avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Innkjøp av varer fra utlandet

20-12-2016 17:47 (Sist oppdatert 21-11-2019)
  • 2 Svar
  • 11 Liker
  • 31257 Visninger

Denne guiden forklarer hvordan du fører moms på fakturaer for varer fra utlandet.

Her er det ofte to ulike situasjoner, det er viktig å skille mellom disse og se hvilken av metodene du skal bruke.

 

1. Faktura fra utlandet der leverandøren sender deg en faktura med norsk mva. Det er en del store internasjonale leverandører som er pliktet til å sende fakturaer til norske kunder med norsk mva. Får man en slik faktura hvor norsk mva allerede ligger på fakturaen så skal man bokføre denne som en helt vanlig norsk leverandørfaktura med mva.

 

2. Den andre situasjonen er der man kjøper en vare fra en utenlandsk leverandør som ikke gjør slik som nevnt over, da dette ikke blir gjort av alle mindre leverandører. Da betaler man ikke mva via fakturaen, og har dermed ikke noe å føre fradrag for. Det skal allikevel rapporteres merverdiavgift av dette, og man må derfor vise dette i Mva-meldingen. Dette vil gi føring til både debet og kredit på samme beløp* og føringene vil gå i null.

 

Merk: Det går kun i 0 dersom man har 100 % mva-fradrag. Dersom man kun har 50% fradrag, så vil man ha en økning i sine kostnader på 50 % av mva-beløpet, da dette kommer til full betaling som inntekt, men bare 50% fradrag i post 14/17.

Hvordan skal leverandørfakturaen opprettes

Opprett en leverandørfaktura via kjøpsmodulen der du velger en kostnadskonto med mva-kode “Ingen mva”.  Du kan se hvilken mva-kode en konto har ved å gå til Innstillinger - Kontoplan. Fakturaen betales på vanlig måte som andre leverandørfakturaer.

 

Lev.fak.PNG

 

Mva bokføres på et eget bilag når du har fått tollpapirene. Finn fram tolldeklarasjon fra Tolletaten før du fører bilaget. Gå til Regnskap  - Bilag - Nytt bilag

 

For høy sats 25%: Start med å velge konto 2761 og legg inn beløpet på kredit. Dette beløpet finner du på som oftest på tolldeklarasjonsdokumentet post 46 og 47. Dette stemmer imidlertidig ikke for alle.  Trenger du mer hjelp for å beregne denne avgiften, klikk her. Da vil resten av beløpene og kontoene du ser på bildet under fylles ut automatisk. Kontroller bilaget og klikk deretter Bokfør.

 

25%.PNG

 

For middels sats 15%: Start med å velge konto 2763 og legg inn beløpet på kredit. Dette beløpet finner du på som oftest på tolldeklarasjonsdokumentet post 46 og 47. Dette stemmer imidlertidig ikke for alle.  Trenger du mer hjelp for å beregne denne avgiften, klikk her. Da vil resten av beløpene og kontoene du ser på bildet under fylles ut automatisk. Kontroller bilaget, og klikk deretter Bokfør.

 

15%.PNG

 

For mva fritt 0%: Start med å velge konto 2765 og legg inn beløpet på kredit. Dette beløpet finner du på som oftest på tolldeklarasjonsdokumentet post 46 og 47. Dette stemmer imidlertidig ikke for alle.  Trenger du mer hjelp for å beregne denne avgiften, klikk her. Da vil resten av beløpene og kontoene du ser på bildet under fylles ut automatisk. Kontroller bilaget og klikk deretter Bokfør.

 

0%.PNG

 

Tips!: Husk at du kan bruke appen vår Visma Scanner til å laste opp dokumentasjonen og koble til bilaget.

 

Denne guiden vil gi føring til både debet og kredit på samme beløp og føringene vil gå i null, slik det skal være i bilaget.


Føring betaling av importkostnad og mva

For å få mva-fradrag, lager du et nytt bilag/innkjøp med kvittering, hvor du legger til kvitteringen for at du betalte importkostnaden og mva hos tolletaten eller til speditøren.

Denne føringen fører du som i denne guiden for innkjøp med kvittering.

 

 
Kommentarer
Marianne Abrahamsen
CHAMPION *
av Marianne Abrahamsen

Hei, kan hende jeg spør dumt nå, men den sjansen må jeg bare ta. Jeg ser at mva beløpet blir ført i både debet og kredit med denne føringen. Får man allikevel trekt beløpet fra på utgående skyldig mva da? Jeg har en kvittering fra Posten, på utlagt mva, betalt privat. På et kjøp av bildeler til firmabil. Blir det riktig å føre etter denne metoden da?

Marcin Opala
CONTRIBUTOR **
av Marcin Opala

Hi, is it also works when You buy for example a car trailer for company use?

Aktuelt brukertips