avbryt
Viser resultater for 
Søk heller etter 
Mente du: 
Mine områder

Logg inn eller registrer en ny bruker

for å automatisk få tildelt relevante områder i Mine områder.

Stefan Eklund
CONTRIBUTOR *

Legge inn prognose for når faktura blir betalt for å få riktig likviditetsprognose

av Stefan Eklund
Status: Åpen

Vi har hatt noen fakturaer i år som ikke er blitt betalt. Ene var på 10% av årets omsetning og omtrent 100% av vår likviditetsreserve. Denne sier kunden at de skal betale fire måneder senere når de får en stor utbetaling og vi har godtatt det. Problemet er at eAccountings likviditetsprognose alltid tror at alle fakturaer blir betalt på forfall. Selv etter at forfallsdatoen har passert.

 

Vi hadde også en kunde som hadde en faktura på 5% av årets omsetning, og omtrent 50% av vår likviditetsreserve. Denne visste vi halt sikkert at kom ti å gå konkurs, kunden fortalte det også, men det tok omtrent ti måneder før prosessen var gjennomført og vi kunne tapsføre.

 

Problemet er at kunder ikke betaler på forfall, eller ikke betaler i det hele tatt, men likviditetsprognosen tror at de betaler i dag, og dermed viser den helt feil. I eksemplet her er konsekvensen bruk av 150% av vår likviditetsreserve og valg mellom konkurs, låne eller å tilføre kapital. Vi har dype lommer her og tilførte kapital, men andre er ikke like heldige.

 

Man kan jo ikke skyve forfallsdatoen frem, hvis kravet må inndrives så blir det dumt. En løsning kan være at man kan ha felt på forfalte fakturaer som gjør at man kan legge inn dato for når man tror betalingen kommer, og at man kan huke av hvis man tror at betalingen ikke kommer (og denne blir utelatt fra grafen). Denne datoen burde også bli automatisk justert frem 14 dager hvis de faktisk ikke har betalt på forfall. Da viser likviditetsprognosen et realistisk bilde. Forutsatt at man er ajour med føring av bilag.

 

Dårlig likviditetsstyring er en av hovedårsakene til at småbedrifter i deres målgruppe går konk, dere kan få beholde flere kunder, og bidra til å gjøre norsk næringsliv sterkere hvis dere oppgraderer likviditetsstyringen.