Mine områder
Hjelp

Er ansattes bruk av firmahytte eller ferieleilighet alltid skattefritt?

av Ivar Grøndahl1 (Oppdatert ‎19-12-2022 12:39 av Monica Bremtun-Olaussen - VISMA )

Mange bedrifter har firmahytte eller ferieleilighet til disposisjon for sine ansatte. Men hvordan er reglene – må man betale skatt på bruken?

 

Når trenger man ikke å betale skatt på bruk av firmahytte?

Ansatte trenger ikke betale skatt på bruk av firmahytte hvis hytta er disponibel for alle eller en betydelig gruppe ansatte i bedriften. Det er en forutsetning at alle skal ha en lik rett til å disponere firmahytta.

 

Når må man betale skatt på bruk av firmahytte?

Ansatte må betale skatt på bruk av firmahytte dersom det er færre enn 10 personer som har disposisjonsrett til hytta. Imidlertid kan bedriftshytta eies eller leies sammen med en eller flere andre bedrifter, slik at det er 10 eller flere til sammen som har rett til å disponere hytta. Da trenger ikke ansatte å betale skatt på bruk.

 

Videre, om bruk av hytta i hovedsak er forbeholdt bedriftens eiere eller et fåtall ansatte, vil fordelen være skattepliktig for disse. Dette vil også gjelde om et fåtall har fortrinnsrett til særlig attraktive perioder, f.eks.  juli for sommerhytte ved sjøen eller i påsken for en hytte fjellet.

 

Hvordan beregne skatt på bruk av firmahytte?

En eventuell fordel for bruken av firmahytta fastsettes mest mulig i overensstemmelse med hva leieverdien er for tilsvarende hytter på stedet (markedsleie). Dette vil være en skattepliktig fordel, men er ikke trekk- eller avgiftspliktig.

 

Lag et skriftlig dokument

Vedtekter for hvem som kan bruke firmahytta og hvordan bruken fordeles, bør komme fram i et skriftlig dokument, for eksempel i personalhåndboka. Videre bør bedriften føre oversikt over den faktiske bruken.

 

Regler om skattefrie gaver i arbeidsforhold

Arbeidsgiver kan gi ansatte skattefrie gaver inntil en verdi av 5 000 kroner pr inntektsår uten at det er ved en spesiell anledning. Denne muligheten kan også benyttes når bruken av firmahytta er skattepliktig.

 

Skattefri bruk av firmahytte

Det er ikke opplysningsplikt når bruken av firmahytta er skattefri.

 

Skattepliktig fordel

Når fordel ved bruk av firma hytta er skattepliktig, skal fordelen innberettes slik:​

  • Type fordel Naturalytelse​
  • ​Lønnsbeskrivelse ​Annet​
  • Trekkplikt Nei
  • ​Grunnlag arbeidsgiveravgift Nei

 

Følg RegelPOD - bli en Regel-LYTTER du også 

Følg gjerne vår RegelPOD  for å holde deg oppdatert på nye og aktuelle fagtema innenfor Lønn og personal. Trykk på Follow i Soundcloud. RegelPOD er også tilgjengelig i Spotify og iTunes.

 

Hør RegelPOD her: høre podcast

 

Gå til de områdene du ønsker å legge til og velg "Legg til i Mine områder"