Mina produkter
Hjälp

Svefaktura 1.0 och Peppol BIS Billing 3

av Hans Kallin (Uppdaterad ‎08-03-2021 20:42 av Hans Kallin VISMA )

Från och med 1 april i år kommer Svefaktura 1.0 inte längre vara en rekommenderad standard av SFTI. Men det kommer fortfarande att vara tillåtet att använda formatet. Många tror nämligen att man efter detta datum inte får använda Svefaktura 1.0 längre. Men det får man självklart göra.

Att Svefaktura 1.0 avförs som SFTI-rekommendation från och med 1 april 2021, kan misstolkas. Ett förtydligande är därför på sin plats.

Borttagandet betyder inte att formatet blir otillåtet och att det inte längre kommer att vara funktionellt. Vill man nyttja Svefaktura 1.0 även i fortsättningen är det fritt fram. Svefakturan kommer inte att sluta fungera och man blir inte straffad om man använder den. Det är bara så att SFTI tycker att Svefaktura 1.0 gjort sitt och att man förordar Peppol BIS Billing 3 i stället. Därför tar man bort Svefaktura 1.0 som rekommenderad standard och därför kommer inte SFTI lämna någon support på formatet.

 

Som kund hos Visma är man extra garderad.
Om man som fakturaavsändare inte längre vill ha Svefaktura så kan vi konvertera. Det är inga konstigheter. Får vi in Svefaktura direkt från kunderna hjälper vi gärna till med att byta till Peppol BIS Billing 3. Exempelvis om man misstänker att det finns mottagare i kundkretsen som man befarar att man inte skulle nå annars. Då sköter vi den konverteringen via vår fakturaväxel.

 

SFTI (Single Face to Industry) är det tekniska kansli som SKR, ESV och Upphandlingsmyndigheten upprättat gemensamt för att främja förutsättningarna för elektronisk handel. När SFTI skriver ”Om ni inte redan e-fakturerar och ska införa e-faktura bör ni i stället börja använda Peppol BIS Billing 3” är det i syfte att påskynda en välbehövlig uppgradering.

 

Peppol BIS Billing 3 som är ett modernt format som är flexibelt med bland annat externa kodlistor att hänvisa till i stället för att bygga in allting i standarden vilket är tvunget med Svefaktura. Vi kommer inte bromsa den utvecklingen. Det är positivt om Svefaktura kan pensioneras. Vid alla nya implementationer och integrationer rekommenderar vi Peppol BIS Billing 3.

 

Det vi reagerar på är att informationen från SFTI kanske uppfattas som ett ultimatum och därför kan väcka obefogad oro hos våra kunder och användarna.


Vill man ha kvar Svefaktura så är det bara att köra vidare. Har man en senare version av Visma Business, Visma Document Center eller Document Center Enterprise kan man både sända och ta emot fakturor i Peppol BIS 3 format.

Få uppdateringar på det här inlägget i din inkorg

Klicka på de tre prickarna till höger i inlägget/artikeln och välj Prenumerera.

Läs mer om prenumeration här