Mine områder
Hjelp

Nyhet 7.0 - Innleggelse av IB på reskontro uten oppdatering av hovedbok.

15-05-2018 15:02 (Sist oppdatert 12-07-2022)
  • 2 Svar
  • 1 liker
  • 3680 Visninger

Denne artikkelen forklarer hvordan du legger inn åpningsbalanse på reskontro uten å oppdatere hovedbok.

 

Når du skal opprette en klient må du registrere firmaets åpningsbalanse og åpne poster på reskontro. Mange velger å registrere åpningsbalansen/IB hovedbok, for deretter å registrere åpne poster på reskontro. Det er viktig å tenke på at hovedbok for reskontro ikke må registreres dobbelt. Disse kontoene blir ofte registrert sammen med IB hovedbok. Ved registrering og oppdatering av åpne poster på kunde/leverandør blir vanligvis hovebokskonto for kunde og leverandør også oppdatert.  Noe som fører til doble saldoer på disse.

  

La oss si at hovedbok for kunder er konto 1500. Ved innleggelse av hovedbokssaldoer velger mange å registrere IB på konto 1500. Når du da registrerer åpne poster på kunder blir vanligvis konto 1500 oppdatert, noe som fører til at saldo på 1500 blir dobbelt. Hvordan unngå dette? 


Vi har et parameter som kan aktiveres slik at hovedboken ikke oppdateres når du legger inn åpne poster på kunder.  Det finner du under:

Kundereskontro, Innstillinger, Kundeinnstillinger feltet "Aktiver migreringsmodus".

 
A1.PNG

 

Dette feltet skal ikke være aktivert i vanlig drift, kun når du legger inn IB.

 

Vi viser et eksempel på oppdatering av faktura når dette feltet ikke er aktivert:

Ved oppdatering av faktura blir det opprettet en bunt og postert på hovedbok. Her ser vi at f.eks konto 1500 oppdateres. Det er slik det skal være når du bruker systemet i vanlig drift.


A2.PNG

 

Ved oppstart av klient og innlegging av åpningsbalanse har du mulighet for å aktivere feltet  "Aktiver migreringsmodus". Vi viser et eksempel der dette er aktivert.  Registrerer faktura (åpen post) og oppdaterer. Viktig å registrere hva som er reel åpen post i feltet "Saldo" i fakturahode. Det blir oppdatert til feltet "Utestående beløp" etter oppdatering av faktura. I dette eksemplet er åpen saldo 5000,-, registrer kr 5000,- i feltet Saldo.

 

Merk: feltet Avgiftskode på fakturalinjene må stå tomt slik at ikke fakturaen tas med i mva-oppgaven!

 

migrasjon1.png

 

Da foretas ingen hovedboksposteringer. Vi ser det ved å gå til fanen regnskapsdetaljer. I feltet Buntnr ligger det ikke noen bunt, men teksten "migrated". Denne teksten indikerer at det er saldoinnlegging og ingen hovedboksposteringer. I dette tilfelle er det ikke foretatt noen bokføring mot 1500.

 

migrert3.png

 

Samme funksjonalitet for leverandørreskontro. Det ligger under leverandørreskontro, Innstillinger , Leverandørinnstilligner og feltet "Aktiver migreringsmodus".

Kommentarer
Anonymous
Ikke relevant
av Anonymous

Test

av Nina Bredholt

Hei Knut, noe du lurte på ?

Bidragsytere
Aktuelt brukertips
Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"