Mine produkter
Hjælp

Sommerferie på forskud? Undgå at ende i feriegæld som arbejdsgiver

af CharlotteS

Sommeren står for døren, og de fleste medarbejdere er godt i gang med at planlægge årets sommerferie. Har en af jeres medarbejdere ikke nået at optjene nok feriedage til den ønskede sommerferie, er det vigtigt, at I har for øje ikke at tildele flere feriedage, end vedkommende kan nå at optjene i indeværende ferieår. Læs hvorfor i denne artikel.

Hvad er ferie på forskud?

Ferie på forskud giver dig som arbejdsgiver mulighed for at indgå en aftale med dine medarbejdere om, at de kan afholde dele af deres ferie allerede før, at medarbejderne har optjent den. Når en arbejdsgiver har tilladt en medarbejder at holde ferie på forskud, vil medarbejderen blive modregnet i takt med at ny ferie efterfølgende optjenes.

To vigtige regler for ferie på forskud

 

 1. Det kræver en aftale
  For at kunne tildele medarbejdere ferie på forskud kræver det en gensidig aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder. Som arbejdsgiver skal man kunne dokumentere de aftaler, man indgår med sine medarbejdere om forskudsferie. Kan man ikke det, vil det ikke være muligt at modregne den lånte ferie på lovlig vis. Derfor anbefaler vi, at I indgår en skriftlig aftale med jeres medarbejdere. Det kan I f.eks. gøre via denne skabelon >

 2. Forskudsferien skal kunne optjenes i indeværende ferieår
  Medarbejderen skal kunne nå at optjene den ferie, som medarbejderen ønsker at afholde, inden for indeværende ferieår. Kan medarbejderen ikke det, vil du som arbejdsgiver ikke kunne modregne den lånte ferie, og ferien vil ende som en udgift for virksomheden.

  Eksempel:
  Med den nye ferielov løber ferieåret fra 1. september til 31. august året efter. Det vil sige, at når vi kommer til månederne juli og august, er det kun muligt at aftale at kunne holde henholdsvis 4,16 og 2,08 feriedage inden 1. september.
  Hvis en medarbejder f.eks. får 5 feriedage på forskud i juli måned, vil differencen på 0,84 feriedage kvalificeres som arbejdsgiverbetalt frihed og derfor ikke som almindelig ferie.

 

Få hjælp til ferie på forskud

 

 • Se optaget webinar om ferie på forskud
  På dette optagede webinar får du gennemgået reglerne om ferie på forskud. Se optaget webinar >

 • Hent en gratis aftaleskabelon
  Som tidligere beskrevet er det vigtigt at sikre den korrekte dokumentation, når I indgår aftale om ferie på forskud. Gør processen nemmere ved at benytte vores gratis guide og aftaleskabelon. Hent skabelon >