Mijn Communities
Help

Personeelsdossier API vervangt Dossier Connector

door Peter van Miltenburg (Bijgewerkt ‎20-06-2024 11:52 door Peter van Miltenburg VISMA )

De Dossier Connector is het huidige koppelvlak waarmee toepassingen van buiten Youforce documenten kunnen toevoegen aan Personeelsdossier, zoals bijvoorbeeld vanaf een scanner of een multifunctionele printer (MFP).

 

Wat gaat er veranderen?

De Dossier Connector maakt gebruik van een client-certificaat voor de autorisatie van de verbinding met Youforce. Deze certificaat-technologie wordt vervangen door een modernere technologie met een hoger beveiligingsniveau, zoals dat eerder al voor de gebruikers van Youforce is gedaan.

 

De Dossier Connector wordt daarom in de loop van 2024 uitgefaseerd

 

Ter vervanging van de Dossier Connector wordt een nieuwe Personeelsdossier API beschikbaar gesteld die dezelfde functionaliteit biedt. Doordat er sprake is van een andere technologie zal elke toepassing die momenteel van buiten Youforce de Dossier Connector aanroept (de 'client-applicatie') hier op aangepast moeten worden.

Waarom?

De Dossier Connector maakt niet alleen gebruik van de certificaten-technologie die wordt uitgefaseerd, maar ook de Dossier Connector zelf is gebaseerd op oudere technologieën. Om ook deze functionaliteit te moderniseren zal de Dossier Connector worden vervangen door een API.

De nieuwe Personeelsdossier API maakt gebruik van de nieuwste technologieën, op basis van moderne standaarden en beveiliging op basis van tokens. De Personeelsdossier API wordt net als de eerder geïntroduceerde File API en de verschillende Domein API’s van Youforce beschikbaar gesteld in de Visma Developer Portal. 

 

Wanneer?

Binnenkort kan er geen certificaat meer aangemaakt worden in Gebruikersbeheer van Youforce. Dit betekent dat er geen nieuwe integraties met de Dossier Connector gemaakt kunnen worden. Het is daarom aan te raden om voor nieuwe integraties nu al de nieuwe Personeelsdossier API te gebruiken. 

 

Voor bestaande integraties is het noodzakelijk om in de loop van dit jaar aan te passen naar de Personeelsdossier API vóórdat de Dossier Connector niet meer gebruikt kan worden.


Uiterlijk 31 december 2024 zullen alle Dossier Connector integraties overgezet moeten zijn op de Personeelsdossier API, omdat de toegang op basis van certificaten dan niet meer mogelijk is. Vanaf dat moment zal ook Dossier Connector niet langer functioneren.

 

Belangrijk: verlopend certificaat

Als jouw organisatie momenteel gebruik maakt van de Dossier Connector dan is het zinvol om te controleren tot wanneer het huidige certificaat geldig is. Omdat het binnenkort niet meer mogelijk is om een certificaat te vernieuwen in Youforce Gebruikersbeheer, is het aan te raden om een certificaat dat binnenkort verloopt nu te vernieuwen, zodat de Dossier Connector blijft werken totdat de Personeelsdossier API bij jouw organisatie in gebruik wordt genomen. Houdt voor meer informatie over het uitfaseren van Youforce Gebruikersbeheer de nieuwspagina's op de community in de gaten.

 

Wat doen wij?

De Personeelsdossier API is vanaf nu 'controlled available' voor gebruik. Wij hebben de volgende documentatie beschikbaar die gebruikt kan worden om de integratie tot stand te brengen:

Deze informatie is ook beschikbaar op de pagina Productdocumentatie 

 

Daarnaast is er een Slack-kanaal beschikbaar waar software-ontwikkelaars specifieke vragen kunnen stellen over de API en het tot stand brengen van de integratie: youforce-personnel-file-api

 

Wat wordt er van jou verwacht?

In de meeste gevallen is de integratie met Dossier Connector tot stand gebracht door een derde partij (integratiepartner) die de koppeling heeft geïmplementeerd. Deze integratiepartner kan een soortgelijke integratie tot stand brengen met de Personeelsdossier API.

 

Vaak dient daarvoor de lokaal geïnstalleerde software bijgewerkt te worden of, als er sprake is van een cloud-oplossing, dan dient deze door de integratiepartner aangepast te worden. Wij adviseren om op korte termijn contact op te nemen met de integratiepartner om dit tijdig te realiseren.

 

Het kan ook zijn dat jouw organisatie zelf de integratie tot stand heeft gebracht. In dat geval kan de betreffende software-ontwikkelaar in jouw organisatie zelf de integratie aanpassen, zodat gebruik wordt gemaakt van de Personeelsdossier API.

 

Ricoh klant?

Als jouw organisatie een integratie-oplossing van Ricoh gebruikt dan zijn zij al op de hoogte van de overgang naar de Personeelsdossier API. Ricoh heeft meerdere integratie-oplossingen (zoals Streamline NX, AutoStore en RSI) en zij zijn momenteel bezig met de software-aanpassingen om deze geschikt te maken voor de Personeelsdossier API. De contactpersoon van jouw organisatie bij Ricoh kan je op de hoogte brengen van de actuele status.

 

 
5 Opmerkingen