annuller
Viser resultater for 
Søg i stedet efter 
Mente du: 
Mine områder

Log på eller tilmeld dig som ny bruger

for automatisk at få relevante områder

Har dine kolleger haft nok feriedage til efterårsferien?

af Isabella Serritzlev (Opdateret ‎20-10-2020 10:39 af Brina Vinge VISMA )

Vi er lige kommet på den anden side af en efterårsferie - en af årets mest populære ferier. Mange overvejer ikke engang, hvorvidt de skal holde den, da uge 42 bare er en fast ferie for mange familier. Men i år har der dog været behov for at overveje uge 42. Med den nye ferielov er det nemlig ikke alle, der har haft nok feriedage til en hel uges efterårsferie. Det resulterer i ferie på egen regning - medmindre I har aftalt eller når at aftale “ferie på forskud”.


Samtidighedsferiens betydning for efterårsferien

Den nye ferielov trådte i kraft den 1.september 2020 - og her fik vi den såkaldte samtidighedsferie. 

 

Samtidighedsferie kort fortalt

Kort fortalt, betyder samtidighedsferie, at vi optjener ferie løbende, som vi også løbende kan bruge af. Ligesom ved den gamle ferielov optjener vi stadig 2,08 feriedag pr. måned. Nyt er, at de først er tilgængelige efter månedens afslutning. 

 

Det vil altså sige, at de 2,08 feriedag, vi har optjent i september, har vi fået til rådighed fra 1. oktober. Læs mere om samtidighedsferie her >

 

For mange er efterårsferien i år delvis på egen regning 

Har dine kolleger brugt alt deres ferie over sommeren, har de ikke haft nok feriedage til en hel uges efterårsferie i oktober måned. 

 

Medarbejdere uden restferie har derfor kun haft 2,08 feriedag tilgængelig. De resterende 2,92 dage i uge 42 vil derfor, som udgangspunkt, blive udregnet som ferie på egen regning, der trækkes fra lønnen.

Inden næste lønkørsel: Overvej at aftale ferie på forskud 

Som følge af den nye ferielov kan arbejdsgivere fra den 1. september 2020 lovligt indgå en aftale med deres medarbejdere om, at de kan afholde dele af deres ferie allerede før, at medarbejderne har optjent den. Når en arbejdsgiver har tilladt en medarbejder at holde ferie på forskud, vil medarbejderen blive modregnet i takt med, at ny ferie efterfølgende optjenes. Se eksempel her >

 

Ferie på forskud kan godt aftales bagudrettet. Det skal bare aftales inden, at lønnen for den måneden, hvor ferien afholdes i, køres. Det betyder også, at hvis din virksomhed ønsker at tilbyde jeres medarbejdere, at de kan låne feriedage (i dette tilfælde 2,92 feriedage) til deres afholdte efterårsferie, skal det være inden, I kører næste lønkørsel.

Der er to regler for ferie på forskud:

  1. Der skal indgås en aftale mellem arbejdsgiver og den enkelte medarbejder
  2. Det skal være muligt at optjene ferien i indeværende ferieår 

Læs mere om reglerne for ferie på forskud >Informer jeres medarbejdere 

Uanset om I vælger at indgå aftaler om ferie på forskud eller ej, bør I informere jeres medarbejdere om, hvad samtidighedsferien betyder for dem. Hvis I allerede har gjort det, bør I overveje behovet for at fortælle om de nye muligheder for ferieafholdelse igen.

 

Vælger I at indgå aftaler om ferie på forskud, skal I...

...udover at opfylde to ovenstående regler, fortælle jeres medarbejdere, at de lånte feriedage vil fremgå som ‘feriegæld’, der modregnes, når ny ferie optjenes.


Medarbejdere, der ikke havde ferie til rådighed før samtidighedsferie, og som har fået 2,92 feriedage på forskud til efterårsferien, vil altså først have plus på feriekontoen igen til december, hvor der vil være 1,24 feriedag til rådighed. Se udregningen her >

 

Vælger I at trække ferien i lønnen, skal I…
...huske at fortælle jeres medarbejdere, hvorfor de vil få en lavere løn, inden de modtager lønsedlen, hvor det fremgår.

 

Det betyder altså, at der ligger en opgave i at få jeres medarbejdere til at forstå, at de 2,08 optjente feriedage pr. måned først er tilgængelige i den efterfølgende måned. 


Du kan læse meget mere om den nye ferielov her >