Maija Guzeev
VISMA

Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä

tekijä Maija Guzeev

Tervehdys tuotekehityksestä!

Kysyisin Netvisorin myyntireskontraa käyttäviltä kirjanpitäjä- sekä yrittäjäkäyttäjiltä seuraavaa:

1. Missä tilanteissa teillä on tarve muokata jo lähetettyä laskua, muilta osin kun laskentakohteiden osalta?

2. Missä tilanteissa on tarve muokata jo lähetetyn laskun laskurivitietoja?

3. Miten kommunikoitte laskun saajalle tätä muutosta?

4. Onko syytä sille, ettei näissä tapauksissa voida käyttää myyntilaskun hyvitys -toimintoa? Mikä syy?

5. Kuinka usein näitä tilanteita sattuu?

Tarvitsemme tätä tietoa uuden myyntilaskunäkymän suunnittelussa. Jos näyttää siltä, että toimintoa ei tarvita, niin laskun uudistuksen yhteydessä poistamme ko. ominaisuuden. Eli jatkossa laskulla voi muuttaa vaan niitä tietoja, jotka eivät ole lähteneet asiakkaalle, tai heijastuneet tositteelle. Tällä pyrimme siihen, ettei virheellisiä muokkauksia pääse tekemään. Laskua voi toki vielä muokata ennen kuin se on lähtenyt asiakkaalle.

Kiitos oikein paljon vastauksista!

54 VASTAUSTA54
Helena Lindell1
CHAMPION ***

tekijä Helena Lindell1

Laskun rivisummien muokkausta lukuunottamatta tulisi muokkaustoiminto säilyttää.

Esim lähetettyjä laskuja on jouduttu jälkeen päin tarkentamaan mm. siksi, että asiakkaallemme näkyvä info olisi parempi.  On tullut tilanteita, jossa selvitetään miltä osin jokin projekti on laskutettu ja lisäämällä laskutietoa, on asiakas osaltaan voinut tarkastaa, että kaikki on tullut laskutettua. Kyseessä ne tietokentä, joita saadaa laskulistalle (esim. viitetieto)

Jani Korhola
VISMA

Hei Helena,

Viitetieto ja muut selitekentät ovat muokattavissa reskontraoikeuksilla uudessa myyntilaskunäkymässä.

Miika Toivonen
CHAMPION ***

@Jani Korholaonko tietoa milloin vanha myyntilaskunäkymä poistuu käytöstä? Meillä se on toistaiseksi ainoa keino saada oikeanlainen lasku asiakkaalle. Laskut tehdään ulkoisessa järjestelmässä, joka ei vielä taivu valuuttalaskutukseen, joten joudun muokkaamaan rajapinnan yli NV:iin tullutta Avoin-tilassa olevaa laskua valuutan ja laskurivien hintojen osalta. Muokkauksen jälkeen lähetän laskun NV:stä kun muut menevät asiakkaille suoraan sieltä ulkoisesta järjestelmästä. Idea tietyn laskudatan tuomisesta Lähettämätön-tilassa on pöydällä, mutta pitäisi tietää paljonko tässä on aikaa..

Jani Korhola
VISMA

Hei Miika,

 

Toistaiseksi päivää ei ole vielä päätetty. Ennen kuin voimme viedä vanhan laskunäkymän pois käytöstä, meidän pitää tehdä vielä useita pieniä muutoksia ja parannuksia uuteen näkymään. Vanhan näkymän poistamiseen liittyy myös tuo myyntilaskun rajapintaresurssi, jota emme tule päivittämään siten että se tukisi uutta myyntilaskua. Sen sijaan tulemme julkaisemaan kokonaan uuden rajapintaresurssin, joka tukee uusittua myyntilaskua. 

 

Ennen kuin nämä kaikki on tehty, niin uskon että olemme jo loppupuolella vuotta 2019. Näin ollen ainakin tämä vuosi on vielä aikaa käyttää vanhaa myyntilaskunäkymää. Tulemme tiedottamaan vanhan näkymän poistamisesta hyvissä ajoin, jotta muutokseen ehditään varautua. Pitää myös muistaa että tuo on yksi käytetyimpiä resurssejamme.

Teemu Kolehmainen
CHAMPION ***

Toivottavasti noihin pieniin ja isompiinkin muutoksiin kuuluu käytettävyyden parantaminen nykymuodosta. Nykyiselläänhän koko tuo uusi näkymä on ihan käyttökelvoton kun joudut joka kenttään klikkailemaan ja sitten hyväksymään antamasi tiedon ennen kuin siirryt antamaan seuraavaa tietoa. Useita aivan turhia klikkauksia vanhaan näkymään verrattuna. Ketähän koko uudistus mahtaa palvella, muuta kun niitä jotka suunnittelee ulkoasua. Hypätkääpä vaikka päiväksi jonkun laskuttajan saappaisiin käyttämään uutta näkymää, niin voisitte itsekin huomata kuinka lapsenkengissä se on. Varsinkin yrityskäyttäjät tulevat riemastumaan kun kaikki menee uusiksi ja laskun tekemiseen menee moninkertaisesti aikaa kuin ennen ja lisäähän tämä myös meidän kirjanpitäjien työtä, kun on tärkeämpääkin tekemistä kun klikkailla miljoona kenttää ennen kuin saat yhden laskun tehdyksi. Toivottavasti tuo muuttuu järkevämmäksi viimeistään siinä vaiheessa kun se kaikille taas järjenvastaisesti pakotetaan käyttöön, ettei muutoksia joudu odottamaan vuosia niinkuin esim. yritysvalikon järkeistämisen kanssa.

Miika Toivonen
CHAMPION ***

Ok, kiitos tiedosta Jani!

Jani Korhola
VISMA

tekijä Jani Korhola

Hei kaikki keskusteluun osallistuneet.

Julkaisin tänään blogin jossa kerron tarkemmin mitä myös tähän keskusteluun liittyvää on tulossa myyntilaskunäkymän uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa.

Pia Sarin-Pylvänäinen
CONTRIBUTOR ***

tekijä Pia Sarin-Pylvänäinen

Käytän muokkaustoimintoja tekstikenttien, maksuehtojen jne muokkaukseen. toivon että ominaisuutta ei poisteta.

Christel Vaenerberg1
CONTRIBUTOR ***

tekijä Christel Vaenerberg1

1. kun asiakkaan nimessä tai asiakastiedoissa on virhe.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Mielestäni laskujen muokkaus on hyvä poistaa. Laskujen kopiointia tarvitsen. Kiitos!

Kati Leppänen
CHAMPION ***

tekijä Kati Leppänen

Mika Niemi: laskuja voi jo nykyisellään kopioida, myyntilaskulla on tämä toiminto alasvetovalikossa. Jos on säännöllisesti toistuva vakiolaskutus, niin kannattaa käyttää sopimuslaskutuksen palvelukoreja.

Anonymous
Entinen jäsen

tekijä Anonymous

Joo, tätä käytän jatkuvasti.

Mervi Hynynen
CONTRIBUTOR ***

tekijä Mervi Hynynen

Hei,

tässä taas yksinomaan “tilitoimistomielipide”

- tilitoimistolle ei ole väliä siitä, miten saadaan pienen korjauksen vaativalle

suurellekin laskulle suoritus, näissähän saattaisi eräpäivä siirtyä viikkoja, jos korjausmahdollisuus puuttuisi,

(myynti saattaisi siirtyä näissä myös toiselle kuukaudelle)

- tai saadaanko myyntiraportille oikeat kustannuspaikka-, myyjä-, tuote- yms tiedot

- olisi todella hankalaa, jos mitään ei pystyisi korjaamaan

Terveisin

Driv-Yhtiöt Oy

Driving Team Oy

Mervi Hynynen

Mervi Hynynen

puh: 050 414 28 45

From: mailto:visma@jiveon.com

Sent: Thursday, October 26, 2017 10:01 AM

To: Mervi Hynynen

Subject: Vs: - Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä

Visma Solutions Community

Re: Myynti ja saatavat - Lähetettyjen myyntilaskujen muokkaus poistuu käytöstä

reply from Mika Niemi in Netvisor-tuoteideointi - View the full discussion

Kati Leppänen
CHAMPION ***

Hei,

täällä toinen tilitoimistomielipide, meitä/meillä kyllä kiinnostaa mitä asiakas pystyy itse tekemään/korjaamaan ohjelmassa ja että sisäisen laskennan raportointi on kunnossa. Myyntilaskutus on käytännön syistä usein asiakkaan vastuulla, tästä syystä laskun muokkausoikeus avoimille kausille tulisi säilyttää. Suljetun kauden muokkaukset ovat sitten kirjanpitäjän vastuulla, jo pelkästään vastuukysymysten vuoksi.

Vastuukysymysten vuoksi tässä on ollut ongelmallista se, että tosite ei ole muuttunut summien muuttuessa. Tästä syystä kirjanpitoon on tullut eroja joita on sitten jouduttu kaivelemaan. Ja tästä syystä se raportointikin on sitten ollut väärin.

Janika Sinkari
CONTRIBUTOR ***

tekijä Janika Sinkari

Meillä kyllä tuota korjaustoimintoa joutuu käyttämään, liikaakin Hymiö Surullinen

Meillä laskut siirtyvät autofuturista netvisoriin ja lähetetään siitä eteenpäin ja koska näitä kahta ohjelmaa ei saada pyynnöistäni kekustelemaan keskenään niin joudun korjailemaan laskuja paljon.

Jos ei ole teityllä tavalla tehty laskua F.ssä niin koko tuote rivi ei siirry NV.riin ja jos olen lähettänyt paperilaskun asiakkaalle suoraan Futurista asiakas maksaa laskun oikein ja en ole aina huomannut että summa heittää vaikka 20€ niin joudun jälkikäteen korjaa laskun NV.riin (asiakas on saanut laskun oikein). Ja olishan se hyvä että se silloin muistuttaisi että korjaa tosite. Tosin pari kertaa ison duunin tehneenä missä heitto se alkaa olla jo takaraivossa se muistaminen.

Kaikki verkkolaskut joudun tarkistamaan huolella, koska sieltä puuttuu hirveesti tietoa joita lisäilen, yritän saada lisättyä ne ennen lähtöä mutta välillä vakuutusyhtiöt tai yrityksen haluavat sinne jotain lisä infoa. Ja silloin lähetän heille laskun uudelleen viestillä TÄMÄ LASKU KORVAA AIJEMMIN SAAMANNE SAMANNUMEROISEN LASKUN He eivät välttämättä halua hyvityslaskuja ja uutta laskua vaan haluavat korjatun laskun.

Jyrki Saikkonen
CONTRIBUTOR ***

tekijä Jyrki Saikkonen

Tuo muokkausoikeuden poiston huonous riippuu hieman siitäkin, milloin NTV katsoo laskun lähetetyksi- samantien kun on tulostettu (fyysisesti/jo ruudulla)? Tuossa vaiheessa useinkin joutuu korjaamaan kun huomaa laskulla oma tekemän virheen (niitäkin tulee :smileyblush:) kuten esim väärä ale prosentti tmv.

Voi esittää myös vastakysymyksen- miksi tuo muutos mahdollisuus tulisi poistaa? Tuon tositteen oikeellisuus on ainoa syy miksi tämän ymmärrän, mutta eikö tuohonkin auttaisi ruudulle tuleva kehoitus/muistutus tarkistaa tositteen oikeellisuus muutoksen jälkeen. Meitä yrityskäyttäjiäkin on monen tasoisia, enkä minäkään pikkumuutoksen takia mielellään kirjanpitäjää alkaisi häiriköimään- varsinkaan kun NTV ssä ei ole kunnollista viesti/huomautus toimintoa.

Kaikenlaiset rajoitukset vaikeuttaa ohjelman käyttöä- tällä hetkellä suurin rajoite on myyntitilauksen muutoksen mahdottomuus jo alv-lukitulla kuulla- NTV käsittelee jo tilauksia "laskuina" määrittäen eräpäivät ym turhaa lähetteelle.

Tuula Jehkonen
ACTIVE CONTRIBUTOR ***

tekijä Tuula Jehkonen

Toivoisin että alv merkintöjä lähetetyltä laskulta ei saisi enää muutettua vaan jos veroissa on virhe tehdään hyvitys ja uusi lasku. Nythän netvisorista ei taida nähdä jos laskua korjataan onko korjattu lasku lähetetty asiakkaalle. Jos esim. on laskutettu verollinen lasku joka kuuluisi olla veroton ja korjataan vain omaa laskua niin vastaanottaja vähentää alvin vaikka lähettäjä ei sitä tilitä.

Mervi Hynynen
CONTRIBUTOR ***

hei,

tarkoitan siis avoimelta kaudelta laskua pitää pystyä korjaamaan.

Ostoreskontran puolellahan tosite muuttuu, kun ostolaskua korjataan,

miksi myyntipuolella tosite ei “korjaannu”

Tuula Jehkonen
ACTIVE CONTRIBUTOR ***

Niinhän minä Mervi ajattelen,

olisiko hyvä ajatus että jos laskua korjataan se siirtyisi takaisin lähettämättömät tilaan ja tosite muodostuisi uudelleen korjattuna? Lähinnä ajan takaa sitä että korjattu lasku varmasti lähetetään asiakkaalle.

Jani Korhola
VISMA

Hei Tuula, Kati ja Teemu,

Olemme nyt aloittaneet myyntilaskun uudistamisen ja tämä muokkaukseen liittyvä aihe on enemmän kuin tärkeä saada nyt ratkaistua.

Tämä on hyvin houkutteleva ajatus ja olen itsekin miettinyt vastaavaa yhtenä vaihtoehtona. Käytännössä voisimme sallia kaikki muutokset laskuille myös ilman kirjanpitäjän oikeuksia, jolloin yritysten reskontrakäyttäjät voisivat korjata omat virheensä ilman että tarvitsee häiritä kirjanpitäjää. Myös tosite päivittyisi tässä automaattisesti. Kuitenkin muutama mietittävä asia tulee tässä eteen.

1. Mitkä kaikki tiedot ovat sellaisia joiden muuttamisen jälkeen lasku pitää lähettää uudestaan?

- Asiakastiedot, tuotteet ja summat toki, mutta jos muutan vain laskentakohteita tai teen jaksotustositteen (jaksotus tulossa mahdolliseksi 2018), niin silloin toki tosite pitää päivittää, mutta laskua ei tarvitse lähettää uudestaan. Lisäksi jos lisään laskulle lisätietoja, kommentteja tai maksusuunnitelman, niin näissäkään lähetystä ei mielestäni ole pakko tehdä uudelleen, ellei kyseessä ole tieto minkä asiakas on laskulle vaatinut.

- Tällä sivulla on toki paljon aiheeseen liittyvää tietoa, mutta voisiko tässä tukeutua verottajan ohjeeseen laskumerkinnöistä ja pakottaa uudelleenlähetys aina kun tämän listan tietoja muutetaan? Laskutusvaatimukset arvonlisäverotuksessa - Verohallinto

2. Pitääkö laskupäivän ja tositteen päivän säilyä ennallaan vaikka lasku lähetettäisiin uudelleen viikon kuluttua ja mahdollisesti eri kuukauden aikana kuin ensimmäinen lasku?

3. Jos muokattu lasku on ALV-lukitulla kaudella, niin tällöin laskun muokkaus pitäisi varmasti estää kaikilta, jolloin vain kirjanpitäjä pääsisi laskua muokkaamaan kun avaa ensin lukituksen.