avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Pensjon - Beregne firmaets andel og trekke ansattes andel

12-04-2021 13:33 (Sist oppdatert 04-05-2021)
 • 0 Svar
 • 0 Liker
 • 378 Visninger

I Employees under Innstillinger - Pensjon kan du legge til firmaets pensjonsinnretning. Fra 1. januar 2021 rapporteres denne opplysningen i a-meldingen. Du må derfor alltid, som et minimum, registrere navn og organisasjonsnummer til firmaets pensjonsselskap her.

 

I tillegg kan du velge å automatisk beregne firmaets andel, og trekke ansattes andel til pensjon. I henhold til regelverket kan ansattes trekk ikke være høyere enn firmaets sats, maks totalt 7%. Det betyr at hvis firmats sats er 2% kan ansatte trekkes 2%, men dersom firmaets sats er 4%, kan ikke ansattes trekk være høyere enn 3%. 
Som følge av at dette - har løsningen følgende begrensning:

 • Du kan velge å beregne kun firmaets andel
 • Skal du trekk ansatte også firmaets andel beregnes

MERK: Funksjonaliteten er virksom fra 01.04.21, som betyr at det først vil beregnes fra april lønnskjøring

 

Slik går du frem:

 1. Klikk Legg til Pensjonsavtale for å opprette en ny pensjonsavtale.
  Skal du redigere en eksisterende pensjonsavtale klikk på de tre prikkene til høyre for pensjonsavtalen og velg
  Rediger pensjon detaljer:
  OTP_03.png

 2. Oppgi organisasjonsnummer og navn på pensjonsselskapet.
 3. Når du huker av feltene Beregne firmaets andel og Beregn ansattes andel  kan du legge inn prosentsats og hvordan trekket skal beregnes.
  - Hva du skal fylle ut her avhenger av firmaets pensjonsavtale. Du velger fra hvilket steg (hvor G=
  Folketrygdens grunnbeløp) til hvilket steg firmaets andel skal beregnes.  Eksemplet ovenfor innebærer at det skal beregnes fra grunnlag over 1G.  Noen selskaper har en avtale om at det skal beregnes ekstra avsetning for lønn over et visst antall G, som vist i eksemplet ovenfor. Dersom firmaet ikke har en slik avtale, setter du 0 i disse feltene.
  Eksempler:
  * Dersom dere har 5% på steg 1, 4% på steg 2, og 2% på trekk av ansatte, vil det se slik ut:

  OTP_02.png

  * Dersom dere kun har 2% på firmaets andel og ingen trekk av ansatte, vil det se slik ut:
  OTP_01.png

 

Knytte pensjonsavtale til den ansatte

Deretter må du knytte pensjonsavtalen til den ansatte i fanen stilling for løpende kalkulering av AGA for firmaets andel og eventuelt pensjonstrekk for ansatte.

 1. Klikk +-tegnet for å knytte den ansatte til pensjonsavtalen:
  Screenshot_32.png

 2. Firmaets / den ansattes andel vil da automatisk bli kalkulert i lønnskjøringen.
  NB! Vær oppmerksom på at systemet vil beregne dette for alle som er med i ordningen, og ikke har innebygget regelverk med hensyn til alder og stillingsprosent.

 

Kalkulering i lønnskjøringen

Alle lønnsarter som er huket av for Pensjonsgrunnlag i fanen Generell informasjon er med i grunnlaget for beregning. Har du opprettet egne lønnsarter, er det viktig at du kontrollerer at feltet er huket av hvis lønnsarten skal inngå i grunnlaget:

lart.png


Kontering

Følgende lønnsarter brukes i kalkuleringen (du bør kontrollere kontering på disse lønnsartene og endre om du ønsker annen kontering):

 • 60020 Kalkulert tjenestepensjon, OTP - firmaets andel
 • 60030 - Pensjonstrekk, egenandel

 

Lønnskjøring

Slik vises kalkuleringen i lønnskjøringen:

Pensjonstrekk.png

 

Legg merke til følgende:

 • I dette eksemplet er pensjonsavtalen satt opp til å beregnes mellom 1 og 12 G. Systemet trekker derfor fra 1/12 G fra pensjonsgrunnlaget til den ansatte. Med utgangspunkt i G pr 01.04.21 blir beregningen av ansattes andel i dette eksemplet  (50.000 - (101.350/12)) * 2% = 831,-.
 • Lønnsart 60020 - Kalkulert tjenestepensjon, OTP - firmaets andel er satt opp med "Vises ikke" på lønnsslippen. Du må derfor fjerne haken "Synlig på lønnsslipp" for å vise denne i lønnskjøringen.

 

NB! Når ansatte slutter, bør du vurdere å avslutte  pensjonsavtalen på den ansatte. Dersom avtalen fortsatt er aktiv, og feriepenger utbetales etter at den ansatte har sluttet vil det også bli beregnet pensjon av dette beløpet.

  

Avstemming

Kalkuleringen som gjøres på lønnsart 60020 - Kalkulert tjenestepensjon, OTP - firmaets andel, er en foreløpig beregning/avsetning av pensjonskostnad. Denne lønnsart innberettes ikke på de ansatte, men er "hardkodet" slik at arbeidsgiveravgiftsgrunnlaget blir med i a-meldingen under Pensjon:

 

Screenshot_19.png

 

Vi anbefaler at du avstemmer faktura fra ditt pensjonsselskap med avsetningen på denne lønnsarten pr 31.12, eventuelt løpende gjennom året. Skriv ut rapporten Avstemming av A-melding mot regnskap som du finner under Rapportere | Standardrapporter i Payroll for aktuell periode. Dersom det er differanse mellom rapportert beløp og faktura fra ditt pensjonsselskap registrerer du dette på lønnsart 60000 - Tjenestepensjon, OTP - firmaets andel - manuell. Er det rapportert for høyt beløp, registrerer du differansen med negativt fortegn.

 

OBS: Har du tidligere opprettet en egen lønnsart for å beregne ansattes andel, anbefales det å sette en sluttdato på transaksjonen med den siste dagen i måneden hvor dette har blitt beregnet/trukket.

 

Relaterte brukertips

OTP og pensjon i Payroll

OTP og kontering

Registrere premie OTP og AFP

FNO Bransjestandard - Pensjonsrapport

Pensjonstrekk fra første krone (statlig/kommunal ordning)

 

Bidragsytere