peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
Tarja Jaakkonen
  • 9 Vastaukset
  • 0 kehut
  • 611 Näytöt

Näin lukuvuoden alussa tulee kysymyksiä, miten ja mitä kirjataan Primukseen opiskelijoille (Kosken kannalta), jotka ovat ottaneet paikan vastaan, mutta eivät kuitenkaan koskaan aloita opintoja. Kosken ohjeistuksessa on alla olevat opiskeluoikeuden tilat ja niiden selitykset:

 

  • “Peruutettu: Opiskelijan opiskeluoikeus perutaan ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 81 §:n perusteella (ns. SORA-lainsäädäntöön vedoten tai kurinpidollisista syistä).
  • Katsotaan eronneeksi: Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos on ilmeisestä, että hänen tarkoituksenaan ei ole osallistua henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaiseen opetukseen ja näyttöihin tai muuhun osaamisen osoittamiseen eikä hän ole esittänyt poissaololleen perusteltua syytä tai hän ei ole suorittanut valmentavaa koulutusta 11 §:ssä säädetyssä ajassa. Koulutuksen järjestäjän on tehtävä asiassa päätös, jossa opiskelija katsotaan eronneeksi. Opiskelija katsotaan eronneeksi myös silloin, kun hän itse ilmoittaa koulutuksen järjestäjälle kirjallisesti eroamisestaan. Tällöin opiskelija katsotaan eronneeksi siitä päivästä lukien, kun ilmoitus saapuu koulutuksen järjestäjälle.
  • Mitätöity: Käytetään tilanteessa, jossa KOSKI-palveluun on siirretty virheellinen opiskeluoikeus, opiskeluoikeus perutaan ennen opiskeluoikeuden alkamista tai oppija ei koskaan aloita opiskelua paikan vastaanotosta ja/tai ilmoittautumisesta huolimatta.”

 

Jos opiskelijan tietoja ei ole vielä ehditty siirtää Koskeen, voi rekisterikortin poistaa tai arkistoida.

 

Jos opiskelijan tiedot ovat siirtyneet jo Koskeen, mutta hän ei aloita opintoja, tulee mitätöinti tehdä Koskessa. Primuksesta ei siirretä Koskeen Mitätöity-vaihtoehtoa, vaan mitätöinti käydään tekemässä suoraan Koski-palvelussa.

 

Jos opiskelija on ollut yhdenkin päivän oppilaitoksessa läsnä, mutta ei jatkakaan opintoja, hänet siirretään Koskeen Katsotaan eronneeksi-tilassa.

 

Primukseen kannattaa tehdä uusi Opiskelijalaji esim. “Alkuvaihe” ja tälle opiskelijalajille EI rastita Huomioi Koski-siirrossa -kenttää. Valitaan kyseinen opiskelijalaji aloittaville siksi aikaa, että nähdään, aloittaako kaikki opintonsa. Näin ei tietojen pitäisi vielä siirtyä Koskeen. Kun opiskelijan aloitus varmistuu, vaihdetaan hänelle varsinainen opiskelijalaji, esim. "Tutkintoa suorittava", jotta tiedot siirtyvät jatkossa Koskeen.

Avustajat
Kommentit
CONTRIBUTOR ***

Hei, meillä oli tässä tilanne, jossa oli opiskeluoikeuksia Koskeen ennättänyt muodostua vaikka opiskelija ei tosiasiassa koskaan aloittanutkaan opintoja. Lisäksi heille oli tilanteen selvittyä laitettu opiskeluoikeuden tilaksi Primukseen mitätöity. Kävin katsomassa Koskesta näitä mutta ei heitä siellä enää ollut. Siis vaikka opiskeluoikeuden tunniste oli heille kaikille palautunut Koskesta Primukseen. Joillakin opiskelijoilla oli automatiikan takia jopa palautunut Primukseen Koski-siirron virhe, jossa Koski herjasi, ettei kyseistä opiskeluoikeutta ole.

KOSKI-järjestelmän palauttama virheilmoitus: Opiskeluoikeutta 1.2.246.562.15.36141961551 ei löydy tai käyttäjällä ei ole oikeutta sen katseluun:
{"key":"notFound.opiskeluoikeuttaEiLöydyTaiEiOikeuksia","message":"Opiskeluoikeutta 1.2.246.562.15.36141961551 ei löydy tai käyttäjällä ei ole oikeutta sen katseluun"} .

 

Onko nyt siis niin, että tämä Mitätöity opiskeluoikeuden tilaa voi Primuksessa käyttää eikä niitä tarvitse enää käydä Kosken päässä mitätöimässä?

Onko varma, ettei kukaan muu ole noita mitätöinyt Kosken puolella teidän oppilaitoksesta? Näin minulle vakuutettu, että mitätöinti pitää tehdä nimenomaan Koskessa eli tuo Primuksen tila ei sitä tekisi. Mutta pitänee tarkistaa, jos teillä näin on kuitenkin tapahtunut eikä kukaan ole tehnyt mitätöintiä Kosken puolella.

Hei,

Olen havainnut Salpauksen siirroissa, että mitätöintitieto siirtyy opintohallintojärjestelmästä Koskeen. Mitätöintiä ei siis tarvitse tehtä Koskessa, eikä mielestälni kannatakaan. Mitätöinnin jälkeen, jos opiskelijaa yritetään siirtää uudelleen, tulee juuri tuo opiskeluoikeutta ei löydy -ilmoitus.

Olen tulkinnut niin, että mitätöity opiskeluoikeus ei näy Kosken kannasta rajapinnalle. Olisi kenties hyvä rakentaa siirtoon ominaisuus, että se ei yritä lähettää mitätöityjä opiskeluoikeuksia toista kertaa, jos mitätöinti on siirtynyt kerran onnistuneesti.

 

Vierastan ajatusta, että opiskelijalajilla hallinnoitaisiin aloittamisvaiheessa opiskelijan siirtymistä Tarjan ehdottamalla tavalla. Tällainen lisäkirjaus teettää ainoastaan lisätyötä oppilaitoksessa ja voi unohtua "alkuvaihe"-tilaan hyvin helposti.

 

Mikko

CONTRIBUTOR ***

Huomenta, tarkistin meidän toiselta KOSKI-pääkäyttäjältä, että hän ei ole käynyt mitätöimässä opiskeluoikeuksia Koskesta. 

Meillä on Vismalla ollut se tieto, että mitätöinti pitäisi tehdä Koskessa. Mutta kun otitte tämän puheeksi, niin soittelin Koskeen ja kyllä, se mitätöinti menee nyt ihan Primuksesta, kuten kerroitte. Koski tekee vielä lähitulevaisuudessa muutoksia tuohon virheilmoitukseen, että sitä ei enää tulisi, jos opiskeluoikeus on kerran mitätöity. Mutta nyt se vielä siellä kummittelee.

 

Mikolle: Oma opiskelijalaji aloittavia varten on vain ehdotus, sitähän ei ole pakko ottaa käyttöön. Jotkut oppilaitokset ovat kokeneet sen ihan hyväksi tavaksi. Jos kaikille aloittaville laitetaan heti Koskeen siirtyvä opiskelijalaji, niin siinä tulee myös "käsitöitä", jos opiskelijat eivät tulekaan opiskelemaan tai vaihtavat alaa tms. Molemmissa tavoissa joutuu olemaan tarkkana ja käymään Koskessa tarkistamassa, että sinne siirtyy oikeat tiedot. Mutta tosiaan sen käyttö on ihan vapaaehtoista eikä nämä kaikki ideat ja ohjeet ole minun itse keksimiä Hymiö Onnellinen 

Hei,

 

miten sellainen tilanne merkitään, kun opiskelija aloittaa opinnot SORA-alalla, mutta terveystietojen tarkastuksen yhteydessä opiskelupaikka perutaaan? On käynyt koulua kuukauden ja on siirtynyt Koskeen. Merkintä on Peruutettu, mutta laitetaanko  niin, että on Läsnä esim. 11.8.-20.9. ja Peruutettu 21.9. vai Peruutettu koko ajalle 11.8.-21.9. ? Veikkaan, ensimmäistä, koska opiskelijahan on opiskellut ja mm. hakenut ja saanut jo etuuksia jne. ja aiheuttaisi todennäköisesti takaisin perintää, jos opiskeluoikeutta ei olisi ollutkaan alkuvaiheessakaan.

 

On ehkä enemmän Koski-klinikan kysymys, mutta täältäkin saa niin kivasti apuja, joten testataan ensin täältä Hymiö Silmänisku

NR

Neuvoisin kyllä tarkistamaan Koski-klinikalla tämän, koska on sisältöasiaa. Meille ei ole tullut tällaista tapausta eteen, joten ei ole varmaa tietoa tuohon. Minäkin veikkaisin tuota ensimmäistä vaihtoehtoa, mutta kannattaa tarkistaa vielä Koski-klinikassa. Eikös se ollut tämän viikon perjantaina ammatillisille? 

CONTRIBUTOR **

Miten opiskeluoikeuden mitätöinti tehdään Primuksessa?

Mitätöinti tehdään periaatteessa siten, että "opiskelijatyöpäivälaskennan" taulukkoon laitetaan Opiskeluoikeuden tilat -kenttään vaihtoehto Mitätöity ja siirretään Koskeen. Mutta suositeltavampaa on tehdä mitätöinti suoraan Kosken liittymässä, koska jos tekee sen Primuksesta, niin sen jälkeen Primus yrittää siirtää tätä aina uudestaan, mutta koska opiskeluoikeutta ei enää löydy Koskesta, tulee siitä jatkuvasti virheilmoituksia.