Maija Guzeev
VISMA

Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä

tekijä Maija Guzeev

Tervehdys tuotekehityksestä!

Kysyisin Netvisorin myyntireskontraa käyttäviltä kirjanpitäjä- sekä yrittäjäkäyttäjiltä seuraavaa:

1. Missä tilanteissa teillä on tarve muokata jo lähetettyä laskua, muilta osin kun laskentakohteiden osalta?

2. Missä tilanteissa on tarve muokata jo lähetetyn laskun laskurivitietoja?

3. Miten kommunikoitte laskun saajalle tätä muutosta?

4. Onko syytä sille, ettei näissä tapauksissa voida käyttää myyntilaskun hyvitys -toimintoa? Mikä syy?

5. Kuinka usein näitä tilanteita sattuu?

Tarvitsemme tätä tietoa uuden myyntilaskunäkymän suunnittelussa. Jos näyttää siltä, että toimintoa ei tarvita, niin laskun uudistuksen yhteydessä poistamme ko. ominaisuuden. Eli jatkossa laskulla voi muuttaa vaan niitä tietoja, jotka eivät ole lähteneet asiakkaalle, tai heijastuneet tositteelle. Tällä pyrimme siihen, ettei virheellisiä muokkauksia pääse tekemään. Laskua voi toki vielä muokata ennen kuin se on lähtenyt asiakkaalle.

Kiitos oikein paljon vastauksista!

54 VASTAUSTA54
Kati Leppänen
CHAMPION ***

Hei,

lähden siitä liikkeelle että laskua voisi muokata mielinmäärin kunhan:

a) tosite seuraa laskun muokkausten mukana eli muuttuu jos summia muutetaan.

b) mitään muutoksia ei sallita jos lasku lukitulla kaudella. Jos lukitun kauden laskuja pitää korjata, sen tekee kirjanpitäjä koska hän myös vastaa kausiveroilmoituksen oikeellisuudesta (tilitoimistomaailmassa).

Jos lukitun kauden laskulle pitää pystyä laittamaan sisäisiä kommentteja, niin se pitää pystyä ratkaisemaan jollain muulla tavalla. Lukitun kauden tositteisiin pystyy lisäämään liitteitä, miksi ei sitten myös kommentteja? Lukitun kauden laskun tekstikenttiä voisi korjata, mutta ei numeraalisia.

Lasku uudelleen lähetys riippuu sitten siitä että mitä laskulla korjattu, jos korjattu summia/tärkeitä teksikenttiä, niin silloin lasku lähetetään uudestaan. Jos muokattu sisäisiä kommentteja, laskua ei tarvitse lähettää uudestaan.

Jani Korhola
VISMA

Hei Kati,

Tuo kommenttien muokkaaminen on tässä varmasti se helpoin osuus, joten siitä ei tarvitse murehtia. Mikäli tällä mallilla mennään, niin sen määrittely että missä tilanteissa lasku pitää lähettää uudestaan on haastavampi kysymys, joskin tuo verottajan ohje antaa mielestäni tähän hyvän pohjan. Ja toki meidän pitää sitten pystyä tuo toteuttamaan siten että se on selkeä käyttäjälle ja teknisesti riittävän yksinkertainen, jolloin voi olla että joitakin kompromisseja joutuu tekemään.

Teemu Kolehmainen
CHAMPION ***

Mitä tulee oikeuksiin kuka saa laskuja muuttaa, niin varmaan lähtökohtaisesti ne jotka niitä tekevät. Avainasia on tässä nimenomaan se, että tosite elää samaa tahtia laskun kanssa.

1. Mitä taas tulee uudelleenlähettämiseen, niin se on varmaan pitkälti ostajan ja myyjän välinen asia, että mitkä ovat käytännöt kummassakin päässä. Jos ostaja vaatii hyvitystä vanhaan laskuun ja uutta korjattua laskua uudella numerolla, niin se tehtäneen siinä tapauksessa, mutta yrittäjät varmaan tykkäävät siitä jos jo olemassa olevat laskut voidaan oikaista suoraan lähtemättä tuohon hyvitysrumbaan. Yrittäjä tekee kuitenkin asiat niin, jotka ovat hänelle helpoimpia ja vähiten aikaa vieviä.

2. Laskupäivän päättämisen jättäisin tässä laskuttavan käyttäjän valittavaksi.

3. Tosiaan jos lasku on jo kaudella, jolta alv-ilmoitukset lähetetty, niin siinä tapauksessahan niitä ei saa lähteä muuttelemaan, koska silloinhan muuttuu alvikin jos summat muuttuvat. Nytkin tulee jo näitä varoituksia että lasku on lukitulla kaudella, jos epähuomiossa yrität vaikka laskulle lisätä kommenttia, joka ei taas vaikuta millään tavalla alviin. Eli muutokset, jotka koskettavat alvia, täytyisi pitää entisellään, mutta juuri nämä kommentoinnit pitäisi pitää mahdollisena myös laskuille jotka ovat alv-lukituilla kausilla. Laskujen kommentteihin kuitenkin kirjataan yrityksen sisäisiä laskuihin liittyviä muistettavia asioita ja nämähän eivät tule kun vaan yrityksen käyttäjien tietoon.

Kati Leppänen
CHAMPION ***

Tuulan idea on hyvä! Jos lasku siirtyisi lähetystilaan uudestaan, se varmistaisi kaksi asiaa jotka ovat tässä prosessissa todella tärkeitä. Tosite muodostuisi uudestaan, näin vältyttäisiin siltä että laskun sisältö ja tosite erottavat. Tämä on tärkeää tilitoimistolle siksi, että tilitoimiston vastuulla on alv-ilmoituksen oikeellisuus. Laskun lähetysprosessissa varmistuisi että asiakas todella saa sen korjatun laskun. Sama lasku kun pitää löytyä sekä lähettäjältä että vastaanottajalta samansisältöisenä. 

Teemu Kolehmainen
CHAMPION ***

Komppaan tässä asiassa niin yrityskäyttäjien kuin meidän tilitoimistokäyttäjien näkemyksiä. Laskuja pitää pystyä muuttamaan, ilman että tehdään aina erikseen hyvityslaskua. Toinen puoli on se, että kun laskuja muutetaan, niin yrityskäyttäjä ei aina ymmärrä sitä, että tosite ei muutu siinä samalla ja näin ollen kirjanpitäjä joutuu joskus kissojen ja koirien kanssa etsimään erottavia tositteita. Tähän pitäisi saada sama juttu kuin ostoreskontraan, jossa tosite muuttuu automaattisesti kun muuttaa laskun tiliöintejä, myös myyntilaskun tositteen pitäisi muodostua uudestaan sen perusteella jos laskua muutetaan.

Mervi Hynynen
CONTRIBUTOR ***

hei,

nyt sinä ajattelet asiaa ainoastaan tilitoimiston puolelta.

Laskua pitää pystyä korjaamaan !

- sekä summia että alvia ja lasku pitää pystyä lähettämään korjattuna uudelleen,

muuten tästä ohjelmasta ei ole yrityksille itselleen sitä hyötyä kuin pitäisi olla ja

joudutaan etsimään laskutusohjelmat muualta.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Asiakkaamme pyytää meitä kirjaamaan laskulle 50 pv netto, jotta heidän ulkomailla sijaitseva taloushallintonsa maksaa laskun ajoissa. Maksuehto on oikeasti 60 pv netto, joka käydään muuttamassa laskun lähetyksen jälkeen, jotta emme karhua laskuja liian aikaisin.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Mikäli lähetetyn laskun muokkaus toiminto jää, pitäisi ainakin tulle herja, että haluatko todella muokata lähetettävää laskua, ota yhteys kirjanpitäjään tms!

Mervi Hynynen
CONTRIBUTOR ***

tekijä Mervi Hynynen

hei, käyttöoikeuksilla mahdollista rajata jo nyt niin, etteivät muut voi muokata tehtyä laskua kuin kirjanpito-oikeuksilla olevat henkilöt, miksi siis vielä lisää noita popupeja, jotka hidastavat työskentelyä ?

- muuten  laskun muokkausoikeus on ehdottomasti oltava. Muussa tapauksessa Netvisor muuttuu jäykemmäksi laskutuksen osalta ja eräpäivät laskuilla siirtyisivät eteenpäin jo pienenkin korjauksen takia, kun aina pitäisi muodostaa hyvitys ja uusi lasku.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Hei!

Laskutan kerran kuukaudessa vuokria ja muita kuluja. Vuokrat ja kiinteat kulut pysyy vuoden samana. Muutan ainostaan muuttuvat kulut. Eli laskulla saataa olla 10 riviä kiinteitä kuluja, joita ei tarvitse muutaa ja kaksi riviä muuttuvia kuluja jotka joudun muuttamaan. Minulle nykyinen käytäntö on erittäin hyödyllinen. Toivottavasti se pysyy ennallaan.

Terveisin,

Eeva

Taru Heinonen
CHAMPION ***

tekijä Taru Heinonen

Myyntilaskun muokkaustoimintoa lähetyksen/tulostuksen jälkeen ei missään nimessä saa poistaa.


Pieniä virheitä esim puuttuva lisätieto jonka asiakas välttämättä vaatii laskulle, tapahtuu melko usein ja näiden korjaaminen on helppoa kun kirjanpitäjä pystyy korjauksen tekemään. Toisinaan laskussa oleva virhe (esim maininta käännetystä verovelvollisuudesta) huomataan vasta kun lasku on jo tulostettu pdf:ksi (ei siis vielä lähetetty asiakkaalle). Mikäli näitä ei pysty korjaamaan, aiheuttaisi todella paljon lisää hyvityslaskuja ja kirjanpidon luettavuuskin kärsisi siitä. Varsinkin kun edelleenkään ohjelma ei automaattisesti lisää hyvityslaskulle tietoa siitä mihin laskuun hyvityslasku on tehty (tästä on tehty kehitysehdotus)

Laskun rivitietojen korjaaminen yleensä liittyy virheelliseen tietoon esim hinnasta tms. Laskurivien korjaus jälkikäteen pitäisi olla mahdollista erityissti laskuissa, jotka on tulostettu pdf:ksi, eli niitä ei välttämättä ole edes vielä lähetetty asiakkaalle. Tämä korjausoikeus tulee kuitenkin edelleenkin pitää yksinomaan kirjanpitäjällä johtuen siitä, että ohjelma muodostaa kirjapidon tositteen laskua luodessa.

Itselleni näitä jo lähetettyjen myyntilaskujen muokkauksia tulee useita kuukaudessa ja toiminnallisuus on hyvin tärkeä osa jotta pystyn tekemään työni sujuvasti ilman turhia hyvitys-veloituslaskuja.

https://www.viimapaa.com/
Mervi Hynynen
CONTRIBUTOR ***

tekijä Mervi Hynynen

Hei,

muokkausominaisuutta ei pitäisi poistaa.

Meillä tehdään ennakkolaskuja toisesta järjestelmästä ja tieto siirtyy Netvisoriin.

1) Myyntilaskut menevät myyntiin eri kuukausille ja suorituksen tullessa aiemmin myyntireskontra alkaa erottaa, jolloin joudumme siirtämään laskun suorituskuukaudelle. Jos muokkausominaisuus poistuu, myyntireskontran erot jäävät pysyviksi...?

2) Siirtoaineisto ei aina täsmää alkuperäiseen laskuun, joten joudumme joskus korjaamaan Netvisoriin siirtynyttä laskua..

Lippo Mikola
CONTRIBUTOR **

tekijä Lippo Mikola

Aina toisinaan käy niin, että laskuun tulee jokin pieni lapsus, joka huomataan vasta laskun lähettämisen jälkeen. Tällöin laskun korjaaminen ja uudelleen lähettäminen on mielekkäämpi vaihtoehto kuin virheellisen laskun hyvittäminen ja uuden laskun tekeminen.

Kati Leppänen
CHAMPION ***

tekijä Kati Leppänen

Hei,

myyntilaskujen muokkausta yllämainituista syistä ei saisi poistaa. Mutta näin tilitoimistonäkökulmasta asiakkaiden muokkausoikeutta voisi vähän rajoittaa. Asiakkaat voisivat jatkossakin muokata laskun yläosaa, esim. lisätä myyjien tietoja tai muuttaa/lisätä tietoja tekstikenttiin mutta eivät pääsisi tositteen muodostumisen jälkeen muokkailemaan varsinaisia laskurivejä (euromääriä tai muuttamaan alv-tietoja). Jos tositteeseen vaikuttavissa tiedoissa on korjattavaa, asiakas ottaisi yhteyttä kirjanpitäjään. Kirjanpitäjä ottaa kantaa siihen että voiko laskurivejä muokata ja lähettää lasku uudestaan, vai pitääkö tehdä hyviityslasku ja uusi lasku.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Asiakkaiden muokkausoikeudet voi rajoittaa olemattomiin ottamalla KP-roolin pois. Oppivat sitten tekemään laskunkin heti kerrasta oikein kun muokkaamisen pystyy tekemään vain kirjanpitäjä.

Maarit Hulkko
CHAMPION *

tekijä Maarit Hulkko

Virheiden mahdollisuus on valitettavasti niin inhimillinen piirre, että 100% onnistumista ei voi aina vaatia. Meillä välillä tulee myös asiakkaalta väärät laskutustiedot tai viite jne. Silloin olisi kyllä hankalaa, ettei enää voisi jälkikäteen korjailla laskuja.

Mukavaa päivää kaikille!Hymiö Onnellinen

Kati Leppänen
CHAMPION ***

tekijä Kati Leppänen

No en kyllä haluaisi ihan jokaista virheellistä myyntilaskua korjata, jos kaikki oikeudet otettaisiin pois. Itsellekin tulee välillä myyntilaskuihin virheitä, vaikka kirjanpitäjä olenkin Hymiö Onnellinen

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Hei!

Yhtiömme käyttää laskujen muokkausoikeutta ainakin seuraavissa tapauksissa:

1.     Laskun eräpäivää siirretään asiakkaan kanssa tehdyn sopimuksen mukaan. En tiedä miten tuo maksusuunnitelma toimii, joten en osaa sanoa olisiko tästä toiminnosta korvaajaksi. Eräpäivän muutto on kuitenkin yksinkertainen toimenpide.

2.     Jos laskulle haluaa lisätä kommentin, joka näkyy myyntireskontrassa, niin tämä vaatii laskun muokkausoikeutta.

Eli olemme vahvasti sitä mieltä, että tätä toiminnallisuutta ei saa poistaa.

Enna Rane
CONTRIBUTOR ***

tekijä Enna Rane

Tuo lähetetyn laskun kommentointi on erittäin tärkeä! Olisi mahtavaa, jos kommentin voisi lisätä myös lukitulla kaudella olevalle laskulle.

Teemu Kolehmainen
CHAMPION ***

Hei


Tästä aiheesta olen kehitysideankin aikanaan tehnyt, lisää tykkäyksiä huutaa jotta sillä olisi edes toiveita tuotantoon asti: Lukituilla kausille olevien myyntilaskujen kommentointimahdollisuus

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Meillä on sama tilanne, että asiakas vaatii esim. puuttuneen tilausnumeron lisäyksen laskulle tms. Tätä varten on aivan turhaa laittaa hyvitystä ja uutta laskua. En ymmärrä miksi tämä pitää poistaa.