peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
CONTRIBUTOR ***

Oppilasilmoituksen täyttö wilmassa

Onko missään luovuttu paperisista oppilasilmoituksista?

 

Kokemukset kiinostaisi.

Näkeekö jotenkin milloin huoltaja on lomaketta muokannut?

Näkeekös kumpiko huoltaja lomaketta muokkasi?

Saako lomakkeen jotenkin lukittua, kun huoltaja on muokannut yhteystiedot yms?

Miten olisi helpoin seurata, kuka on jo käynyt tarkistamassa oppilasilmoituksen?

Saako jotenkin näkyviin, mitä tietoja huoltaja on muokannut?

Pitäisikö lomakkeeseen ottaa jotenkin käyttöön sähköinen allekirjoitus?

6VASTAUSTA6
CHAMPION ***

Vastaus: Oppilasilmoituksen täyttö wilmassa

Hei, kiva kun tämä aihe tuli esille. Meillä on aikomus tarkistaa ensi syksynä oppilastiedot sähköisesti. Koska a) paperilomakkeet tuppaavat unohtumaan reppuihin ja hukkumaan ja palautus kestää ja b) iso osa kouluista ei ole edes tietoja tarkistanut!

 

Hyviä vinkkejä siis kaivataan täälläkin! Tällaisia olin itse suunnitellut. Eli että lomakkeen loppuun laittaisin ihan omat kenttänsä pakolliseksi, joihon pitää kirjoittaa lomakkeen täyttäjän nimi ja päiväys. Ja näiden kenttien avulla Primuksessa seuraisin, kuka on käynyt päivittämässä tietonsa ja kuka ei. Se, että mitä tietoja on muokattu on kai hankalampi rasti? Isoin asia on kai osoitteen muutos. Siihenkin ajattelin tehdä ihan rastikentän, eli vaihtoehdot "Osoitetiedot ovat muuttuneet" tai "Osoitetiedot eivät ole muuttuneet"? Ja lukittuahan sen lomakkeen saa, kun laittaa muokkauslomakkeelle esim. näkymisehdon, että muokkauslomake ei näy, jos lomakkeen täyttäjä on tallennettu. Allekirjoitusta ei olla ajateltu, huoltajatunnuksethan ovat kuitenkin henkilökohtaiset - riittääkö se tässä kohtaa? Meillä ei ainakaan kouluun ilmoittautumislomakkeella ole mitään allekirjoitusta ja sekin on Wilma-lomakkeella hoidettu nyt parina viime vuonna.

CHAMPION ***

Vastaus: Oppilasilmoituksen täyttö wilmassa

Meillä on ollut syksystä 2014 lähtien Wilmassa lomakkeena yhteystietojen ja julkaisulupien tarkistus-/päivityslomake. Huoltajia pyydetään tarkistamaan tiedot koulujen alkaessa määräpäivään mennessä. Lomakkeella on pari rastia, joiden perusteella koulu tietää, että huoltaja on käynyt tarkistamassa tiedot (tiedot tarkistettu, ei ole muutettu/tietoja on muutettu). Lisäksi tallentuu tallennuspäivämäärä. Täyttäjän nimeä ei ole lomakkeella, mutta tarvittaessahan saa muutoslokista selville kuka tiedot muutti, jos tulee selvitettävää. Lomake pysyy meillä auki koko lukuvuoden, eli huoltaja tai lukioissa opiskelija voi käydä muokkaamassa yhteystietoja tai julkaisulupia koska tahansa. Lomakkeella voi myös ilmoittaa tulevat osoitteet. Ennen syksyn kehotusta tarkistaa yhteystiedot nuo rasti- ja päivämääräkentät on tyhjennetty, jotta koulu voi helpommin seurata tilannetta ja lähettää paperisen lomakkeen niille, jotka eivät ole täyttäneet lomaketta Wilmassa määräajassa. 

 

Osoite- tai huoltajatietoja ei pääse muokkaamaan itse lomakkeella, eli lomakkeella on ohjeteksti, että jos nämä ovat muuttuneet, tulee ottaa yhteyttä annettuun sähköpostiin, jotta tiedot päivitetään Vrk:sta. Mitään listaahan ei saa muuttuneista tiedoista, mutta nämä ovat lähinnä puhelinnumeroita, sähköposteja ja yhteyshenkilöitä. Julkaisulupakohdista on Wilmassa opettajalle koontituloste, minkä lisäksi kentät näkyvät jokaisen oppilaan profiilisivulla. Julkaisulupahan se kai on ollutkin tuon lomakkeen hankalin asia, mutta harva huoltaja kai niitä kuitenkaan päivittäin käy muokkaamassa.

 

Tärkeäähän on myös varsinkin nyt GDPR-aikana, että lomakkeella on vähintään maininta Primuksen rekisteriselosteesta. Meillä on kaikissa Wilma-lomakkeissa ja hakemuksissa tämä teksti ja linkki. 

CONTRIBUTOR ***

Vastaus: Oppilasilmoituksen täyttö wilmassa

Tässä mielestäni tulee haasteelliseksi ne tapaukset, jossa toinen huoltaja (vaikka on yhteishuoltajuus) ei saa nähdä toisen huoltajan osoitetta tai edes oppilaan osoitetta. Yhteystietolomakkeet pitää suunnitella tarkkaan.

Meillä on visusti poistetu osoitteita esim. pedagogisista asiakirjoista, joiden mallipohjista näitä usein löytyy.

Mielestäni pitäisi kullakin huoltajalla olla myös mahdollisuus ilmoittaa osoitteensa tai lapsen osoitteen ja muut yhteystietonsa ilman, että se tulee toisen huoltajan tietoon.

Jonkin tiedon, esim. huoltajuustiedon muuttumisen pitäisi pystyä varmistamaan jotenkin tai ainakin sen, kuka on muutostiedon antanut. Allekirjoitus todentaa tätä juuri paperiversiossa.

 

CHAMPION ***

Vastaus: Oppilasilmoituksen täyttö wilmassa

Meillä Espoossa on isot oppilasmassat ja sen myötä esiintyy tasaisesti myös huoltajuusriitoja ym, mutta tuo, että yhteystietolomakkeella näkyy molempien huoltajien osoite, puhelinnumero ja sähköposti ei ole ainakaan tähän asti ollut ongelma. On kuitenkin suht tyypillistä, että ainoastaan toisella huoltajalla ylipäätään on Wilma-tunnus, joten tällöinhän jäisimme ilman hänen puhelinnumeroaan/sähköpostiaan, jos Wilma-tunnuksen omaava huoltaja ei voi täyttää näitä tietoja. Myös pedagogisissa asiakirjoissa näkyy sekä oppilaan että kaikkien huoltajien osoitteet meillä. 

 

Lähiosoitteet ja huoltajuuden muutokset ovat meillä erikseen ilmoitettavia asioita, jotka virasto päivittää Primukseen Vrk:n tiedoista, eli Wilma-lomakkeella huoltajat eivät voi muuttaa näitä. Primukseen muutoslokiinhan jää aina tieto, kuka on Wilma-lomakkeella tehnyt mitäkin muutoksia ja välillä toki huoltajien välistä kiusantekoa selvitellään. 

 

Olemme toivoneet Vismalta, että tiedonsaantioikeuden saanut huoltaja, joka ei saa päättää lapsen kouluasioista, voisi saada vain lukuoikeuden Wilmaan eikä täysien oikeuksien tunnusta tarvitsisi antaa hänelle. 

CONTRIBUTOR ***

Vastaus: Oppilasilmoituksen täyttö wilmassa

Tämä se on meilläkin, ettei saa se osoite tai puh näkyä toiselle joissakin tapauksissa. Tähän kun vielä ratkaisun keksisi.

Highlighted
CONTRIBUTOR **

Vastaus: Oppilasilmoituksen täyttö wilmassa

Meilläkin on pohdittu huoltajien yhteystietojen näkymistä Wilmassa. Yhtenä ratkaisuna olemme avanneet Primukseen Opiskelijat-rekisteriin lähiomaisen yhteystietokentät, joihin on tallennettu sellaisen huoltajan puh ja osoite, jotka eivät ole saaneet näkyä Wilmassa. Ei kovin hyvä ratkaisu tämäkään, koska silloin opettajakaan ei näe huoltajan yhteystietoja Wilmassa eli ne näkee vain koulusihteeri ja rehtori Primuksesta. 

Olisi todella hienoa, jos huoltajien yhteystietokentät saataisiin sellaisiksi, että niiden näkyminen toiselle  huoltajalle saataisiin estettyä Wilma-tunnuksen perusteella.