Mine produkter
Hjælp

Bliv klar til at afslutte ferieafholdelsesperioden (håndtering af restferie)

af CharlotteS (Opdateret ‎07-12-2021 10:58 af CharlotteS VISMA )

I denne artikel guider vi dig igennem håndtering af restferien i forbindelse med udløb af ferieafholdelsesperioden.

 

samtidighedsferie.png

 

Den 31. december runder vi for første gang - under den nye ferielov - ferieafholdelsesperioden af. Selvom det nye ferieår startede allerede den 1. september 2021, så er har vi med den nye ferielov fået mere tid til at afholde ferien. Og den varer derfor 4 måneder længere end ferieåret, hvor ferien optjenes.

 

Gå direkte til vejledning omhandlende håndtering af restferie >>

 

 

Der skal styr på ferieregnskabet

Inden vi går ind i et nyt kalenderår, skal I derfor tage stilling til, hvad der skal ske med medarbejdernes restferie. Her får du et overblik over de forskellige typer af restferie:

 

 • Restferie optjent i ferieåret 2020 (fra d. 01.09.2020 til d. 31.08.2021):
  Ferien skal være afholdt inden 31. december 2021. Har medarbejderen ikke afholdt 4 ugers ferie inden den dato, mister medarbejderen retten til ferien, og den skal afregnes til Arbejdsmarkedets Feriefond eller en tilsvarende fond. Kun ferie udover 4 uger må overføres eller udbetales, medmindre medarbejderen har ferie overført fra tidligere ferieår.

 

 • Restferie optjent i miniferieåret (fra 01.01.2019 til 31.08.2019):
  Skulle medarbejderen have restferie fra miniferieåret, så skal ferien være afholdt inden 31. december 2021, for det kan ikke overføres eller udbetales. Det skal derimod indbetales til Arbejdsmarkedets Feriefond eller en tilsvarende fond.

 • Restferie fra den 5. ferieuge:
  Den 5. ferieuge skal som udgangspunkt udbetales til medarbejderen, hvis den ikke afholdes. Ønsker medarbejderen at overføre ferien, kan arbejdsgiver og medarbejder indgå en skriftlig aftale. Arbejdsgiver kan alternativt varsle, at ferien skal afholdes. Hvis ferien ikke varsles, og medarbejder ikke ønsker at lave aftale om overførsel, så skal den 5. ferieuge udbetales. 

 

Restferiens tre scenarier

Du kan komme ud for tre scenarier, når du skal håndtere medarbejderes restferie fra ferieåret 2020 i lønsystemet:

 

 1. Restferiedage overføres til næste kalenderår ⇒ I skal som virksomhed ikke gøre noget i lønsystemet*
 2. Restferiedage skal udbetales og saldi nedskrives
 3. Restferiedage skal nulstilles eller korrigeres

*Husk, at ferieoverførsel kræver en skriftlig aftale mellem medarbejder og arbejdsgiver. 

 

restferie.png

Sådan håndterer du restferien i lønsystemet

I Visma Løn overføres al ferie helt automatisk til næste kalenderår. Skal ferien derimod nulstilles eller udbetales, skal du selv foretage ændringerne. Ferien vil blive afholdt i korrekt ferierækkefølge, så den overførte ferie tages før den senest optjente. 

 

Bliv guidet igennem, hvad du skal gøre i lønsystemet, hvis feriesaldi skal udbetales eller nulstilles ved at:

 

 

 

Hold dig opdateret

Vi deler mange tips og tricks, vejledninger og guides, der kan hjælpe dig med at afslutte året på en god måde. Måske, du kan finde gyldne genveje i noget af nedenstående materiale om både afslutning af ferieaholdelsesperioden og årsluk:

 

 

Du mangler at tilføje dine favoritområder. Dem kan du let tilføje ved at trykke på knappen "Administrer Mine områder" herunder.