Mijn Communities
Help

Van IBU naar File API

door Cristo Amezcua (Bijgewerkt ‎22-07-2022 15:04 door Cristo Amezcua VISMA )

Van IBU naar File API

IBU is een Visma|Raet applicatie die wordt gebruikt om bestanden te downloaden vanuit en/of te uploaden naar Youforce. Deze manier van bestanden up- en downloaden gaan wij moderniseren. Hiervoor hebben wij een aantal redenen. 

 1. Ten eerste zero footprint. IBU.exe (een Visma|Raet-applicatie) moet lokaal door jullie beheerder worden geïnstalleerd. Het lokaal installeren van software past niet meer bij onze, maar vaak ook jullie IT-strategie.
 2. Een API is een moderne en duurzame techniek die nog beter voldoet aan de huidige eisen m.b.t. GDPR en Security. 
 3. Omdat voor de File API geen Youforce-certificaat meer nodig is, is het beheer eenvoudiger en minder foutgevoelig.
 4. En tenslotte is de File API volledig gebouwd voor de cloud en wordt daardoor automatisch geschaald zodra er meer of minder capaciteit nodig is. Dit komt de performance ten goede.

 

IBU wordt op dit moment op twee manieren gebruikt, te weten: 

 • Unattended (StandAlone): automatisch bestanden uitwisselen (vanuit opdrachten en scripts)
 • Interactive (zend en ontvang):een gebruiker download of upload bestanden handmatig vanuit het Youforce-portaal 

In eerste instantie gaan we voor de gebruikers van Beaufort Online de ‘Unattended’-variant’ vervangen door de File API. De vervanging voor de ‘Interactive IBU’ volgt op een later moment. 

 

File API

De nieuwe wijze van bestandsuitwisseling gaat dus via de File API. Er zijn drie mogelijke manieren om dit technisch te regelen. 

Optie 1

De File API download een bestand op jullie server en deelt vervolgens dit bestand met de derde partij. Vergelijkbaar dus met zoals de IBU nu werkt. 

Optie 2

Er is een rechtstreekse connectie tussen de File API en de derde partij. Bestanden worden zonder “tussenstop” op jullie (klant) server uitgewisseld. (Extra afname is nodig en de 3e partij moet een aanpassing doen)

CristoAmezcua_0-1658415500097.png

Optie 3

Data wordt rechtstreeks tussen Youforce en de derde partij uitgewisseld, zonder gebruik te maken van bestanden waarin de data is opgeslagen. Eigenlijk zoals API’s bedoeld zijn. Deze API’s, ook wel Domein APIs genoemd, zijn beschikbaar voor IAM, Opleiding & Ontwikkel en SIVI gerelateerde gegevens.
Let op: het betreft hier een volledig nieuwe werkwijze om data uit te wisselen. Om deze manier van uitwisseling te gebruiken is zowel inspanning van een Youforce consultant als een techneut van de derde partij nodig. (Extra afname is nodig en de 3e partij moet een aanpassing doen)

CristoAmezcua_1-1658415599041.png

 

Tijdlijn HR Core Beaufort gebruikers

We zullen de file API in fases gaan uitleveren. 

CristoAmezcua_2-1658415629500.png

Fase 1

Op dit moment zijn de volgende bestandstypes beschikbaar in de file API voor  HR Core Beaufort Online gebruikers  voor de automatische koppelingen (´unattended'):

 • BINT-bestanden (voor meer informatie klik hier
 • DPIA100 (voor meer informatie klik hier
 • Datafeed (voor meer informatie klik hier
 • Raet Betaalmanager(voor meer informatie klik hier)
 • Aantal Gemal exports (voor meer informatie klik hier

De exacte datum waarop we de ‘Unattended IBU’ (automatische koppeling) van de markt gaan halen is nog niet vastgesteld. Zodra we hier meer informatie over hebben en/of over de planning van ‘Interactive IBU’ (handmatig zenden/ontvangen) zullen wij dit vanzelfsprekend bekend maken. 

De file API heeft op dit moment de status Controlled Available omdat nog niet alle bestandstypes beschikbaar zijn en niet alle klanten er nu gebruik van kunnen maken.

Fase 2 

In de volgende fase zullen wij nieuwe bestandstypes toevoegen waardoor ook de HR Core Beaufort 'on prem' klanten gebruik kunnen gaan maken van de file API. Zodra de planning definitief is laten wij dit via de community weten.

Fase 3

In deze fase zullen wij ook een alternatief gaan leveren voor het zenden / ontvangen via Youforce. 

 

Andere HR Cores

Klanten die gebruiken maken van een andere HR Core (HR Core Education, HR Core Business and PB core Idella) zullen op een later moment geïnformeerd worden over de tijdslijnen die voor hen gaan gelden. Ook hier zullen wij het gefaseerd gaan invoeren, eerste de automatische koppelingen ('Unattend IBU') en dan het handmatig zenden en ontvangen van bestanden.

 

Technisch informatie

De API is gedocumenteerd via developers.youforce.com

https://vr-api-integration.github.io/file-api-documentation/

 

Tevens is er een API sandbox beschikbaar waarmee je dummy bestanden kunt up- en downloaden.  https://vr-api-integration.github.io/file-api-documentation/guides_getting_started.html

 

Updates rondom de file API worden ook gecommuniceerd via de Youforce API community.

https://community.visma.com/t5/Youforce-API-s/ct-p/nl_ra_YF_API

 

Plan van aanpak

CristoAmezcua_3-1658415899913.png

Meer informatie nodig of vragen?

Neem contact op met je Customer Success Manager. 

 

10 Opmerkingen
Gea Bussink-Veerbeek
CHAMPION ***
door Gea Bussink-Veerbeek

In de huidige API's is het niet mogelijk eigen rubrieken op te nemen. Als de BINT vervangen wordt, kan ik er dan van uit gaan, dat we in de API 's die de BINT vervangen wel al onze eigen rubrieken kunnen opnemen? 

Jelle JHF
CONTRIBUTOR ***
door Jelle JHF

Wat is hiervan precies de planning?

door Cristo Amezcua

@Gea Bussink-Veerbeek@Jelle JHF,

De File API zal, in de genoemde fases, IBU vervangen als ‘transportmiddel’, om bestanden van en naar Youforce te versturen.

Wanneer je dus overstapt van IBU naar de File API verandert de inhoud van de bestanden niet, dus ook niet die van de BINT bestanden.

 

Binnenkort is het mogelijk om via een call in 4me aan te geven dat jullie IBU willen gaan vervangen, wij zullen dit via deze community ook communiceren. De File API i.c.m. de bestandstypen genoemd in fase 1 zijn inmiddels beschikbaar. Een definitieve einddatum voor fase 1 is nog niet bekend en zal dan ook later bekend gemaakt worden, net als de uitrol van fases 2 en 3.

RenéA
CHAMPION *
door RenéA

Kunnen jullie kort in Jip en Janneke taal uitleggen wat de impact is en wat bv applicatiebeheer moet doen om, want het lijkt het beetje cryptisch?

Michiel_Kootker
CONTRIBUTOR ***
door Michiel_Kootker

Ook cryptisch is de zinsnede dat er een techneut van een 3de partij nodig is:

- welke 3de partijen zijn inmiddels op de hoogte van deze wijziging?

- zijn er al 3de partijen die een aanpassing klaar hebben liggen?

- hoeven de 3de partijen slechts eenmalig aan hun kant iets in te regelen?

- moeten de 3de partijen bij iedere klant (betaald) maatwerk verrichten?

door Wesly van Horssen

@Gea Bussink-Veerbeek 

Visma|Raet biedt nu ook een 'extension' API aan waar je als klant niet-ingedeelde rubrieken kan plaatsen die bij de medewerker en of dienstverband horen.

 

Weet dat nog niet alle partijen die nu met de BINT werken ook kunnen koppelen met een API, om welke partij gaat het? Je mag ook reageren via api.consulting.raet@visma.com.

door Wesly van Horssen (Bijgewerkt ‎17-10-2022 14:47 door Wesly van Horssen VISMA )

@KjellE Aanmelden kan nu via een 4ME-formulier, het staat via onderstaande pagina uitgelegd:

 

https://community.visma.com/t5/Nieuws-Youforce-API/Van-IBU-naar-de-File-API-Fase-1-HRCoreOnline-gebr...

 

 

 

door Wesly van Horssen

@RenéA Hallo Rene, hetgeen wat in HRCoreOnline gewijzigd moet worden hebben we per 'bestandstype' via dit document beschreven, vanzelfsprekend is alleen de tekst van de voor jullie bestandstype(n) relevant (alleen de bestanden die jullie nu met een 'automatische' IBU download'en):

 

https://community.visma.com/t5/Kennisbank-Youforce-API/Youforce-bestanden-koppelen-aan-de-File-API/t...

 

Bovenstaande beschrijft dus hoe je een Youforce-bestand kan koppelen aan de FileAPI, het daadwerkelijk download'en van het bestand moet via een API-call. Je hebt hier waarschijnlijk een IT-collega binnen jullie organisatie voor nodig om dit op te pakken.

 

door Wesly van Horssen

@Michiel_Kootker Hallo Michiel, ja voor de genoemde opties 2 en 3 moet de 'ontvangende partij' een aanpassing doen, voor optie 1 niet. We hebben een overzicht van partijen die al een koppeling op een van onze API's hebben gemaakt (optie 2 en 3). Stuur me anders een e-mail via api.consulting.raet@visma.com met de voor jullie relevante 3e partijen.

RenéA
CHAMPION *
door RenéA

Hoi Wesly,

 

Ik begrijp dus dat we en import en export verwijzingen dienen aan te passen.

En de door ons gebruikte verwijzingen kan ik bij onze Costumer Success Manager opvragen. Klopt dat?

Ik zie in de Cloud-omgeving J:\Raet wel 'hosted-klant-exports staan maar geen import(s).

Hoeft dat niet?

Alvast dank voor je reactie.