Mijn Communities
Help

8.18 - Afletteren journaaltransacties

door sanderdercksen

In versie 8.18 is de mogelijkheid toegevoegd om eenvoudig transacties te kunnen afletteren. Voor het afletteren zijn er een aantal zaken die ingericht moeten worden: Aflettergroep(en) en een Nummerreeks aflettering. Daarna kunt u direct van start gaan met het afletteren in het nieuwe venster Transacties afletteren. Tot slot een overzicht van de grootboekkaart waarin u direct kunt filteren op de aflettering. 

Aflettergroepen

In een nieuw venster Voorkeuren aflettering kunt u een aflettergroep samenstellen. Een aflettergroep bestaat uit 1 of meerdere grootboekrekening gekoppeld aan 1 of meerdere vestigingen. Afletteren van transacties gebeurt op basis van deze aflettergroepen. 

Stel u werkt met 1 tussenrekening met 2 vestigingen, dan kunt u ervoor kiezen om twee aflettergroepen aan te maken. Beide aflettergroepen gekoppelde aan dezelfde tussenrekening, alleen met een andere vestiging. 

2019-12-12 14_18_32-Voorkeuren aflettering.png 

Nummerreeks aflettering

In het venster Voorkeuren grootboek zijn twee nummerreeksen toegevoegd voor de aflettering. De nummerreeks Aflettergroep kunt u toepassen om een volgnummering aan uw aflettergroepen toe te kennen. Standaard is deze nummerreeks ingesteld op handmatig.

De tweede nummerreeks Aflettering kunt u toepassen om elke aflettering van een uniek nummer te voorzien. Deze nummerreeks is verplicht en staat ingesteld op automatisch uitdelen van nummers. U kunt desgewenst de reeks hiervan aanpassen. 

2019-12-12 14_22_35-Voorkeuren grootboek.png

Transacties afletteren

In het nieuwe venster Transacties afletteren kunt u vervolgens journaaltransacties afletteren op basis van de aangemaakte aflettergroep(en). U kiest een aflettergroep en in het venster worden alle journaaltransacties opgehaald voor de gekoppelde grootboekrekening(en) en vestiging. U markeert de transacties die u wilt afletteren, waarbij u direct kunt zien welk bedrag nodig is om te kunnen afletteren op het ingestelde saldo (0,00). Zodra er geen verschil meer is kunt u het document deblokkeren en kiezen voor Afletteren waarna de aflettering definitief gemaakt is. Bij het aanmaken van een nieuwe aflettering worden de overgebleven transacties opgehaald. 

2019-12-12 14_26_32-Transacties afletteren.png

Grootboekkaart

In de grootboekkaart zijn drie nieuwe kolommen beschikbaar voor de aflettering; Referentienummer aflettering, Datum aflettering, Gebruiker. Hiermee heeft u in uw grootboekkaart direct inzicht in de aflettering en kunt u eigen filters definieren om bijvoorbeeld alleen de niet-afgeletterde transacties te tonen. Via het referentienummer aflettering kunt u eenvoudig doorzoomen naar het afletterdocument voor meer informatie. 

2019-12-12 14_32_49-Grootboekkaart.png