Mijn Communities
Help
JP1
CONTRIBUTOR **

Verschillende debiteuren tegen elkaar wegboeken

door JP1

Wij werken met 2 verschillende administraties binnen Visma en willen een factuur uit administratie 1 verrekenen met een creditnota in administratie 2. Het betreft verschillende debiteurnummers. Hoe kunnen we dit verwerken?

3 ANTWOORDEN 3

door Michiel Broek - Arch-IT

Het verrekenen via een 0-regel in de bank/kas module staat hier ook duidelijk uitgelegd: https://helpdesk.arch-it.nl/support/solutions/articles/47001238682-het-verrekenen-van-documenten-via...

 


https://www.arch-it.nl - AccountView & Visma.net Expert Center, consultancy, maatwerk en advies.

door Roland van Belle - Consolit

Optie 3:

Via import afschriftregels kun je een nieuwe bladzijde aanmaken met 1 regel, met een bedrag van 0,00.

Je kunt dan een willekeurige bank-/kasrekening gebruiken (bijvoorbeeld een vereffenings bank/kas), die je niet voor je reguliere banktransacties gebruikt. Er wordt niet op de grootboekrekening bank geboekt, omdat het een nul-transactie betreft.

 

Hierna kun je via Afschriftregels verwerken boekingen maken op de betreffende debiteuren.

Via Splitsen maak je nieuwe regels aan. Totdat je transacties weer op 0,00 lopen. Dit 'afschrift' verwerk je vervolgens.

 

Door de inrichting van de vestigingsrekeningen, wordt er automatisch een R/C boeking gemaakt en worden de openstaande posten ook afgeboekt.

 

Het voordeel van deze werkwijze is, dat je zowel op debiteuren, als op crediteuren, als op een grootboekrekening kunt boeken.

door Marvin - About Software

Wanneer het 2 administraties/entiteiten zijn, dan zou dit via een rekening courant lopen lijkt me. 

Optie 1: Saldo afboeken/Credit afboeken gebruiken (AR505000) en zorgen dat er een redencode is/komt die aan de R/C rekening gekoppeld is

Optie 2: Debiteurbetalingen aanmaken: bij de factuur van het type 'betaling', bij de creditnota van het type 'Restitutie debiteur'. Wanneer het sporadisch voorkomt dan de betaling maken met betaalmethode 9 / vereffening, daarna de journaalpost ingaan (makkelijkste via de tab 'Financiële gegevens' en de op het batchnummer drukken direct na het vrijgeven van de betaling) - en daar kiezen voor Acties / Corrigeren. De vereffeningsrekening kan dan worden aangepast naar de R/C rekening. Mocht dit heel vaak voorkomen, dan zou het handig kunnen worden om een bank/kas rekening te maken van de R/C rekening en een eigen betaalmethode eraan koppelen. Je 'betaalt' dan facturen dmv de R/C.