avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Mina områden

Logga in

Logga in eller skapa en ny användare för att automatiskt få relevanta områden tillagda till dina områden.

Tema Digitaliseringsindex: Automatisk betalning från betalningsförslag

Marginell ökning av automatisk betalning från betalningsförslag

 

År Index
2016 45,6
2017 42,7
2018 43,4

 

Automatisk betalning från betalningsförslag ökar blygsamt med 0,7 procentenheter jämfört med föregående undersökning: 43,4 procent jämfört med 42,7 procent. Det är därmed en av de ekonomiska processerna som går långsammast framåt i 2018 års Digitaliseringsindex.

 

Hur stor andel av ett företags leverantörsbetalningar som är automatiserade och matchas direkt mot betalningsförslag säger något om företagets digitalisering såväl som krav på säkerhet. Med manuell hantering av leverantörsbetalningar löper företaget onödigt stor risk för fel. De flesta banker och betalningssystem erbjuder smidiga lösningar för automatiserade betalningsprocesser, så företag kan lätt få råd kring hur betalningsflödet kan effektiviseras.

 

Håller redovisningen uppdaterad

De allra flesta leverantörsfakturor som företag tar emot är regelbundna med avtalade priser från kända leverantörer. Därför finns det mycket tid och resurser att spara genom att automatisera flödet och enbart hantera avvikelser manuellt. I en digitaliserad process ersätts de manuella 

stegen med ett helintegrerat arbetsflöde direkt i affärssystemet. E-fakturan kommer in i ekonomisystemet, där den automatiskt kontrolleras och konteras om allt stämmer med betalningsuppgifterna. Är fakturan okej går den automatiskt iväg för godkännande och attestering till definierade roller inom företaget. Sedan läggs fakturan in i systemet för betalning och skickas till banken. Betalningar bokförs och leverantörsreskontra uppdateras automatiskt. Alltså en helt automatiserad betalningsprocess som minskar risken för misstag och dubbelarbete, samtidigt som man får ökad kontroll över betalningarna genom händelserapporter.

 


Bra länkar: 

Vismas Digitaliseringsindex

7 steg för dig som vill kickstarta företagets digitalisering – automatisk betalning från betalningsf...