Mine områder
Hjelp

Retro beløp / skatt når sluttdato registreres tilbake i tid

01-08-2022 10:00 (Sist oppdatert 10-08-2022)
  • 0 Svar
  • 1 liker
  • 1364 Visninger

Hvis det ikke legges inn korrekt sluttdato på en ansatt vil faste transaksjoner fortsette å komme i neste lønnskjøring. Som da resulterer i feilutbetaling og for høyt rapportert skattemessige fordeler. Sluttdato påvirker også skatteberegning i siste lønnsmåned.

 

Eksempel 1: ansatt med tabelltrekk.

Du har en timelønnet ansatt, denne får lønn i mars og har skattetrekk etter tabell. 

Så etter at lønn er utbetalt registrerer du sluttdato 20. mars.

I lønnskjøringen for mars regnet Payroll skatten med forutsetning av at den ansatte var ansatt hele måneden og brukte da tabelltype "månedslønn" for beregningen. 

Når det nå da er lagt inn sluttdato 20. mars, så betyr det at skatteberegningen skulle ha brukt "3 ukers tabell". Dette gjør at skattetrekket øker.  Og det kommer et ekstra skattetrekk i april. Da den ansatte har sluttet, så vil dette trekket aldri bli gjennomført og bør derfor "nulles" med lønnsart 89010 med samme beløp med motsatt fortegn. 

Eksempel 2: ansatt med faste transaksjoner.

Den ansatte er timelønnet med fordel forsikring og fri telefon.

Den ansatt har ikke vært på jobb i mars og sluttdato blir nå i april registrert til 28.februar.

I mars lønn ble det på den ansatte rapportert inn forsikring og fri telefon. Dette vil nå komme som en retro i april, og bli rapportert i mars. Her vil det da bli redusert arbeidsgiveravgiftsgrunnlag og arbeidsgiveravgift. Hvis det allerede er innbetalt for terminen, vil skatteetaten tilbakebetale for mye innbetalt.

Eksempel 3: fastlønnet ansatt.

Her er lønningsansvarlig ikke informert om at den ansatte er sluttet 28.feb., dette har medført en utbetaling av marslønn til den ansatte.

Her må det først avklares hvordan den ansatte skal tilbakebetale.

Så når det legges inn sluttdato, vil Payroll trekke tilbake lønnen og korrigere skatten i april-kjøringen og det vil bli en ny a-melding for mars.
Da det ikke er noe å trekke i vil programmet automatisk legge opp lønnsart "900270 - Korrigering negativ lønn". Da den ansatte har sluttet, bør denne "nulles". Det gjør du med bruk av for eksempel lønnsart "13110 - Forskudd variabelt, utbetaling" eller en kopi av denne  som går mot ønsket hovedbokskonto. Når da den ansatte tilbakebetaler blir føringen inn i bank kredit mot den kontoen du har på lønnsart "13110 - Forskudd variabelt, utbetaling" eller kopien du har opprettet.

Relaterte brukertips

Retro hva og hvorfor

Aktuelt brukertips
Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"