Mina produkter
Hjälp

Dags att börja med hållbarhetsredovisning? Läs några tips från Visma!

av Annika Lindén Oleander (Uppdaterad ‎09-12-2021 24:08 av Annika Lindén Oleander VISMA )

AnnikaLindnOleander_0-1639004795545.jpeg

Ett stort tack till er som för några veckor sedan var med på Community Live 2021 och lyssnade på vår hållbarhetschef Robin Åkerberg som berättade om vad vi internt på Visma gör gällande hållbarhet och vad som är på gång kring hållbarhetsrapportering inom Vismas erbjudanden.
Missade ni webinaret och skulle vilja se det, hittar ni det här.

 

Fler och fler företag möter en ökad efterfrågan på rapportering om vad man gör inom hållbarhet. Att göra någon form av hållbarhetsredovisning kan upplevas som oöverstigligt innan man har börjat, men det kommer att vara värt ansträngningen. Ni får inte bara värdefull information om var ert företag står när det gäller hållbarhet, utan ni kommer också att få insikter i hur ni med enkla medel kan bli bättre. Hållbarhetsarbetet kommer också att öka transparens och förtroende inom ert företag och gentemot era intressenter.

 

Läs gärna Vismas tips för dig som står på tröskeln till att börja mäta och rapportera hållbarhet.

 

  1. Tveka inte. All information du behöver till din hållbarhetsrapportering finns någonstans i din organisation.
  2. Rapportering är ingen “rocket science” utan bara ett krävande arbete. Ju tidigare du börjar, ju snabbare blir du färdig.
  3. Bestäm dig för varför du vill göra hållbarhetsrapportering. Inre motivation? Kräver dina affärspartners, intressenter och ägare någon form av hållbarhetsrapportering? Behöver du följa lagar, regler och förordningar? Ha i åtanke att det är de som ber dig om hållbarhetsrapportering, som kan berätta vad de vill veta. Om dina kunder ber dig att rapportera om hållbarhet kan de förmodligen berätta för dig vad du ska rapportera om. Om du är osäker, bara hör av dig och fråga.
  4. Se till att du har ledningen med dig. Du kommer att behöva samarbeta med många avdelningar för att samla in information. Alla som kommer att behöva hjälpa till har redan ett jobb och en arbetsbörda. Om de vet att den högsta ledningen tycker att det är viktigt kommer de att vara mycket mer hjälpsamma.
  5. Ta reda på exakt vad du ska rapportera om. Enkla frågor som “hur många personer arbetar på företaget?” eller ”hur stor är vår energiförbrukning?” kan vara väldigt svåra att svara på. Olika rapporteringsstandarder som GRI, SASB och TCFD kan ge dig vägledning.
  6. Börja smått och utvidga. Håll dig till den information du verkligen vill rapportera om. Välj ut dina mätvärden innan du börjar och gör en lista över den information du verkligen behöver. Samla därefter in det på ett organiserat sätt. Dina kollegor inom HR, ekonomi och andra avdelningar kommer inte att uppskatta om du återkommer till dem för mer information löpande.
  7. Ha kontroll över din dokumentation. Se till att lagra all information du har samlat på ett säkert och strukturerat sätt. Du kommer att behöva komma åt den och använda den för jämförelser nästa år eller nästa kvartal. Era revisorer och ditt framtida jag kommer att vara tacksamma om du har en definierad arbetsprocess eller en strukturerad metodik. Detta kommer att göra ditt och dina revisorers arbete mycket enklare.
  8. Ska vi använda någon redovisningsterm när vi talar om hållbarhet, så är det väsentlighet vi ska tala om. Det finns olika tolkningar av väsentlighet och exempelvis GRI förklarar det så här: “The report should cover aspects that reflect the organisation’s significant economic, environmental and social impacts; or substantively influence the assessments and decisions of stakeholders”. Med detta menas helt enkelt att hållbarhetsredovisningen ska innehålla information om vilka av företagets verksamheter som har störst påverkan på omvärlden, samt information om de viktigaste externa krafterna som påverkar ditt företag.

Vill du veta mer om några av de vanligaste rapporteringsstandarderna inom hållbarhet:

 

 

 

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här