peruuta
Näytä tulokset kohteelle 
Hae sen sijaan kohdetta 
Tarkoititko: 
Rane Olsen
VISMA

Tilinpäätös ja ALV-tilit

tekijä Rane Olsen

Tämä on meiltä tuesta aika usein kysytty asia, joten teen tästä postauksen myös tänne Communityn puolelle.

Jos tilinpäätöksessä on tilanne, missä järjestelmän tekemä ALV-kirjaus verotilille 2948 pitää purkaa (esim. oltaessa tilanteessa, missä yrityksellä on tilinpäätöksessä ALV-saamisia ja ne pitää saada taseen oikealle puolelle), niin siinä voidaan soveltaa seuraavaa menetelmää:

Huolehdi ensimmäiseksi siitä, että tilinpäätöksen viimeisen kuukauden ALV on lasketettu ja kirjattu, eli se olisi sen osalta ns. valmis. Tee siitä myös ALV-ilmoitus, minkä varmaankin olet jo tehnyt.

Tämän jälkeen siirry Tilinpäätös-toimintoon ja siitä Tilikausien hallintaan. Hallinnan oikealla puolella on Lukitukset-laatikko, siinä on ALV-lukituksen päivämäärä ja sen perässä on pieni sininen neliö jossa kynä.

Screen Shot 2018-05-24 at 13.45.31.png

Laita nyt muistiin missä ALV-lukitus oikeasti on ja tarkasta ettei sinulla ole ALV-ohitusta tehtynä, jos on, niin se pitää peruuttaa ja kirjata sen kk:n ALV. Paina sitten sitä sinistä nappia ja aseta ALV-lukitus tilinpäätöskuukautta edeltävän kuukauden loppuun. Nyt olet vapaa tekemään muutoksia kaikkiin tileihin. Tee uusi MU-tosite ja laita siitä Automaattinen vastakirjausehdotus ja ALV-laskenta asentoon OFF. Kirjaa nyt haluamasi kirjaukset täysin manuaalisesti, voit käyttää ALV-tilejä 1763 ja 2939 nyt vapaasti, koska se ALV-laskenta laitettiin asentoon OFF. Kun kirjaukset on tehty, niin palaa tilikausien hallintaan ja paina taas sitä sinistä nappia ja palauta ALV-lukitus siihen missä se alkujaan oli. Tarkasta tase, että sinulla on siellä nyt oikeat luvut. Huom! Tilinpäätöksen viimeistä kuukautta ei saa enää ALV-ohittaa, se sotkee nuo tekemäsi manuaalikirjaukset ja joudut tekemään ne kaikki uudelleen jos ohitat ko. kauden.

Yleensä on kuitenkin suotavaa käyttää muita kuin järjestelmän ALV-tilejä, jottei taas seuraavan kauden alussa joudu purkamaan näitä kirjauksia ja aiheuta sitä kautta ongelmia kauden ensimmäisen kuukauden ALV-laskentaan. ALV-aputilejä ovat esim. 1762, 1764 ja 2946.

0 VASTAUSTA0