avbryt
Visar resultat för 
Sök istället efter 
Menade du: 
Mina områden

Logga in

Logga in eller skapa en ny användare för att automatiskt få relevanta områden tillagda till dina områden.

Tema Digitaliseringsindex: Så digitaliserar du utgående fakturor

(updated by Niclas Nässlander VISMA ‎18-10-2018 07:38 )

Att digitalisera utgående fakturor är en stadig trend

 

År Index
2016 30,9
2017 37,2
2018 48,3

 

Andelen digitala utgående fakturor ökade med 11,1 procentenheter från 37,2 procent 2017 till 48,3 procent (30,9 procent 2016). En rejäl ökning som är föga förvånande med tanke på de uppenbara fördelar det ger företag.

 

Vi spår dessutom en fortsatt ökning framöver eftersom en ny europeisk standard från och med 1 april 2019 lagstadgar att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med e-faktura. Det innebär att alla leverantörer till offentlig sektor måste skicka e-fakturor enligt den nya standarden och att alla offentliga organisationer måste kunna ta emot dem.

 

Ett enkelt beslut

För privata företag finns det heller ingen anledning att inte digitalisera utgående fakturor. Manuella processer med scanning, kuvertering, frankering och postgång känns snart som ett minne blott, oavsett typ av organisation och storlek. Anställda, företaget, kunder och miljön – alla blir vinnare!

Av de vanligaste ekonomiska processerna är fakturaflödet bland de enklare att digitalisera och är därför ett bra sätt att påbörja företagets digitaliseringsresa. Genom att välja ett pålitligt system kan mycket tid och pengar sparas. Dessutom slipper du oroa dig för att fakturan inte landar på rätt skrivbord och i rätt tid. Med digitala utskick hamnar fakturan direkt i mottagarens datorsystem, vilket ger kunden omedelbar koll på vad som ska betalas och minskar risken för fel och förseningar.

 

Spara 10 kr per skickad faktura

Med nätverket för elektroniska affärer (NEA)s lönsamhetskalkylator kan du snabbt och enkelt se hur mycket din verksamhet skulle spara på att använda er av e-fakturering.

Enligt NEA räknar man med en besparing om minst 10 kr per kundfaktura som skickas elektroniskt, vilket avser minskade kostnader för distribution, papper och kuvert samt förenklad hantering. Vilka tids- och kostnadsbesparingar skulle ni kunna göra på ett år?

Se NEA:s lönsamhetskalkyl för en snabb bild av besparingar genom att digitalisera era kundfakturor och gå gärna vidare till den mer omfattande lönsamhetskalkylen.

 


Bra länkar:

Vismas Digitaliseringsindex

E-faktura gör skillnad

7 steg för dig som vill kickstarta företagets digitalisering – utgående fakturor

NEA:s lönsamhetskalkyl

Digg.se: Obligatorisk e-faktura till offentlig sektor