksjoner for at kreditortrekk skal bli generert.

I dette tilfelle har den ansatte et utleggstrekk på 1000,-. Siden dette trekket er ett utleggstrekk for ubetalt skatt, vil det i dette tilfelle bli overført til skattetrekkskontoen ved utbetaling av lønn - dette avhenger av om det er satt opp til at utleggstrekk skal betales terminvis eller månedsvis under Employees - Innstillinger - Selskapsinnstillinger - Bank og betaling:

Screenshot_83.png

 

På lønnslippen til den ansatte vil beløpet som går til utbetaling vises fordelt på to eller flere bankkontonummer ettersom hvor mange krav og evt. kontoer den ansatte har registrert på seg:

Screenshot_84.png

For å kontrollere utleggstrekk og kreditortrekk kan du ta ut følgende rapporter under Andre rapporter i steget Betaling og rapportering i lønnskjøringen. 

 • Betalingsrapport kreditorer
 • Utleggstrekk for skatt og avgift
  Screenshot_36.png

Disse finner du også under Rapporter - Standardrapporter i Payroll.

 

Merk!

Utleggstrekk skatt rapporteres også i a-meldingen på den enkelte ansatte.

Spørsmål til support

 • Jeg finner ikke dette trekket på regnskapsbilaget?
  Andre utleggstrekk i Payroll er koblet til betalingsregel og ikke lønnsart, som innebærer at disse ikke blir kontert. Siden trekk og betaling skjer i samme måned er det ikke krav om bokføring av disse trekkene.

   

Relaterte brukertips:

Kreditorer

Hovedbokskontering

Korrigere et feilregistrert utleggstrekk (restskatt)

Bidragsytere