Mine produkter
Hjælp

Ny gennemsnitsberegning af feriepenge er nu trådt i kraft

af CharlotteS (Opdateret ‎22-03-2024 11:01 af Helle Valso VISMA )

Den 8. marts tog vi, i forbindelse med fredagens release, næste skridt i overgangen til en ny gennemsnitsberegning af feriepenge, der er blevet en branchestandard. Det betyder, at du nu kan få ryddet op i medarbejdernes ferieregnskab, og at det bliver mere enkelt at beregne værdien af en feriedag fremover.

 

På webinaret ‘Introduktion til ny beregning af feriepenge’ uddybede vi, hvad den nye beregning kommer til at betyde for dig som bruger af Visma Løn og for jeres medarbejdere:

 

Se eller gense webinar >

Hent præsentation fra webinar >

 

Få overblik: Her er hovedpunkterne

I denne artikel kan du læse om følgende:

 • Beregningen af feriepenge er blevet forenklet
 • Oprydning i ferieregnskabet
  • Nye lønarter til korrektion af forskudsferie
  • Der er ryddet op i restsaldi fra 2020 og 2021
 • Bogfører du feriepengehensættelser via Visma Løn?
 • Vigtig information vedr. Feriekort
  • Udbetaling via Feriekort
  • Efterregulering af medarbejdere med Feriekort

 

Beregningen af feriepenge er blevet forenklet

Det vigtigste er, at beregningen er blevet forenklet, så det er nemmere for dig at gennemskue værdien af restferiedage og feriepenge. Gennemsnitsberegningen gælder alle aktive medarbejdere, der har ferie med løn - ikke timelønnede medarbejdere, fratrådte medarbejdere eller medarbejdere med Feriekort.

 

Værdien af den nye beregning kan du se i rapporten ‘Ny ferielov Ferieregnskab’ under kolonnen ‘Restferiepenge’. Er du nysgerrig på forskellen på den tidligere gennemsnitsberegning og den nye, kan du sammenligne rapporten for din februar-løn med samme rapport for din marts-løn*. 


*Vær opmærksom på, at værdien for medarbejdere med Feriekort ikke vil fremgå korrekt i rapporten endnu - det vil den først efter releasen den 15. marts. 

 

Oprydning i ferieregnskabet

Nye lønarter til korrektion af forskudsferie

Med ændringerne kommer også nye muligheder. Nu kan du for eksempel rydde op i ferieregnskabet med nye lønarter, der korrigerer forskudsferie på indeværende og tidligere ferieår. Se hvordan i vejledningen ‘Korrektion af ferie’ >

Der er ryddet op i restsaldi fra 2020 og 2021

I Visma Løn er eventuelle gamle restsaldi fra ferieåret 2020 og 2021 blevet nulstillet. Det gælder både feriedage, feriepenge, forskudsferie, ferietillæg, ekstra ferietillæg og ferie fra tidligere arbejdsgiver. Disse saldi har i mange tilfælde ligget på fratrådte medarbejdere og det har været efterspurgt at få de gamle saldi fjernet.

 

Skulle du undtagelsesvis have medarbejdere, der f.eks. har været feriehindret/sygemeldt i en meget lang periode over flere år, skal du selv oprette medarbejderens feriesaldo fra 2020 og 2021.

 

Sådan gør du:

 1. Find medarbejderens feriesaldo fra de gamle ferieår ved at kigge i rapporten “Ny ferielov Ferieregnskab” fra din lønkørsel fra februar.
 2. Opret feriedage med lønart 40100, eller ferietimer med lønart 40200.
  • Alle felter skal udfyldes: restdage, optjente dage, afholdte dage samt det ferieår dagene stammer fra.
 3. Opret bruttoferiepenge på lønart 40105 ved ferie i dage eller 40108 ved ferie i timer.
  • Dage/timer udfyldes med 0, bruttoferiepenge for hele ferieåret samt det ferieår de stammer fra.

OBS! -fratrådte medarbejdere, som er blevet ryddet op, vil fremgå af rapporterne Afvigelsesliste (udvidet) og Afstemningsliste eIndkomst med værdien 0 i alle kolonner, det er en visning, som ikke indberettes til eIndkomst.

Bogfører du feriepengehensættelser via Visma Løn?

Hensætter du feriepenge i din bogføring ud fra de faktiske feriepenge (lønart 4703 før 8. marts 2024), er det vigtigt, at du får sat hensættelsen af feriepengeforpligtelse op efter de nye lønarter, inden du kører din marts-løn. Se hvordan i vejledningen ’Bogføring - ferie’ >

 

Det er også vigtigt, at du får udlignet den tidligere bogførte sum af hensættelsen manuelt i jeres finanssystem, da feriepengeforpligtelsen, der bogføres i marts-lønnen, vil være den fulde feriepengeforpligtelse, der bliver bogført. Husk derfor at informere din økonomiafdeling herom, evt. ved hjælp af dette informationsbrev, udarbejdet til at hjælpe dig med at videregive informationen til din økonomiafdeling. 

 

Vigtig information vedr. Feriekort

Udbetaling via Feriekort

Det er ikke muligt at udbetale feriepenge fra Feriekort med lønart 4790 i perioden fra 8.-15. marts. Hvis I er nødt til at gøre det, anbefaler vi denne workaround:

 1. Bruttoferiepenge udbetales på en ikke-ferieberettiget lønart, f.eks. lønart 1181, så der sker beskatning og udbetaling.
 2. I den efterfølgende lønkørsel efter den 15. marts modregnes det udbetalte beløb negativt på lønart 1181.
 3. Samtidig udbetales dage og feriepenge på lønart 4790 som normalt.

Efterregulering af medarbejdere med Feriekort

Vi anbefaler, at du så vidt muligt ikke kører efterreguleringer på medarbejdere med Feriekort inden den næste lønkørsel. 

 

Hvis du allerede har efterreguleret medarbejdere med Feriekort eller er nødt til at gøre det inden næste lønkørsel, kan det være nødvendigt at opdatere den overførte Feriekort-saldo manuelt.

 

I næste release, på fredag den 15. marts, overføres medarbejdernes Feriekort-saldi. Se den overførte Feriekort-saldi under ‘Variable lønoplysninger’ på lønarten “40093 - System: Flyt af feriekortsaldo” på den enkelte medarbejder med deres tilgodehavende bruttoferiepenge (Feriekort-saldo).

 

Der ligger en lønart pr. ferieår, hvor medarbejderen har tilgodehavende bruttoferiepenge. Ved at klikke på linjen er det muligt at korrigere i den saldo, der står i feltet 'Restferiepenge'

4 Kommentarer
Du mangler at tilføje dine favoritområder. Dem kan du let tilføje ved at trykke på knappen "Administrer Mine områder" herunder.