avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

SAF-T i Visma eAccounting

27-11-2019 15:41 (Sist oppdatert 19-05-2020)
  • 7 Svar
  • 0 Liker
  • 3605 Visninger

Fra og med 1.Januar 2020 blir det lovpålagt for bokføringspliktige virksomheter å ta i bruk filformatet SAF-T, i denne artikkelen vil vi gå igjennom hva dette betyr for deg som benytter Visma eAccounting.

 

Hva er SAF-T?

SAF-T, eller Standard Audit File - Tax er et standardformat for utveksling av regnskapsdata. Grunnen for dette lovpålegget er at du enklere kan utveksle regnskapsdata til offentlige myndigheter på en mer effektiv måte, samt utføre interne kontroller uavhengig av hvilket ERP system du benytter. Ved å innføre SAF-T for alle bokføringspliktige virksomheter vil også gjøre det enklere å opprettholde oppbevaringsplikten, da en SAF-T fil vil møte kravene for oppbevaringsplikten.

 

Ønsker du å lese mer om hva SAF-T er, og hva det betyr for deg? Les mer om dette på skatteetaten sine nettsider

 

Hva inneholder en SAF-T fil?

Etter kravet fra 1.Januar 2020 skal SAF-T filen inneholde Hovedboken, for kontospesifikasjoner. Kunde og Leverandørdata, samt mva-koder og andre faste data som for eksempel selskapsinformasjon.

 

Hvordan skal du levere en SAF-T fil?

Dersom du får kontroll i 2020, skal denne leveres som en SAF-T fil i XML-format. Dette skal du gjøre via Altinn, da det er begrensninger på SAF-T filstørrelsen ved levering anbefaler Skatteetaten at du komprimerer filen i et ZIP-format. Grunnet denne begrensingen kan det kun være maksimalt 10 filvedlegg per innsending. Om det er slik at SAF-T filen overstiger begrensningen på filstørrelsen har regelverket for SAF-T retningslinjer om hvordan filen skal splittes, skal det være spørsmål rundt dette kan dere kontakte Skatteetaten. 

 

 

Hvordan kan du hente SAF-T filen fra Visma eAccounting?

Om det er slik at du skal hente ut din regnskapsdata fra Visma eAccounting, vil du kunne finne et valg for dette under Innstillinger - Import og eksport. Da kan du velge Eksporter SAF-T fil og deretter trykke på Ny eksport, da vil du få valget om du ønsker å ta ut en SAF-T fil basert på et regnskapsår eller en periode innenfor et kalenderår. Etter du har valgt tidsforløpet du ønsker å eksportere, trykker du på Eksporter.

 

Saft eksport.png

 

 

Det vil nå lastes ned en ZIP fil på din maskin, hvor du kan finne SAF-T filen i XML format. Du kan også hake av for "Sende SAF-T fil til Altinn", filen sendes da inn til skattemyndighetene via Altinn. Husk å godkjenne innsendingen i Altinn-portalen etter at du har eksportert filen.

Kommentarer
Jorunn Paulsbo2
CONTRIBUTOR ***
av Jorunn Paulsbo2

Finnes det metode or å kontrollere at mappingen i kontoplan og mvakoder er riktig i forhold til SAF-T? Kontoer som  jeg har opprettet selv har kanskje ikke rett kobling.

av Kaj Sjursen Kleveland

Hei, Jorunn.

 

Så lenge kontoene du har opprettet er innenfor korrekt kontoklasse i forhold til Norsk Standard Kontoplan, vil mappingen av kontoene gjøres automatisk.

 

Med vennlig hilsen : Kaj Sjursen Kleveland | Content Administrator

Per Gunnar Stordal
CONTRIBUTOR *
av Per Gunnar Stordal
Det er vel også et kan at man bare skal levere f.eks kunde fil, Levrandør fil eller bare hovedboks fil. Her synes det som om man må levere hele pakken for angitt tidsrom?
av Kaj Sjursen Kleveland (Oppdatert ‎03-01-2020 15:02 av Kaj Sjursen Kleveland VISMA )

Hei, Per.

 

Det er det dessverre ingen mulighet til å splitte SAF-T filen, som du sier er det satt opp slikt at du kun kan få hele SAF-T filen ut fra Visma eAccounting. Dessverre er det ingen planer om å implementere dette.

 

Det du kan gjøre er å legge dette ut i vår idébank, med en god forklaring på hvordan du ønsker dette skal fungere og hvorfor dette er viktig. Da vil det være enklere for våre utviklere å ta en vurdering på dette.

 

Ha en videre fin dag.

 

Med vennlig hilsen : Kaj Sjursen Kleveland | Conten Administrator

Per Gunnar Stordal
CONTRIBUTOR *
av Per Gunnar Stordal

Kan du ta kontakt med meg på e-post så skal få vite hva en fag ressurs uttalte om ditt svar.

Steinar Sunde1
CONTRIBUTOR *
av Steinar Sunde1

Jeg får ikke lastet ned en SAF-T eksport - er det noe feil i løsningen deres?

av Kaj Sjursen Kleveland

Hei, Steinar

 

Det var merkelig da det ikke skal være noe problemer med eksporten, jeg ville anbefalt deg å kontakte vår supportavdeling slik at vi kan se på dette sammen med deg.

 

Ha en riktig fin dag videre.

 

Med vennlig hilsen: Kaj Sjursen Kleveland | Community Manager

Aktuelt brukertips