Mijn Communities
Help

Visma Developer portal, een account aanmaken, applicatie registreren en toegang tot de klantgegevens

14-08-2023 14:38 (Bijgewerkt op 02-10-2023)
  • 4 Antwoorden
  • 0 kudos
  • 728 Weergaven

 

Account aanmaken op Visma Developer Portal

De Visma Developer portal is te bereiken via 

https://oauth.developers.visma.com/service-registry/home

 

en maak via Create account een account aan

 

WeslyvanHorssen_0-1692016255192.png

 

 

WeslyvanHorssen_1-1692016255232.png

 

 

 

De portal zal via do.not.reply@mail.connect.visma.com  je een e-mail sturen met een Activatie account link.

 

Gebruik bij het registreren het Kvk-nummer als Organization number

WeslyvanHorssen_2-1692016255246.png

 

 

 

Startscherm na inloggen

WeslyvanHorssen_3-1692016255439.png

 

 

 

Desgewenst kun je een collega toevoegen via My team en New member. Jullie hebben dan beiden inzicht in de gegevens van de applicatie.WeslyvanHorssen_4-1692016255418.png

 

 

 

De volgende stap is het aanmaken van een applicatie.

Een applicatie aanmaken

 

Door een applicatie aan te maken ontstaat er een API Key en een Secret Key die je gebruikt om de authenticatietoken op te halen.

 

Kies via het tabblad My Applications voor Add Application

WeslyvanHorssen_5-1692016255338.png

 

 

Als application type selecteer Service, dit is het enige type wat door Visma|Raet wordt ondersteund.

WeslyvanHorssen_6-1692016255385.png

 

 

 

Het aanmaken van de applicatie gaat via vier tabbladen, vul de gegevens in op het eerste tabblad Details. Weet dat de opgegeven Client Id wordt gebruikt als API key bij de API-aanroepen.  

Je moet zelf de Client Id opgeven. 

 

Testomgeving - Het is tevens mogelijk om gebruik te maken van onze sandbox. Met deze sandbox kun je testen. De applicatie voor de productieomgeving kan ook gekoppeld worden aan de sandbox. Maak hiervoor een 2e Invitation code  aan (deze stap wordt later toegelicht). 

 

Via deze applicatie met bijbehorende Client Id en Secret krijg je toegang de data en of bestanden uit de Youforce/HRCoreOnline-omgeving(en). Eén API key-set kan toegang geven tot meerdere klantomgevingen.

  • Via de Tenant Id die je als Header meestuurt bij het aanvragen van een authenticatie token bepaal je de benodigde klantomgeving.

 

  • Access Token Lifetime mag op de default waarde blijven staan. Een aanpassing van deze waarde heeft geen effect op werking van de API, alsmede de opties Include JSON Web Token ID en TestApplication.

 

  • Gebruik eerst Save as a draft om vervolgens de applicatie aan te maken via Create, via Next ga je naar het volgende tabblad.

 

WeslyvanHorssen_7-1692016255312.png

 

 

Het tabblad Credentials stelt je in staat om de API Secret aan te maken. Let op, de Secret waarde wordt alleen getoond via de pop up bij het aanmaken, dus neem dit direct over. De pop up toont ook je eerder gekozen ID (API key).

 

Let op: Wordt de bestaande secret vergeten dan dien je een nieuwe aan te maken, deze wordt dan toegevoegd.

WeslyvanHorssen_8-1692016255235.png

 

 

 

Via het tabblad Integrations selecteer de gewenste Youforce API, oftewel je ‘basis’ API, je gebruikt hiervoor New integration.

 

WeslyvanHorssen_9-1692016255361.png

 

 

 

Visma Raet zal de opgegeven API’s goedkeuren. Dit gaat via een workflow in de portal, je hoeft daar niks voor te doen. De goedkeuring door Visma Raet kan enkele dagen duren en zolang de goedkeuring niet is verleend kan je de stap van de Visma App Store niet uitvoeren.

 

WeslyvanHorssen_10-1692016255248.png

 

 

Per API dien je de Scope te selecteren welke gebruikt gaat worden in de applicatie. Op deze manier kun je bepaalde functionaliteiten (endpoints) binnen de Youforce API uitsluiten van je applicatie. Je kunt vanzelfsprekend ook alle Scopes selecteren, een API kan ook bestaan uit 1 Scope.

 

WeslyvanHorssen_11-1692016255427.png

 

 

Het tabblad Integrations kan je niet direct bevestigen via Save, dat kan pas op het moment dat Visma|Raet de gekozen API’s bij de applicatie heeft goedgekeurd, dit gaat via een flow je hoeft hier niks voor te doen. De goedkeuring door Visma Raet kan enkele dagen duren en zolang de goedkeuring niet is verleend kan je de stap van de Visma App Store niet uitvoeren.

 

Je kan door te klikken op stap ‘Visma App store’ naar de laatste stap (mits Visma Raet de API('s) heeft goedgekeurd).

 

WeslyvanHorssen_12-1692016255363.png

 

 

 

 

 

Tabblad Visma App Store, op dit moment stellen wij de Visma App Store niet ter beschikking aan onze klanten. 

 

Voor toegang tot de klantdata genereer je een Invitation Code. Hoe je dit doet staat hieronder verder uitgelegd. Visma Raet zal de toegang tot de klant-data goedkeuren en dan direct de koppeling van klantdata aan je applicatie gereedmaken.

 

WeslyvanHorssen_13-1692016255322.png

 

 

Na Start setup for Visma App Store ziet u onderstaand scherm en dan kies je bij Access level - Audience voor Invite only

 

Vul ook de url in waar uw product is uitgelegd.

WeslyvanHorssen_14-1692016255309.png

 

 

 

Je bent nu klaar met het aanmaken van de applicatie, de optie Save wordt zichtbaar op het moment dat Visma Raet de applicatie heeft goedgekeurd, je kunt het aanmaken sluiten door bijvoorbeeld op Back to my Applications te klikken. 

 

Wanneer Visma Raet de goedkeuring heeft verleend, ontvang je hier een e-mail van en kun je de volgende stap uitvoeren door de applicatie te koppelen aan klant-data. Dit staat uitgelegd in het volgende hoofdstuk Invitatiecode aanmaken’.

 

Invitatiecode aanmaken

Met een invitatiecode maak je het mogelijk de klantgegevens op te halen via je applicatie.

Ga naar de Developer Portal https://oauth.developers.visma.com/service-registry/home 

 

Kies voor My Applications. En klik op het potloodje achter de applicatie (Edit). 

WeslyvanHorssen_15-1692016255465.png

 

 

Kies voor het tabblad Visma App Store. En vervolgens New Invitation Code.

WeslyvanHorssen_16-1692016255461.png

 

 

 

Bij Invitation description vul je de naam van de betreffende klant in. En klik vervolgens op Generate.

WeslyvanHorssen_17-1692016255452.png

 

 

 

WeslyvanHorssen_18-1692016255351.png

 

Visma Raet zal de toegang tot de klant-data goedkeuren en dan direct de koppeling van klantdata aan je applicatie gereedmaken.

 

Binnen het beheer van je applicatie en het scherm Integrations is via de tabblad Tenants (default wordt het tabblad Scopes getoond) terug te zien welke klanten (tenants) gekoppeld zijn aan je applicatie. Dit scherm laat ook de bijbehorende TenantID zien. De TenantID is benodigd bij het opvragen van de authenticatie token.

WeslyvanHorssen_19-1692016255416.png

 

 

Voorbeeld van een Tenant ID

WeslyvanHorssen_20-1692016255402.png

 

 

Testomgeving - Het is tevens mogelijk om gebruik te maken van onze sandbox. Met deze sandbox kun je testen. De applicatie voor de productieomgeving kan ook gekoppeld worden aan de sandbox. Maak hiervoor een Invitation code  aan en deel die met Visma Raet.

 

Opmerkingen
FBB Zorgboog
CHAMPION ***
door FBB Zorgboog

@Wesly van Horssen 

Aangezien enige inleiding ontbreekt roept dit artikel diverse vragen op:

Voor wie is deze uitleg bedoeld? Waarvoor heb je een account nodig? Wanneer moet je het account gebruiken? Wie moet een account aanmaken? Etc.

 

Deze reactie komt uiteraard niet uit de lucht vallen. In het verleden heb ik al eens geacteerd n.a.v. een soortgelijk artikel. Toen ik vervolgens n.a.v. vragen en problemen bij Visma aan de bel trok bleek dat wij nog niets hadden hoeven te doen en dat de informatie eigenlijk niet voor de niet-IT-er zoals een functioneel beheerder bedoeld was.  Conclusie was dat de communicatie wellicht onvoldoende duidelijk en concreet was.

En dat is wat mij betreft hier wederom het geval...

door Wesly van Horssen (Bijgewerkt ‎15-08-2023 16:07 door Wesly van Horssen VISMA )

@FBB Zorgboog je hoeft hier niks pro-actiefs mee te doen, wanneer je een API-applicatie nodig hebt dan is de handleiding een hulpmiddel. Een API-applicatie wordt relevant als uw IT-afdeling een koppeling gaat maken op een van de Youforce API's. Voor de Youforce API is een afname nodig dus dat gesprek start sowieso met je Customer Succes Manager.

Nico Deunk
CONTRIBUTOR *
door Nico Deunk

Hi,

 

Wij willen voor een klant van ons data uit Visma WFM API ontsluiten.

De applicatie is aangemaakt en de API aanroepen + scopes bepaald. Dit staat nu al 10 dagen in de status 'Pending'.

Hoe kan ik het best contact opnemen om dit vlot te trekken?

 

Dank je,

Nico

FBB Zorgboog
CHAMPION ***
door FBB Zorgboog

@Nico Deunk mijn advies - ticket aanmaken en er tevens achteraan bellen. Ik heb in het verleden ook eens geduldig gewacht tot er iets gebeurde, maar helaas. Pas na aanmaak van een ticket en bellen kwam er iets op gang. Toen ik vroeg waarom dit zo lang duurde kreeg ik het ontluisterende antwoord: wegens vakantie....