peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
Maija Guzeev
VISMA

Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä

tekijä Maija Guzeev

Tervehdys tuotekehityksestä!

Kysyisin Netvisorin myyntireskontraa käyttäviltä kirjanpitäjä- sekä yrittäjäkäyttäjiltä seuraavaa:

1. Missä tilanteissa teillä on tarve muokata jo lähetettyä laskua, muilta osin kun laskentakohteiden osalta?

2. Missä tilanteissa on tarve muokata jo lähetetyn laskun laskurivitietoja?

3. Miten kommunikoitte laskun saajalle tätä muutosta?

4. Onko syytä sille, ettei näissä tapauksissa voida käyttää myyntilaskun hyvitys -toimintoa? Mikä syy?

5. Kuinka usein näitä tilanteita sattuu?

Tarvitsemme tätä tietoa uuden myyntilaskunäkymän suunnittelussa. Jos näyttää siltä, että toimintoa ei tarvita, niin laskun uudistuksen yhteydessä poistamme ko. ominaisuuden. Eli jatkossa laskulla voi muuttaa vaan niitä tietoja, jotka eivät ole lähteneet asiakkaalle, tai heijastuneet tositteelle. Tällä pyrimme siihen, ettei virheellisiä muokkauksia pääse tekemään. Laskua voi toki vielä muokata ennen kuin se on lähtenyt asiakkaalle.

Kiitos oikein paljon vastauksista!

54 VASTAUSTA54
Ari Vänskä
CONTRIBUTOR ***

tekijä Ari Vänskä

Mielestäni ehdottomasti ei poisteta lähetettyjen laskujen muokkausmahdollisuutta. Monesti laskuja hiotaan vielä lähetyksen jälkeen ja saatetaan lähettää uudestaan, eikä tähän oikeasti kaipaa hyvitys&uusi lasku rumbaa.

Jotta asiakkaan pystyy vaihtamaan laskulla niin laskuhan täytyy palauttaa ensin muokkaustilaan, minulla on tällainen keissi missä tätä tapahtuu usein kun rajapinta rakentaa dublikaattiasiakkaita -> laskut joutuu siirtämään saman asiakkuuden alle ja dublikaatit poistetaan. Vaatii siis muokkaustilan ihan jo maksetulle laskulle asti.

Älkää poistatko tuota kun se on hyvä olla, se on vanhojen ja kankeiden järjestelmien ominaisuus missä ei voi muokata tai poistaa jo lähetettyjä laskuja.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Seuraamme laskukohtaisesti myyntikatteita, joiden pohjalta mm. maksetaan provisioita. Laskutusvaiheessa emme välttämättä tiedä aivan täsmälleen jonkin ei-varastotuotteen hankintahintaa ja muutamme sen jälkikäteen kun lopullinen ostolasku on tullut meille. Tästä syystä tuoterivejä on pystyttävä muokkaamaan jälkikäteen.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Olen samaa mieltä muiden kanssa eli muokkausominaisuus on tarpeen.

Tarpeellinen tilanteissa, joissa pitää muokata laskurivien kirjoitusasua. Ei niinkään muuttaa summia, mutta sisältöä muuten.

Samoja kokemuksia kuin muilla siitä, että hyvityslaskut ovat osalle ongelma, välillä pääsee helpommalla, kun muuttaa jo olemassaolevaa laskua.

Pyydän, ettei toiminto poistu, mutta tulen kyllä toimeen ilmankin. Muokkausominaisuuden poisto vähentäisi virheiden mahdollisuutta ja siksi näkisin sen hyvänä asiana.

Kalle Rapi
VISMA

tekijä Kalle Rapi

Yksi missä omalle kohdalle on tullut tämä tarve on että kun tarvitsee muokata esimerkiksi myyjää jälkikäteen jos se on unohtunut alkuperäiselle laskulle laittaa. Tätä käytetään taas raportointiin ja jos tätä ei pääse jälkikäteen päivittämään joudutaan manuaalisesti laskemaan Excelissä näitä tietoja.

Tarja Toivanen
CONTRIBUTOR ***

tekijä Tarja Toivanen

Ensireaktio uudistukseen toimistollamme oli tyrmistynyt. Laskujen muokkausominaisuutta ei saa poistaa. Palaan asiaan, kun saan käyttäjiltämme lisäkommentteja alkujärkytyksen jälkeen.

Maija Guzeev
VISMA

Moi Tarja,

Ei syytä huoleen. Kuten kirjoituksessani kerroin, toiminto poistetaan, JOS näyttää siltä, että sille ei ole tarvetta. Reaktiostasi päätellen, laskun muokkaamiselle on selkeä tarve. Odotan kovasti lisäkommenteja siitä, millainen käyttötarve toiminnolle on sinulla ja asiakkaillasi!

Tarja Toivanen
CONTRIBUTOR ***

Hei Maija,

Tässä toimistomme väen kommentteja aiheeseen:

  1. Esim. laskulle kirjataan mahdollinen lisämaksuaika ja eräpäivää muutetaan
  2. Laskulle lisätään esim. saunamaksu EUR 3. Näin pienistä summista ei kannata tehdä omaa laskua. Tai vastaavasti laskulta poistetaan esim. autopaikka EUR 8. Tai, jos uusi asukas vastaanottaa huonokuntoisen asunnon edellisen asujan jäljiltä, annamme osahyvityksen vuokraan ja muokkaamme jo lähetettyä laskua.
  3. Laskun saaja on monesti meihin päin yhteydessä aiheettomiin laskuriveihin liittyen. Lisäkulujen osalta tiedotamme laskun saajaa yleensä sähköpostitse.
  4. On työläämpää tehdä muutaman euron hyvityslaskuja kuin poistaa turhat rivit laskulta. Suurin osa laskuistamme on summaltaan pieniä, mutta laskuja lähtee kuukausittain paljon.
  5. Tilanteita sattuu kuukausittain.

t. Tarja Toivanen

Teemu Kolehmainen
CHAMPION ***

tekijä Teemu Kolehmainen

Onneksi tätä edes kysellään ettei vaan keneltäkään käyttäjältä kysymättä lähdetä käytössä tarpeellisia ominaisuuksia poistamaan. Missään nimessä ei saa lähteä muokkausominaisuutta poistamaan.

1) Lähetettyä laskua on tarpeen muokata esim. silloin kun asiakas pyytää maksuaikaa ja näin tarvitsee kirjata laskun kommentteihin uusi maksuaikataulu, ettei lasku lähde perintään ennen aikojaan. Samoin, jos pitää laskulle lisätä muistutusmaksuja, niin laskua ja sen laskurivejä pitää muokata (eli tässä vastaus myös kohtaan 2)

Näitä pitäisi laajemmin kysellä nimenomaan yritysasiakkaiden puolelta, jotka itse hoitavat laskutuksen (tätä Communityä kun seuraa vain murto-osa kaikista NV-käyttäjistä), heillä varmaan tilanteita on vieläkin enemmän kuin meillä kirjanpitäjillä. Yritysasiakkaille on ilmeisesti helpompaa muokata laskua, jos laskuihin tulee muutoksia. Jos nyt sitten sattuu tilanteita joissa tositteet ja laskut eroavat, niin onneksi on täsmäytysnäkymä jonka kautta pääsee hakemaan eroja ja korjaamaan ne.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Lähtökohtaisesti vahvasti sitä mieltä kuitenkin ettei yrittäjille anneta KP-rooleja joilla myyntilaskuja muokataan. Täsmäytysnäkymästä ei ole mitään hyötyä tässä tapauksessa jos esim on factoring käytössä.

Maija Guzeev
VISMA

Moi Teemu,

kiitos palautteesta! Hyvä, että tämä asia herätti ajatuksia, juuri niitä tarvitsemmekin käyttäjiltä suunnitteluvaiheessa.

1A. Myyntilaskulla on maksusuunnitelma-toiminto. Soveltuisiko se tuohon maksuajan lisäämiseen sinun tapauksessasi?

1B. Onko nämä lisättävät kommentit sellaisia, joiden pitää heijastua tositteella ja asiakkaalle lähteneellä laskupohjalla? Jos ei, niin jatkossa kommentointi onnistuisi sivupalkissa olevasta kommenttikentästä, kuten ostolaskulla on nyt.

2.  Tarkoitatko muistutusmaksujen lisäämisellä sitä, että teet alkuperäisestä laskusta muistutuksen? Oletettavasti tässä tapauksessa lasku lähetetään asiakkaalle uudestaan, eikö? Lähteekö muistutuslasku tällöin samalla laskunnumerolla kuin alkuperäinenkin lasku?

Ilman muuta kysytään myös yritysasiakkailta. Kiitos sinulle kommenteista!

Päivi Kontu
CONTRIBUTOR ***

tekijä Päivi Kontu

1) Jos on joku virhe laskulla ja sen voi korjata ilman hyvityslaskun tekoa tai haluaa lisätä itselleen jonkun oleellisen tiedon vaikka muistutukseksi asiakkaan seuraavan laskun tekoa varten.

2) Joskus on virheellinen tuotetieto tai asiakas saattaa haluta muokata laskurivin tekstiä omien tarpeidensa mukaisesti.

3) Jos muutos on oleellinen meille mutta ei vaikutusta asiakkaalle en aina ilmoita asiakkaalle. Riippuu asiakkaasta, joillekin pitää  aina lähettää hyväri ja ja uusi lasku ja joillekin riittää että lasku vain korjataan.

4) Vältetään turhaa hyvitys-uusi lasku rumbaa - joillakin asiakkailla tuntuu olevan ylivoimaisen vaikeaa kuitata hyväriä ja niitä pitää ihan rahalla maksaa.

On tärkeää että laskulle pystyy lisäämään huomautuksia lähetyksen jälkeen. Esimerkiksi jos yhteyshenkilö vaihtuu tai on joku muu seikka joka on tulevissa laskutuksissa huomioitava. En poistaisi lähetetyn laskun muokkausominaisuutta.

Maija Guzeev
VISMA

Hei Päivi,

Kiitos oikein paljon kommenteistasi. Saanen esittää muutaman lisäkysymyksen:

1. Mitä tarkoitat muistutuksella? Onko tämä eräänlainen kommentti? Myyntilaskulle olisi tulossa samanlainen kommenttikenttä, kuin ostolaskullakin olevassa sivupalkissa. Kommentteja ja muistiota voisi kirjoittaa ihan missä laskun vaiheessa tahansa.

2A. Lähetätkö tässä tapauksessa asiakkaalle laskun uudestaan? Lähteekö se samalla laskunumerolla?

2B. Mitä teet jo ennestään muodostuneelle tositteelle?

Huomautuksia ja kommenteja pystyy laskuun lisäämään jatkossa. Nyt kyseessä oli sellaiset muokkaukset, jotka heijastuvat tositteella sekä asiakkaalle lähteneellä laskupohjalla.

Päivi Kontu
CONTRIBUTOR ***

1. Muistutus voi olla kommentti ja tosi usein se on esim. projektin nimi. Koska meillä ei ole projektinhallintaohjemaa asiakkaan laskuluettelosta näkee mitkä laskut ovat mitäkin projektia, ehdottoman tarpeellista!

2A. Lähetän asiakkaalle laskun uudelleen samalla laskunumerolla.

2B. Korjaan tositteen mikäli laskumuutos aiheuttaa tarvetta korjata myös tositetta, joskus korjataan vain laskutekstiä jolloin tositteen muokkaustarvetta ei ole.