Mijn Communities
Help

Workshop ouderschapsverlof - Terugkoppeling mbt vragen

door Levin Lenaerts (Bijgewerkt ‎27-09-2023 17:48 door Léon van Berkel VISMA )

De afgelopen periode hebben we 2 workshops verzorgd mbt ouderschapsverlof.

Uit deze workshops kwamen verschillende vragen waarvan we de antwoorden met jullie willen delen:

 

Volgnr Vraag Antwoord
2022-07-07
1 Wanneer komen de self service formulieren beschikbaar? Uiterlijk 15 juli, eind van deze week
2 Je mag bij het UWV alleen hele weken aanvragen - zit er een count op dat een opname uit 1,2,3 etc x de contracturen moet zijn zodat je geen halve weken krijgt.

De gegevens in Methode II worden dus niet bij kindgegevens vastgelegd als ik het goed begrijp. Daarnaast maakt hij 1 verlof potje aan. Dus als je onbetaald OSV wil opnemen moet je weer eerst de kindgegevens invullen.

Komt die count er wel? - Hier komen we later op terug.

Advies altijd achteraf verzoek aan UWV sturen
Daarnaast gaan we kijken om hiervoor een een standaard rapportage zsm beschikbaar te stellen (voor eind augustus).
3 Kan de vastleggen in HR Core + Self Service workflows voor onbetaald ouderschapsverlof hetzelfde blijven?
De oude ouderschapsverlof regeling wordt Onbetaald, derhalve blijft oude inrichting onveranderd.

Ik denk wel dat het goed is om te beseffen dat in de huidige regeling 26 weken wordt aangehouden en in de nieuwe methodiek 17 weken Afhankelijk van de inrichting bij de oude regeling: Wanneer dit op een eigen aangemaakte verlof soort is, dan zal de generieke ouderschapsverlof soort, niet automatisch worden overgezet naar de nieuwe verlofsoort (onbetaald).
4 Opmerking:
Let op bij kinderen die voor de augustus 2022 regeling al zijn geboren. Daarvoor geldt niet de volledige 9 weken betaald.

Kinderen geboren vanaf 2 augustus 2021 minimaal 1 week maximaal 9 weken. Afhankelijk wat al is opgenomen aan onbetaald ouderschapsverlof.
 
5 Maar je moet toch zelf potjes bijboeken - dus als iemand een kind van 2 jaar heeft wordt in 1e instantie 17 weken aangemaakt en dan moet je zelf de 9 weken bijboeken of zie ik dit verkeerd

Dit is afhankelijk van welke best practice je gebruikt in Self Service
6 Ouderschapsverlof opgenomen, kind scherm automatisch van saldo ?

Ja, eenmaal opgenomen verlof via het scherm kind, wordt meegenomen in het bepalen van het Saldo Extra Individueel verlof recht.
7 Ouderschapsverlof recht, opnemen onbetaald, toch saldo betaald.
Bij opnemen van onbetaald, wordt betaald niet aangemaakt.

Ja dit klopt. Je neemt eerst betaald op indien je dit wilt, daarna onbetaald.
8 Als iemand een gehele maand volledig ouderschapsverlof opneemt bestaat er dan het risico op negatief verloonde uren?
Wanneer er sprake is van een maand verloning en een medewerker neemt volledig ouderschapsverlof op, dan kan er negatief uren op treden.
Ja, gezien bij de salarisberekening wordt uitgegaan (bij maand verloning) van 173.3333 uren per periode en de werkelijke uren in de maand kan schommelen
9 Moet ik betaald ouderschapsverlof korten op pensioen Nee, dit is afhankelijk van het pensioenfonds waarbij je bent aangesloten. Op medewerkersniveau kan je afwijkende premies opgeven indien nodig
07-07-2022 13.00 uur
10 Waarom moet nul worden opgegeven bij minimum negatief uren. (HRCB)

Dit is een generieke verlofregeling waarbij je niet negatief mag uitkomen. Daarom waarde nul.
11 Blijft de interface loonaangifte ongewijzigd met ingeven onbetaald verlof bij het opnemen van betaald ouderschapsverlof of wordt het menu uitgebreid? Indicatie in loonaangifte

Payroll zorgt dat de juiste indicaties mee worden gegeven in de loonaangifte. Geen extra aanpassingen hiervoor nodig vanuit de klant
12 zo te horen gaat berekening op basis van het huidige loon in de betreffende maand, echter het uwv betaald op basis van een refertejaar voorafgaand aan de aanvraag, hierdoor zullen er altijd verschillen ontstaan, hoe moet dit worden opgelost ?

Dit is een verzoek wat we gepland hebben om in de toekomst gelijk in te richten als geboorteverlof.
13 Op strook - Hoe wordt het verwerkt?
Levin: strook voorbeeld maken.

Zie laatste presentatie
14 Staan de best practice formulieren in Selfservice dan bij formulieren?


De Self Service workflows en formulieren komen in de loop van volgende week via Importeren definities ter beschikking en kun je dan importeren in je eigen omgeving. En idd , deze staan dan klaar bij de formulieren. Aha dus je kiest eerst definities importeren, kiest dan het juiste formulier en daarna is deze beschikbaar bij formuleren Weer wat geleerd! Dank Pascal!
15 Hoe om te gaan met adoptie kinderen, waarvan het kind al ouder dan bij een direct geboren eigen kind. Dit voor betaald verlof. (zie ook mail van Center parcs)


Op dit moment kan dit alleen via workaround. Opname in gezin is (fictieve) geboortedatum
13-07-2022
16 als iemand het onbetaald verlof wil verspreiden moet de werknemer dan per dag het ouderschapsverlof invoeren? Ja, elke verlofaanvraag kan per dag
17 Kun je gebruik maken van deze workflow als je geen verlofregistratie hebt in HR Core? Technisch kan het, het is verstandiger om te kijken hoe je dan aan verlof uren komt en deze dan direct in de Payroll te importeren
18 bij beide methodes is de loonstrook elke maand afwijkend afhankelijk van het aantal ouderschapsverlofuren in die maand . Of is een een gemiddelde mogelijk ?

Klopt
19 Begrijp ik het goed dat je bij methode 2 een aanvraag doet voor betaald ouderschapsverlof, en een nog een aanvraag voor het onbetaald ouderschapsverlof?

Ja, dat is correct. Bij methode 2 dien je voor zowel betaald als voor onbetaald ouderschapsverlof een aanvraag in te vullen waarna het verlofsaldo per aanvraag wordt aangemaakt
20 Geldt de beperking van 1 jaar ook voor geadopteerde kinderen?
Bianca van de Graef11:34
en wat als een nieuwe medewerker niet doorgeeft dat hij al betaald ouderschapsverlof heeft opgenomen bij zijn vorige werkgever?
maar als werkgever lopen we dan geen risico

Wanneer een mdw niet doorgeeft dat hij al betaald ouderschapsverlof heeft gehad, is er sprake van fraude. Wanneer er dan eventueel al bij het UWV een aanvraag is gedaan, kan dit zichtbaar voor worden. Risico werkgever is dat er te lang en dus teveel wordt doorbetaald.
21 Dus het betaald ouderschapsverlof wordt ook over de toeslagen berekend? Of kan je dat ook uitzetten?

Verlof wordt alleen berekend over looncomponenten die gekoppeld zijn
22 Zijn er consequenties voor de verlof opbouw?

Vakantie opbouw bij oudeschaps verlof In HR Core dien je wel verlofrecht korting aan te passen
2 Opmerkingen